Örjan, Björn, Erik, Ulf, Johnny, Jorma.

Namnen som landets tränare (och ägare) oftast vill använda i V75, hyrkuskarna.

Så finns några till: Carl-Johan, Ulf igen, Kaj. Och så några tränare som extraknäcker som drivers åt andra tränare.

Då dyker Svante upp. Inte Svante Båth, utan Svante Ericsson.

Denna relativt färske tränare hade igår mod att själv köra sin häst Blue Star Champion i V75 på Sundbyholm. Ni vet hur det gick. Helt plötsligt dök Svante upp med sin häst och plockade ganska enkelt ned Erik Adielsson som förmodligen redan hade räknat in segern med Cash A Cheque EM.

För Svante stämde allt på vägen mot triumfen. Tredje par invändigt blev till slut vinstdraget. På upploppet dök Svante upp som vilken ”gubbe i låda som helst”. Skillnaden var att den här gången var det inte den riktige Gubben, utan en Svante som använde sig av det patent som en av våra bästa kuskar fått något av ensamrätt på.

Jag minns Svante för ett par år sedan när han på Axevallas stallbacke var fly förbannad, fräste som en arg tiger och när en garvad reporter som jag närmade mig honom för att ställa ett par frågor fräste han ännu mer. Fräsandet gav effekt, reportern stannade i steget.

Eftersom mitt minne stundom sviktar ägnade jag en stund av lördagskvällen, då de flesta andra såg en sångtävling som de senare twittrade om att den var värdelös, åt att leta fram varför Svante var så förbannad den där gången.

Till slut hittar jag händelsen; det var inte att par år sedan, snarare mer än fyra, snart fem, den 21 juni 2012. Svante hade blivit diskad med sin läckre Andover Hall-son Satisfied la Marc. Och inte nog med det, den dåvarande lärlingen fick också tre veckors avstängning.

Igår behövde inte Svante Ericsson ta till några ojusta metoder. Det blev en gata att köra på, likt en autostrada, när en finsk medtrafikant bytte fil i slutkurvan. Det var längs den autostradan som Blue Star Champion kom farande i hög hastighet, så hög att ingen annan kunde hänga med.

Svante Ericsson tränar tolv hästar. Den bäste så här långt är Al’s Winnermed som tjänat 1,5 miljoner kronor och som har provat lyckan ett par gånger på Vincennes i vinter utan någon framgång. Men då har förstås Svante lejt in kuskar som Jorma Kontio och Anthony Barrier.

På onsdag startar Al’s Winnermed i V86. Då kör Svante Ericsson. Det är som småbarn brukar säga: ”Jag kan själv”.

Segern igår hoppas jag var en vägvisare för andra lite mindre tränar att själva våga, att ha mod att köra även när det handlar om elitserien. Det är nödvändigt för travsportens utveckling.

Till sist: Lutfi Koljgini har det senare året överlåtit de flesta V75-körninarna till sonen Adrian. När Adrian nu ägnar sig åt vidareutbildning i USA så tvingas Lutfi vara lite flitigare i V75. Två segrar igår, Pasithea Face och Rigel Face, gav nog blodad tand. Kolgjini senior är fortfarande en färgklick när han dyker upp i sådana här sammanhang. Senast Lutfi vann i V75 var SM-loppet på Åby med Dante Boko den 16 augusti ifjol.

LP

Bilderna från Sundbyholm är så kallade nyhetsbilder från Kanal 75.

 

5 KOMMENTARER

  1. Duktigt Svante, så ska en slipsten dras. Ja det vore bra för Travsporten om dom mindre proffstränarna åxå hade självförtroende å körde själv ,helst jämnt, dras med mycket mer folk till banorna då åxå, för många tyvärr som är mesar å lejer.

  2. Tacka Mika vet jag inte, hade han suttit kvar hade inte Erik släppt ut honom. Nu stack Erik när han backade loss, så det såg ju kanske klantigt ut, men han hade inte fått samma lucka som Svante fick.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar