Missnöjet bland landets tränare, kuskar, skötare och hästägare blir bara värre och värre. Utan att överdriva så pyr det i leden.

Skälet till missnöjet är naturligtvis den sena starttiden när V75 körs på lördagar.

I ett samtal med Ulf Stenströmer, i ett helt annat ärende, kom den här frågan upp. Ulf berättar att det till och med pratas om en bojkott mot en V75-omgång från de aktiva för att markera det stora missnöjet.

– Vi är less på att köra bil i mörker på hala vägar och komma hem sent på lördagskvällarna, säger Ulf Stenströmer.

Frågan diskuterades bland några av tränarna som gästade Eskilstuna i lördags. Ulf Stenströmer var en av dom.

– Jag är säker på att minst 90 procent av oss aktiva vill ha tillbaka 14.30 som starttid. Jag pratade bland annat med Roger Walmann på Sundbyholm i lördags och han tycker, som jag, att det är dags att sätta ned foten, säger Ulf Stenströmer.

Ulf menar att V75 borde locka hästägarna att åka och titta på sina hästar. Men att de bara blir färre och färre som gör det.

– Det är ju egentligen inte klokt att hästägarna inte vill åka för att se sina hästar tävla i elitserien för att de tycker att hela lördagskvällen blir förstörd. Hur skall vi då kunna få folk att köpa hästar och satsa på travet, säger Ulf.

Än värre är det med X-presstravet på onsdagar, enligt Ulf.

– Jag har många hästägare i Göteborg som har nära till Åby. Men när jag tävlar där på onsdagar med deras hästar dyker ägarna mycket sällan upp. Det här är en förödande utveckling, säger Ulf.

Nu har det alltså gått så långt att det börjar pratas om att strejka, om att bojkotta en V75-omgång.

– Om landet största tränare och de kuskar som kör mest kommer överens om en bojkott kanske ST äntligen får upp ögonen, säger Ulf.

Han har själv framfört de aktivas missnöje till ST:s sportchef Petter Johansson utan att få någon förståelse. Svaret är att det är ATG som bestämmer.

– När jag försöker hävda att ST borde bestämma över sporten så blir svaret att Hasse Skarplöth hotar med att det inte blir något pokallår om han inte får som han vill, säger Ulf.

Känns det där igen, det där med pokalårets förbannelse.

Jag kan förstå om man vill köra några V75-omgångar sent när det är sommar, i juli eller så. Men att göra det under vintern förstår jag inte. Dessutom har ju Skarplöth ännu inte kunnat peka på att omsättningen har gått upp tack vare 16.20-starten.

Ulf Stenströmer är införstådd med att han kommer att kan ”få skit” från högsta ort för att han framför de här synpunkterna.

Jag kanske blir straffad enligt code of conduct men det får jag ta i så fall. För mig är det viktigare att få ST:s ledning att lyssna på oss innan det är för sent, säger Ulf.

LP

Läs också:

http://www.trottosport.se/2017/02/26/ett-pokalars-forbannelse/

29 KOMMENTARER

 1. Du glömde att 90 procent av spelarna tycker detsamma.Ökningen av omsättningen ifjol var marginellt större än spelmarknaden ökning,trots alla nya spel.Hur mycket har travbanorna tappat i omsättning på onsdagar och lördagar,det tar man inte med i beräkningarna.Stenströmmer har helt rätt.

  • Jag för min del har slutat spela V75 av samma orsak sedan dom ändrade på tiden.
   Spelar numera bare en häst på lördagen och kollar resultat sen.
   Har gått från bra ATG kunde till väldigt lite arrangemang.

 2. Helt klart ändra på tävlingstider heltokigt som det är idag
  Elof W

  Börja v75 lördagar 13.30 Så ala KAN ÅTERGÅ TILL FAMILJER O VÄNNER

 3. Är det prestige hos ATG som gör att de är så fixerade vid senare tider? Finns statistik som bekräftar mer intäkter med sena V75-tider som det är idag jämfört med då det var tidiga starter? Man kan ju undra varför man inte lyssnar vare sig på aktiva, hästägarna eller spelarna?

  • Om du med prestige menar tvångstanken att travet måste sändas i TV4 mellan 1800 och 1900 så är det absolut så.

   Det är TV4 som kräver att det måste vara direktsändning om det ska vara aktuellt med den tiden i den kanalen. Och det i sin tur innebär att V75 måste starta ungefär 16:20. Det finns helt enkelt ingen annan lösning.

   Alla andra argument är bara efterhandskonstruktioner.

   Att fler tittar på 18-19-sändningen numera beror bara på en enda sak. Man är ”kidnappad” till att titta på den eftersom det är där de sista loppen direktsänds.

   Att det leder till högre omsättning är absolut inte klarlagt eftersom man gjorde flera ganska stora förändringar ungefär samtidigt. Det var som konstruerat för att ingen, inte ens ATG själva, skulle kunna göra en seriös analys av orsak och verkan.

   Det handlar inte om att lyssna eller inte lyssna på någon.

   Allt kokar ner till frågan om TV4-18-19 eller inte.

 4. Klart ar ju att publiken/spelarna onskar sig dessa tider som Vi talat om lange nu. Tror ju aven att Sondagar vore ett battre upplagg for V 75 om man vill ha publiken tillbaka med da naturligtvis en start tid 13,00 Ni vet val hur deta pa lordagar,det skall mut handlas o det o det skall goras,Sondagar ar val mest brukliga som en ”slappa dag”och den ”slappa dagen ” kan man ju ha pa nagon TRAV OVAL UTI RIKET.

 5. Faller rimligtvis på att för amatörer ger en v75-vinst täckningsbidrag för hela året, och starttillfällen är lätträknade för en amatör, samt gissningsvis är känslan av kollegialitet inte det som främst kännetecknad hästmänniskor med tävlingshästar när det väl brinner. Dessutom sitter ju några i knät på ST, banor och har flera intäkter från ATG/ST som ger fint tillskott till Dubaisemestrarna .

  • Det räcker nog om de största går samman och gör slag i saken, både tränare och kuskar. Det ger ringar på vattnet då startfälten blir så små att ingen vill spela. Frågan är om de vågar och om tillräckligt många vill ansluta sig till denna bojkott. Jag hoppas innerligt att det blir av, någon måste sätta ner foten. Sätt gärna en fot i rumpan på Skarplöth också så han åker ut.

 6. Tänk, tränarna är numera rädda för att uttala sig eftersom de tror att de kan bli straffade av ST enligt ”Code of Conduct”. Vad är det för j***a styre av svenskt trav som pågår? Skall Rune behöva starta ett nytt förbund också?

 7. Det finns ju ingen riktig logik i att nya Grand Slam 75 på söndagar ska börja 14:30. Varför, undrar vän av ordning, om det nu är spelhöjande med sen start. Inte för att jag bryr mig för jag kommer inte att spela på söndagarna vad de än kallar det, eller när det än startar. Men ändå. Var är logiken? Kan inte ST bara sparka ut Skarplöth och återta rodret över sporten.

 8. Kom igen nu Walmann o Stenströmer! Bestäm ett datum för bojkott o ett när 14.30 ska börja gälla igen. Lovar att alla aktiva kommer stå bakom.

 9. Men va fan! Är Travet en jävla diktatur ??
  Styr och bestämmer högsta Bossen på ATG med oinskränkt makt ?
  Pinsamt svag ledning inom ST.
  Hoppet står till den nya Travtidningen. Där kanske de kan startas opinion för att störta diktaturen…

 10. Håller med Ulf tillfullo!
  Men gör något så det inte blir bara snack o ingen verkstad!
  Klart att det bara är prestige fråhöga vederbörande på ATG

 11. Det handlar även om trafiksäkerheten. De flesta skötare är uppe i ottan och skall köra hem – oftast sen natt – innan de är hemma. Vi klagar ibland på utländska chaufförer att de jobbar 15-17 timmar i ett sträck men detta är samma sak.

 12. det är bara lära sig v75 stänger 14.30 . Hur svårt ska det vara ? vet folk om de som spelar de därefter. I Danmark lär sig folk gå i mataffärer sensast lördag där håller de helt stängt söndagar och planerar därefter . Exakt samma här med v75 bara planer tiden. Det är andra grejer som kan öka omsättningen med bätttre marknadsföring från alla aktiva inget annat.

 13. OM man gör allvar av sina planer lär det aldrig ens behöva gå så långt att man genomför bojkotten. Sätt bara upp ett datum för det och det lär bli fart på lille Hans. Då tar han bilen ut till Stenströmer, med fotografen i släptåg, slår på stora flinet framför kameran och säger ”Självklart ska vi lösa det här. Vi är väl inga diktatorer heller. ATG och ST lyssnar alltid på aktiva och spelare. ”
  Nån trodde att det skulle falla på amatörerna. Glöm det. Räcker gott med att några av dom stora säger BUH!

 14. Det fascinerande i det hela är ju att starta 16,20 är enl ATG den bästa tiden men när dom kör extra V75 på söndagar så passar det utmärkt med att starta 14,30. När Grand Slam 75 införs så är det – om Jag hörde rätt i söndags – 15,50 som är starttid. Vad vet ATG gällande starttider, egentligen ?

  Det är inget annat än prestige i det hela,ATG ska visa att man bestämmer. Inom alla andra branscher ska man lyssna på kunderna och det gäller även i spelbranschen,ATG undantaget. Anmälnings och spelbojkott ? Ja ,tack !

 15. Det är väl bara att vi spelare går ihop o deltar i en bojkott, oavsett om du heter Greta o köper Harry Boy för 50 kr eller Chrille kruka o gör monstersystem varje vecka. En el två veckor utan travspel kan vi väl klara av för få det bättre senare. Vi kanske kan spetsa till det ännu mer o lägga våra travpengar på Stryktipset istället. Har slutat tittat på V75 när sändingen går över till 4-an o allt ska avgöras. Vi har alltid prioriterat familj o vänner på lördagkvällen..

 16. Tror inte att dom får till någon bojkott pga att dom stora inom den här sporten tjänar så grymt mkt pengar och dom tänker mest på sej själva och sin bank bok om det nu blir en bojkott så får jag hoppas att en massa amatörer som kämpar på får chansen att va med på v75 och helst av allt att dom väljer momarken så att dom flesta får köra sina hästar själv eftersom att i norska och finska SK svenska v75 omgångar så går det bra men absolut inte i Sverige!

 17. Äntligen. V86 har man tappat intresset för och V75 börjar bli samma sak. Har man främmande en lördag så är ju inte alla travintresserade så därför bättre med gamla tiden. Kuskar Och stallfolk har ju ett eget liv. Och all denna tid till inbördes beundran när det gäller tips. Skitjobbigt!! Lägg in lite reportage från hästgårdarna istället för spelet kan vi väl sköta själva.

 18. Mycket bra – ser fram emot bojkott! Ni räddar dessutom spel i butik. Spelbutikerna som mötesplats dog i och med senareläggningen.

  Kör!

 19. Hans Skarplöth är en riktig maktspeare. Jag har tidiagre skrivit ett flertal gånger att med pokalåret så har denne man ett argument som alltid kan plockas fram. Om inte …. så!
  Det är ju rent pinsamt att det finns ett förbund som äger spelbolaget men där svansen styr hunden. Jag ser verkligen fram mot den dag Her Hans S. ägnar sig åt annat. Det är så tråkigt att mitt stora intresse med V75 på lördagar mattas av mer och mer med den sena tiden.

  14:30 var perfekt, klart kl. 17.00 och hemma I god tid om det gick på Valla eller om det gick på TV. OM man var upptagen på em. så kunde man se sammandragen med hela loppen. Nu är ju sammandragen av de 5 första loppen ett skämt. Start, och sedan sista kurvan och upploppet.

 20. Hoppas de bojkottar!!! De flesta av oss spelare och trav intresserade vill också ha tillbaka 14.30 på lördagar och endast en bana på V86. Jag och mina vänner har nästan helt slutat gå på Solvalla på grund av detta, plus att jag spelar mer sällan än tidigare på lördagar, det förstör för mycket av lördagskvällen med familj och vänner… Tråkigt när ATG ( läs staten ) Skiter i både aktiva och spelare och endast kör sitt eget race. Förstår inte ens hur de kan göra detta utan en enda kundenkät el, tränar/aktiva enkät. Helt fascinerande dåligt…

 21. Man kan bojkotta med att man inte anmäler hästar som har över 1000 poäng en spelomgång men då måste alla ställa upp. Tillbaka till 14,30 snarast då har man lördagskvällen fri till annat

 22. Jag trivs med 16.20. Det blir en bra kvällsprodukt med mat och dryck på krogen ( som intas på banan) Jag är 38 år gammal och bland mina vänner som är insatta och spelar en hel del så är majoriteten för 16.20.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar