När jag igår ägnade så gott som hela dagen åt en begravning i Göteborg där många gamla fotbollsspelare, ledare och journalistkollegor följde den legendariske Frölundaledaren Bertil Kristiansson till den sista vilan var det stillheten som härskade.

Att lyssna till Bertils favoritartist Frank Sinatra var som att sitta i stormens öga, där det som bekant är kav lugnt.

Väl hemma igen insåg jag att det utanför detta öga hade varit styv kuling i debatten om den ständigt ifrågasatta sena avgångstiden på V75.

Ulf Stenströmmer blåste liv i vindarna när han i en intervju här på trottosport till och med började prata om bojkott och strejk. Precis som de allra flesta andra aktiva vill Uffe ha tillbaka den gamla tiden för V75-avdelning 1, 14.30 alltså.

Utspelet från Stenströmer var ett försök att på nytt väcka liv i frågan, att få ST:s ledning att inse att de aktiva inte vill vara med på det tåg som avgår 16.20.

Stenströmers, och andra tränares, argument är starka. När inte ens ägare till V75-hästar vill åka för att se sina hästar har det gått för långt.

 • Hur skall det kunna rekryteras nya hästägare när det som redan finns inte är intresserade av att åka för att se sina hästar när det tävlar i travets elitserie? Hur skall tränarna kunnat motivera sina nuvarande hästägare att satsa på nya hästar när de tycker att det inte är roligt att åka för att titta på V75-loppen längre?

I jakt på omsättningssiffror och tittarsiffror i tv har ST fått ge vika. Förbannelsen med det så kallade pokalåret ligger som en våt filt över det som Johan Lindberg gärna kallar ”mjuka värden”.

Samme Lindberg pratar minst lika ofta om travsportens ”gynnsamma läge”. Är det ett gynnsamt läge att en klar majoritet av landets aktiva är emot sen start på lördagar? Är det ett gynnsamt läge att många hästägare inte anser sig beredda att offra en lördagskväll för att åka titta på sin kuse, några timmars bilresa bort?

För mig är det i högsta grad ett ogynnsamt läge.

Som sagt, det rådde styv kuling utanför stillheten i Frölunda kyrka. Kommentarerna till våra artiklar gav tydliga besked, likaså hundratals kommentarer på Facebook och Twitter och en omröstning där runt 400 personer svarade. De flesta, nästan alla, håller med Ulf Stenströmer om att 14.30 är en betydligt bättre starttid än 16.20. Vissa höll även med om det krävs det strejk så genomför den.

Även i Hästsportens hus utlyste Ulf Stenströmers åsikter febril aktivitet. Där betraktades han som en upprorsmakare. Uffe hade rört om i den gryta som inte så sällan kokar.

Självklart slog de styrande ifrån sig. Som oftast när någon framför kritik. För ST blir alltid kritik snarare ett problem än en tillgång. Att vända ett lyssnande öra till de aktiva är något om ST-höjdarna inte gärna gör.

Hasse Skarplöth hänvisar alltid till det förbannade pokalåret när han skall försvara intagna positioner. Han drar sig heller inte för att även använda lögnen som ett vapen. Som han gjorde i en intervju med Travronden om V75Tillsammans.

Men som många före mig har frågat: har den senare starttiden påverkat omsättningen på lördagar i positiv riktning? På den frågan har Skarplöth inget svar. Däremot säger många i ämnet väl insatta personer att svaret är NEJ.

Varför då envist bita sig kvar vid 16.20 och därmed riskera att åsamka skador i den svenska travsportens skrov som tar många, många år att reparera.

Till sist: Vad säger de som jobbar på banorna under en V75-dag, de som bemannar totokassor, kiosker, restauranger och så vidare? Jag tror att alla skulle uppskatta att få sluta ett par timmar tidigare. Dessutom skulle ATG-ombud runt om i landet har råd att ha öppet ända tills sista avdelningens vinnare är korad och eventuella V75-vinster är utbetalda.

LP

 

7 KOMMENTARER

 1. ”Sakta lägger båten ut från land” sjunger Wiehe i en tolkning av Bob Dylans ”It’s all over now, Baby blue”.
  Vi får hoppas att båten i Wiehes version är fullastad med teknokrater o byråkrater och att inte Dylans mer ”fasansfulla” titel får tolkningsrätt!

 2. Bara travvärldens största egoist, Stefan Melander som tycker tvärtom. Bara det passar honom så skiter han i alla andra och sporten i stort. Ingen är dock förvånad.

 3. Har varit på trav i 45 år och aldrig upplevt något liknande med dribblande av travdagar och tider. Förr hade banorna sin kväll (dag) det var enkelt för de som ville bjuda sina kunder på något. Har talat med sällskap som gått på V86-expressdagar vilket de tyckte var absolut inget att gå på. Det var enbart förvirrande, bl.a om de hade en häst de ville spela på andra banan så var detta svårt att hinna med.
  När det gäller 16.20 tycker jag det enbart är till nackdel eftersom V75 sällan går på hemmabanan då är det resa som gäller om man som jag vill vara på plats, med sen hemkomst som följd. Med 14.30 kom man hem sent men nu ännu senare. Skall man följa travet på dator eller tv blir sista loppen mitt i middagen med familjen och är man bort bjuden kommer man sent, vilket innebär att man prioriterar bort travet.
  De som arbetar inom restaurang är nog vana med att arbeta kväll och helger så de har jag inte frågat. Däremot har jag talat med några som arbetar i kiosk och toto som inte gillar tiden om de klagar säger man att det finns andra som vill arbeta.
  Det tysta Sverige

 4. De som arbetar i totokassorna säger precis samma sak som (nästan) alla andra. Åtminstone på min hemmabana.

 5. Anledningen till att man inte viker sig om starttiden på V75 är ju mycket enkel. TV4 har pressat ST/ATG att direktsända mellan 1800 och 1900. Och det vågar inte ST/ATG göra något åt. Hellre fibbla med siffror och mörka statistik och ta strid med hela trav-Sverige än att ända detta. Kanske finns det ett långtidskontrakt mellan bolagen som inte kan brytas eller andra löften mellan ledningarna. Vem vet? Men det måste man ha ryggrad att ändå ändra på eller omförhandla. Annars kan det bli som i en LP av His Bobness som inte handlar om att sakta lägga ut båten från strand – utan om ”Blood on the tracks”.

  Jag tycker ändå att det bedrövligaste som hänt travsporten under de senaste åren är att Solvalla inte har sin egen tävlingsdag. Och att dom det borde beröra är så in i bängen flata. Från Sportchef till Solvallatränare och andra som borde ha ett direkt intresse av det. WTF….

 6. Vi har pratat om samma sak här i Finland och man har visat oss svart på vitt att folk spelar(inte bara trav) senare på lördagar. Det finns mer spelare vid sin data kl 18 än kl 15, ännu bättre om man visar samtidigt hockey t.ex. Bara datan är öppen.

  • I Sverige finns inga belägg för att det spelas mer med den senare starttiden. Tvärtom så tyder siffrorna på att totalomsättningen per V75-dag minskat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar