TV-kändisen Rickard Olsson vill inte utföra sina behov på samma toaletter där populasen uträttar sina.

– Det är tragiskt, ovärdigt, säger Olsson enligt tidningen Expressen.

Jag kom då att tänka på den alltid låsta toaletten på Åby. Ständigt lyste den röda halvmånen för att markera att toan var upptagen.

Så var det dock inte, toaletten fick inte användas, trots att det var ont om toaletter, särskilt på pressrummet. På den tiden var det ganska många som befolkade pressrummen på landets travbanor, oavsett dagar och klockslag.

När jag ställde frågan om varför vi inte kunde få bruka den alltid outnyttjade toaletten blev svaret:

Den är  avsedd endast för kungen”

Därmed var det en enkel slutsats att dra. Toaletten hade inte använts på länge eftersom ingen kung varit synlig på Åby sedan urminnes tider. Och jag kan inte tänka med att drottning Silvia och kronprinsessan Victoria använde den när dom besökte Åby för det berömda kramkalaset med Kjell P Dahlström 1993.

Toaletten var ju bara avsedd för kungar. Inte för drottningar eller prinsessor, inte heller för alla undersåtar.

Den enda som möjligen kunnat använda denna Åbytoalett var Konung Gustaf V:e. Han var en ganska flitig gäst på Åby under 30- och 40-talen. ”Gurra” tog då turen till Åby från sitt sommarviste på Särö.

Denne kungliga toalettbesökare fick ju också ett lopp uppkallat efter sig. Det som till 1947 hette Jubileumsloppet döptes om till Kungapokalen, som senare blev Konung Gustaf V:e pokal. Kungen hade skänkt ett vandringspris som delades ut för första gången 1948 av honom själv (till Tage Stridsberg). Den pokal som fortfarande vandrar, om jag har förstått det rätt.

Konungen följde alltid loppen från en speciell loge på läktaren. När det trängde eskorterades högheten till den för honom avsedda kungliga inrättningen.

Utan att veta det säkert så var det den dagen, 1948, sannolikt sista gången toaletten användes eftersom kungen dog drygt två år senare. Den låsta toaletten stod pall ytterligare några årtionden, till en bit in på 80-talet.

Nu är alltså toaletter, avsedda för överheten, på tapeten igen. Eftersom Rickard Olsson inte längre får åka Vasaloppet i Sveriges Television färger tvingas han (ve och fasa) köa utanför de för vanligt folk uppställda bajamajorna. I podcasten Feeder säger Olsson att det är både tragiskt och ovärdigt.

Visst är det så, att denna Vasaloppets kunglighet skall behöva stå i långa köer tillsammans med män i toppluvor.

Ur led är tiden!

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/rickard-olsson-ar-tragiskt-och-ovardigt/

Tills sist: Omdöme finns inte att köpas på burk.

LP

Bilderna är hämtade ur boken Travbanan i Mölndal – de 70 första åren.

4 KOMMENTARER

  1. Tycker du är lite orättvis mot duktige Rickard Olsson. Han säger ju ”– De här bajamajaköerna är lika långa som brödköerna i Sovjet på 1980-talet. De är 30 meter långa och så står där företrädesvis män i toppluvor. Det är tragiskt, ovärdigt” Jag är säker på att hans mening är att bajamajorna är alldeles för få och inte att han själv tvingas utnyttja samma toaletter som alla andra. Jag känner Rickard Olsson, och nån kaxpelle är han inte alls. Tvärtom skulle jag säga. En mer ”vanlig” och ödmjuk kille är svår att hitta. Detta var ”fakenews” alltså…

  2. Får mig o tänka på Molins Kunglig toilette med alltid sevärda Ingvar Hirdwall som restaurangägaren. Mycket bra som allt annat som travgalningen Lars Molins gjorde i tv/filmväg.
    Tyvärr borta men hans verk lever kvar

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar