Foto: PEO PLOFF

Oavsett hur lång tid vi kan tycka att det tar för beskedet att komma, att få saken utredd och ett domslut fastslaget i fallet Fabrice Souloy och hans koboltdoping, så … närmar det sig trots allt.

Senaste beskedet vi har om saken är att det – enligt Souloys försvarare Staffan Uvabäck – kommer en dom i första instans i slutet av maj.
Detta efter att fransmannen i slutet av januari anmäldes. Dels av Svensk Travsport till Ansvarsnämnden, med förstahandsyrkandet att Souloy brutit mot 44 § i Tävlingsreglementet med avsikt att påverka Un Mec d’Heripres prestationsförmåga i Elitloppet 2016.
Dels av Det Norske Travselskap (DNT), till Domskommittén i Norge, ”for forsettlig overtredelse Dopingreglementets § 2 (1) a), og med en påstand om utelukkelse på livstid dersom han finnes skyldig”.

Kring de där nordiska fallen från fjolåret, som vi fick vetskap om och som slog ner som den berömda bomben i september ifjol. Och gällande de skyhöga värden av kobolt som Souloys hästar hade i sig när de tävlade dels på Bjerke under deras Oslo Grand Prix-dag, dels gällande Un Mec d’Heripre i Elitloppet på Solvalla.

Fabrice Souloy avtjänar ju just nu dessutom en ettårig avstängning för ett franskt fall, det gällande koboltdoping för den svenskfödde hästen Lover Face gällande ett lopp i somras. Även om förvisso nu tränarverksamheten med hjälp av svågern Philippe Billards målvaktsarbete rullar på ungefär som vanligt.

Frågan är såklart – vad kan vi då vänta oss för straff i det nordiska ärendet? För de totalt fem fall, och för något som inte särskilt överdrivet måste ses som systematiskt bedrivet.

Det känns väldigt vanskligt att sia om. Straffvärdena för kobolt spretar rätt mycket, från land till land.
Souloy fick som sagt ett års avstängning i Frankrike i Lover Face-caset. En brittisk tränare vid namn David Taff fick nyligen fem år för ett liknande enstaka fall, ett fall där det brittiska förbundet (British Harness Racing Club) av integritetsskäl tyvärr inte lämnar ut uppgifterna om mängd kobolt (gränsvärdena är satta till 25 ng/ml plasma eller 100 ng/ml urin). I Australien dömdes tränaren Mark Billinger i december till tre års avstängning för ett fall, från ett större lopp i landet.
Och i Frankrike finns en utvikning, ska vi säga åt andra hållet, där en tränare som just nu är avstängd sägs ha fått resning i domstol.

Värdena för aktuella Souloy-fallen i Oslo och Stockholm, här presenterade i norska Trav- och Galoppnytt, var som bekant höga. Här redogjorda på en lista där även
Nuncios ringa värde (1,22, att alltså till exempel jämföras med Un Mec d’Heripres 521) av kobolt, ett ämne som ju förekommer naturligt hos hästar, finns noterad.

I en intervju med Travronden sade Souloys advokat Staffan Uvabäck i samband med att fransmannen anmäldes för en dryg månad sedan följande:
– Vi kan definitivt bevisa att det inte handlar om något djurplågeri. Det underlaget som jag fått består av ett antal forskningsutredningar från bland annat USA, Australien och Europa, som visar att den här mängden av kobolt kan komma från vanligt foder och/eller godkända B12-vitaminer i normal mängd. Man har kommit fram till att de här nivåerna definitivt kan ha en naturlig förklaring.

Allt medan som sagt det norska travförbundet (DNT) yrkar på livstid.

Det spretar en del, som sagt.

______

Vi nås av uppgifter om att ATG i ett på alla sätt gott syfte hade tryckt upp tjusiga affischer inför Nuncios hett emotsedda årsdebut på Axevalla häromsistens. Posters som skulle delas ut till publiken av – får vi anta – kretsen kring hästen, Stefan Melander och Catarina Lundström.
Som sagt, lovärt. Dessvärre verkade ATG samtidigt ha snålat vad gäller hastigheten på frakten/valt bort alternativet att transportera dit dom för egen maskin; affischerna dök nämligen inte upp på västgötabanan förrän på måndagen (!), två dagar efter tävlingarna.

Ja, hur var det nu Lennart Perssons tidigare arbetskollega och numera Kanal75-jobbande Mattias Anderberg troligen hade uttryckt saken: ”olyckligt”.

______

När – förvisso kapabla – Kash Brodda ser ut att bli den klart mest streckade hästen inom veckans V75:a, ett orutinerat sto som kommer med fyra raka galopper i raden, och ändå är den som det så att säga ska hållas i när det blåser … det säger en en del och lite till om veckans omgång. På Kalmartravets (bilden) 207 meter långa upplopp – blott 20 meter kortare än det betydligt mer berömda längsta – dessutom.

En V75-labyrint jag härmed utnämner till utan konkurrens årets – på förhand är bäst att tillägga! – roligaste hittills.

Iago Zon i V75-6 – smäller det inte bara till om det blir någorlunda fart på loppet?

Henrik Ingvarsson

Foto Kalmar: TRAVSPORT.SE

2 KOMMENTARER

    • Kalmars bana är som Greta Garbo, lever under ständig anonymitet men när den väl kommer fram till publikens kännedom…wow

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar