Att Bold Eagle, denne fullständigt unike franske travare med ett totaldominerande vintermeeting i Paris bakom sig, kommer till Solvalla i maj står ganska klart.

Även om en och annan är skeptisk till att han verkligen kommer att stå på startlinjen den sista söndagen i maj – som vanligt på mors dag – till exempel är Nuncios tränare Stefan Melander och denna sajts numera ständige podcastgäst Kari Lähdekorpi det, så har kretsen kring Bold Eagle klart och tydligt deklarerat start i Elitloppet.
Solvalla har också annonserat ut honom som ”klar”, ja man trummar just nu för fullt igång reklamkampanjer kring superhästen.

Till exempel via den coola och ytterst inbjudande annonsen längst upp; med en bild på Bold Eagle … vilken en smula ironiskt också tydligt visar en utrustningsdetalj – som är förbjuden i Sverige. Som inte är tillåten i svensk travsport. Det handlar om den detalj som är fastsatt på tömmen, om det är taggar eller någon annan variant av till exempel stödjande aluminiumbit eller liknande är svårbedömt,  och oavsett vilket vars syfte är att hästarna ska springa rakt med huvudet. Inte springa och bryta i loppen.

– Att det sitter något fastsatt på tömmarna ter sig solklart, om det finns taggar kan jag inte avgöra. Det som på bilderna är fäst på tömmarna skulle hos oss inte bedömas som en godkänd huvudstång, säger ST:s chefsveterinär Antti Rautalinko.
– Alla piggar (taggar/borstar), som kan orsaka smärta eller obehag, är förbjudna oavsett på vilken utrustningsdetalj de skulle tänkas finnas på, fortsätter han.

Det är alltså inte heller tillåtet med den form av taggar i bettet (bild nedan), som Bold
Eagle också nyttjat vid tillfällen, eller denna variant på bilden till höger, som hästen också haft en del gånger.

Om Bold Eagle nu nödvändigtvis behöver ha någon ”hjälp” för att inte springa snett med huvudet, så är det i första hand den i Sverige tillåtna (på en sida) huvudstången som gäller. Enligt uppgifter från Frankrike tror man också att den – jämfört med till exempel Vincennes – betydligt bättre doserade Solvallabanan gör att det här inte innebär några problem.

En hel travnation väntar och längtar och välkomnar Bold Eagle till Sverige. Till Solvalla när banan i västra Stockholm och vid Bällstaån blommar upp för några dagar. Vi kan liksom knappt bärga oss.

Fast utan de här utrustningsdetaljerna måste det som sagt allt bli.

Henrik Ingvarsson

Fotnot, för huvudstång i Sverige gäller enligt reglementet följande:
Huvudstång hindrar hästen från att hålla huvud och hals snett. Huvudstången ska vara av teleskopmodell och den ska inte vara påmonterad under defilering. Löpande huvudstång (halv huvudstång) och elastisk huvudstång är också tillåtna. Löpande huvudstång fästs i spärrgrimmans ring och i den andra änden av stången finns en ring som tömmen löper genom. Löpande huvudstång får användas i defileringen. En elastisk huvudstång är en rem med elastiskt gummi där den ena änden fästs i spärrgrimmans ring och den andra fästs i selen. Det är inte tillåtet att montera piggar, borstar eller andra inrättningar på huvudstången. Endast en huvudstång får användas och den ska alltid fästas i spärrgrimman. 

5 KOMMENTARER

 1. Tror knappast Solvallas bana som är hårdare och har snävare kurvor än Vincennes är någon fördel för Bold Eagle.

 2. Då kanske man inte ska ha bilder på jänkare med dubbla huvudstänger heller på ex bilderna i programmen.

  Bosse Thomasson förklarar läget ganska bra 🙂

  • För att förtydliga, mitt inlägg har ingenting med publicerade bilder eller ett uns av kritik i sig, ska enbart ses som en informationsmanual över att världens bästa häst inte kan tävla med sin normala utrustning när han kommer till Solvalla. Och vad det i de flesta fall varit.

   • Absolut, men nu som något insatt i det sportsliga så vill jag hävda att det är ytterst liten om någon påverkan att ha taggar. Det är på intet sätt ett sådant stort problem som om en jänkare som är lasix häst skulle tävla utan.

    Bold Eagle är dessutom precis som de flesta fransmännen betydligt mer vana vid vårat sätta att köra lopp än vad jänkarna är. Även om dom på intet sätt pullar upp så som sker i våra lopp så är det inte fullfart 1609m och den som stannar minst vinner.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar