Elitloppsbygget vilar på två hörnpelare. Arkitekten Markus Myron har redan ritat in den ena, nästa steg i hans jobb är att kunna plita dit den andra.

Ni förstår att det handlar om Bold Eagle i ena hörnet av bygget, Nuncio i det andra. Om någon av de hörnpelarna måste byta ut försvagas bygget rejält.

Att Markus Myron redan är klar med grunden i sitt bygge är naturligtvis bra. Samtidigt finns en risk att bygget får rejäl slagsida om Myron inte kommer att kunna använda någon av pelarna. Eller i värsta fall båda.

Alla traventusiaster världen över ser nu fram mot drömmötet på Solvalla. Om det mötet spricker går samtidigt luften ur årets Elitlopp, åtminstone lite grann. För Myron kan denna dröm bli till en mardröm.

Bold Eagle har varit fullständigt suverän på Vincennes i vinter. Inget har kunnat stoppa honom. Om hästen hamnat i trubbel har den iskalle kusken Franck Nivard hittat lösningar. Någon gång med hjälp av en konkurrent, eller om vi skall kalla det för kollega?

Nåväl, så överlägsen som Bold Eagle varit i de tre största loppen, Prix d´Amerique, Prix de France och Prix de Paris, tror jag ingen annan varit tidigare. Även om det har hänt att samma häst har vunnit de tre loppen under samma år, senast Bellino ll 1976.

Förutom den här trippeln (Triple Couronne) har Bold Eagle även vunnit både Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne i vinter. Att i stenhård konkurrens vinna alla de här fem loppen är makalöst starkt.

Det här visar också på ett synnerligen utmärkt tränarjobb av Sébastien Guarato.

Att Bold Eagle förlorade till Traders i Prix Marcel Laurent den 10 november ifjol har de flesta av oss troligen förträngt.

När Bold Eagle förlorade Prix de Paris ifjol ebbade hans speed ut och Lionel, som då hade fått ett blytungt lopp, kunde kontra till en mycket oväntad seger. Då såg Bold Eagle hängig och sliten ut. Nu är hästen ett år äldre, har fler tuffa lopp i kroppen, han har större rutin och har ett självförtroende som kan försätta berg. Igår var det en helt annan lyster kring hästen än i fjolårets lopp.

Samma sak med kusken Franck Nivard. Hans tålamod och kyla är oerhört imponerande. Det måste ha kliat rejält i fingrarna igår när Bold Eagle fick långt fram till täten i slutkurvan. Vi var nog många som trodde att det här kan bli bekymmer.

Inte då, när Nivard lät Bold Eagle spela ut sin speed avgjorde han loppet ett nafs. Konkurrenterna förvandlades mer eller mindre till statister.

Det är alltså kring den här hästen (och Nuncio)  som Markus Myron lägger grunden till sitt bygge. Inget får hända fram till mors dag den 27 maj. Varken med Bold Eagle eller Nuncio.

Samtidigt som Bold Eagle nu ser fram mot en ganska lugn vår skall Nuncio bygga sin form genom att möta det vanliga guldgänget hemma i Sverige. Det första riktiga provet kommet sannolikt inte förrän i Olympiatravet den 29 april.

Vägarna fram till Elitloppet för de här båda giganterna är på alla sätt olika. Det enda vi kan hoppas på är att ingen av hörnpelarna rämnar innan det är dags för taklagsfesten.

Till sist: Bellino ll var nio år när han vann trippeln, Bold Eagle är sex. Någon resa till Elitloppet blev det dock aldrig för Bellino ll

LP

Översta bilden: Travsport.se

14 KOMMENTARER

  1. Norska huvudlaget rycktes så vitt jag såg, en bit in på på upploppet i går, någon som vet om det i så fall användes för första gången på Bold Eagle?

  2. Själv ser jag fram emot hästar som Target Kronos, Cruzado de la Noche, In Vain Sund, Southwind Mozart, French Laundry, Wild Honey, Twister Bi, Tobin Kronos… Alla nyblivna femåringar som redan finns i Sverige och som bevisat att de kan flytta på sig.

      • Så som Bold Eagle ser ut nu, så ja, Men han skall ju gå och feta till sig som avelshingst några månader nu. Och kommer Nuncio ha samma form i år som förra året? Och kommer inte någon av talangerna att utvecklas lite mer?

  3. Otrolig travare Bold Eagle! Städar av världseliten med en gäspning varje gång oavsett distans!

    Elitoppshelgen är så oerhört mycket mer än själva Elitloppet så det blir bra ändå även om det hade varit kul att se Nuncio vs Bold Eagle. De flesta man pratar med tror dock inte Örnen kommer, de hittar nog nån lämplig ursäkt då de närmar sig… Elitloppsfinalen är bara något som körs på slutet då alla är bakis och vill åka hem =) Ungefär som själva finalen av Stochampionatet är relativt oviktigt för Trippeltravet. De här helgerna har så mycket annat, både vad gäller det sportsliga och spelet. Vi kommer ändå!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar