Viking Kronos är farfar till Cyber Lane och Mulligan.

Någon enstaka gång händer det att jag fastnar lite extra för en häst, helt enkelt blir mycket förtjust.

En av dessa hästar stötte jag på i juli förra året. Vid ett besök hos Lutfi Kolgjini i Vomb fick jag nöjet att följa fotograferingen av ettåringar som skulle säljas på Kolgjini Sales några månader senare

Det var där och då jag fick syn på just den hästen, Hästen med stort H. När jag några dagar senare träffade uppfödaren Uffe Eriksson (bilden) i samband med Gothia Cup i Göteborg kände jag mig tvingad att berätta för honom om min förtjusning över hans häst.

Hästen heter Rudisha.

Jag har inte tränat en sådan talang sen Viking Kronos, säger Lutfi.

Rudisha är son till Muscle Hill och Moonlight Kronos, den kraftfulla helsystern till Going Kronos.

När Rudisha kom upp i ringen på auktionen blev det febril aktivitet i hallen. Han var förstås en av den kvällens mest intressanta hästar med tanke på stammen. Till slut föll klubban på 2,4 miljoner kronor, Uffe Eriksson var själv med och köpte hästen.

– Vi var några kompisar som hade bestämt oss för att den här hästen skulle vi ha, säger Lulzim Kolgjini (bilden) som var med och sydde ihop affären

Förutom Uffe och Lulzim var det Jörgen Thuresson, Peter Eriksson och Anders Wall som klev in som delägare. De fem äger nu 20 procent var i Rudisha.

– Hästen skulle hem, det var inte snack om något annat. Därför satte vi ingen limit, säger Lulzim.

Nu är Rudisha den stora snackhästen efter ett makalöst träningsjobb i Vomb som kan ses på Youtube.

– Det var en magisk upplevelse att se hästen i det jobbet, jag har aldrig sett något liknande, säger Lulzim.

Lutfi Kolgjini har inte svårt att strö lovord över Rudisha.

– Han joggade 1.22 i onsdags. Jag har fått fram många bra hästar de senaste åren, Mosaique Face, Joke Face och Raja Mirchi. Men ingen var i närheten av Rudisha så tidigt. Jag måste gå tillbaka till Viking Kronos för att kunna jämföra, säger Lutfi Kolgjini.

Då kan tilläggas att Rudisha ännu inte fyllt två år, det gör han den 23 april.

Lutfi säger att det finns mycket Viking Kronos via mamman Moonlight Kronos i Rudisha.

Rudisha har en kraftfull gång och en bländande teknik precis som mamman, jag vill nog påstå att det är 90 procent Vikingen och tio procent Muscle Hill i Rudisha, säger Lutfi.

Moonlight Kronos var själv en stor talang som travade 1.10,9 som treåring i ett av försöken till Hambletonian Oaks 2009 då hon blev tvåa. I finalen blev det dock galopp.

Lutfi Kolgjini vill gärna påpeka att han ytterligare en ”råtalang” i stallet. Också det en son till Muscle Hill. Han heter Tae Kwon Deo. En häst som Lutfi köpte för 240.000 dollar på auktion i Lexington ifjol.

– Jag satt hemma mitt i natten och följde auktionen. Jag blev väldigt förtjust i den här hästen och köpte honom för 240.000 dollar. Gissa om jag sov dåligt den natten, säger Lutfi.

Tanken är att Tae Kwon Deo skall tillbaka till USA för att tävla. Dock inte i år.

– Nej, jag vill ha honom hemma det här året. Blir han sen så bra som jag tror kan det mycket väl bli så att jag skickar honom till Jimmy Takter. Även Rudisha kan bli aktuell för att tävla i USA. Men först måste vi få veta om dom duger, det är lång väg dit, säger Lutfi.

I nästa vecka kommer Jimmy Takter hem för en kort sejour i Sverige. Han skall bland annat köra Clemenza Am åt Lutfi på Jägersro på tisdag. Kanske blir det en tur till Vomb också, för att provköra de två USA-aktuella tvååringarna?

– Det är fullt möjligt om Jimmy har tid, säger Lutfi och skrattar.

Till sist: Moonlight Kronos ägs numera av Roger Walmanns stora hästägare Lennart Ågren. Ijfol fick Moonlight Kronos ett stoföl som döptes till Mimiro. Pappa till Mimiro är ingen mindre än Bold Eagle.

LP

Här kan du se träningspasset i onsdags:

6 KOMMENTARER

  1. Jag är ingen expert på att träna hästar, men varför kör man 1.22 med en tvååring i feb/mars??? Inte ens amerikanerna ligger ju i närheten av dessa tider, och de flesta därborta trimmas ju för tvååringsstart.

    • För att hästen kanske i verkligheten och bakom kulisserna kostade 1 mille och man nu vill sälja den för 3 millar. Vem vet. Många spekulerar.

      • Johnny, du kan vara något på spåren… 🙂 Men det finns väl inga vettiga argument till att dundra runt på 1.22(hmm), bara stora risker?!?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar