Foto: Kanal 75

”Det där var olyckligt”.

Så kunde Mattias Anderberg uttrycka sig när vi jobbade tillsammans på Dagens Spel och där spelade in tipsprogram till ATG-ombuden. Något hade gått snett.

Några mer rejäla kraftuttryck kom aldrig ur denne väluppfostrade ynglings mun. Inte ens när vi sköt raketer i Rissneparken och en polisbil dök upp. Med sin diplomatiska ådra lyckades ”Mattander” förhandla oss ur den aningen penibla situationen.

Det där var olyckligt hade förmodligen Anderberg även sagt om det som hände på Solvalla igår när banan började att brista i den ena kurvan.

Andra använde helt andra uttryck. Icke helt oväntat blev kommentarerna många, kritiska och sarkastiska, på twitter under tiden som banpersonalen, förstärkt av Susanne Oscarsson, kämpade för att dels göra banan farbar, dels avskärma de största hålorna med röda konor som hästarna skulle passera.

Självklart kom djurskyddsaspekten upp. Det fanns till och med dom som ansåg att tävlingarna borde ha avbrutits helt och hållet, för hästens väl och ve. Om det nu hade varit så att hästarnas hälsotillstånd sattes på spel utgår jag från att tränare och kuskar hade satt sig på tvären.

Eller är de för upptagna av sina egna intressen? I tv-sändningen sa nämligen travtränaren, för kvällen förklädd till expert, Marcus Lindgren:

”Det är livsfarligt”.

Från de aktiva hördes ingen direkt högljudd kritik. Tvärtom. Erik Adielsson ville istället vända på resonemanget.

Det är klart att det går att hitta det negativa i det, att det borde ha upptäckts tidigare. Men jag skulle vilja fokusera på det positiva, våra vänner hästarna. Vi ställer ut signalröda koner som de aldrig har sett förut, och de bara springer förbi. De är tappra våra vänner, sa Erik sedan han rundat både koner och konkurrenter med Global Un Poco.

Utan tvekan har diplomatiska kåren gått miste om två verkliga talanger i Erik Adielsson och Mattias Anderberg.

Vad som orsakade bristningarna i banan fick vi aldrig något besked om även om det spekulerades friskt i atg-live. När en av experterna pratade kunde man lätt få uppfattningen att han var utbildad till väg- och vatteningenjör på Chalmers. Men i så fall hade han väl knappast suttit och tippat hästar.

Den mesta kritiken riktades mot att den försenade sjätte V86-avdelningen på Solvalla kördes samtidigt som den sjunde på Åby. Utan att spelarna fick någon riktig information. Vilket troligen innebar att många spelare missade att få in sina vad på Dagens Dubbel. Just att ha missat ett spel kan verkligen uppröra. I synnerhet när man på förhand tycker sig ha klart för sig, som de flesta alltid har.

Igår kväll fick X-presstrav en helt ny innebörd. Avverka två lopp samtidigt, vettja. Då kan ju en hel tävlingskväll för V86 halveras i tid.

Vintertid brukar banunderlagen vara i fokus. Kanske mer än vanligt denna vinter. Vissa banor är sämre än andra och en strävan efter att alltid kunna ha ”sommarbana” försvårar troligen jobbet för en del banskötare.

Vad är det för fel med vinterbana?

Svensk Travsport har ett problem att se över när det gäller underlagen på landets travbanor. En synnerligen viktig fråga.

 Jag vet inte vad jag ska säga, jag har varit starkt kritisk till banorna i vinter. Det är dags att ST tar tag i det här nu, det är livsfarligt att springa på det där underlaget, det finns ingen uppstyrning på hur banorna ska vara längre, det ska inte vara så här, det här är på allvar, man kan alltid göra på ett annat sätt, sa Marcus Lindgren igår.

Samtidigt har ST betydligt tyngre frågor att ”ta tag i”.

Igår fick vi nämligen besked om ett strategiskt viktigt fattat beslut för travsportens framtid. Travförbundet kommer att ta i med hårdhandskarna mot det uppenbara regelbrott som raserar på landets travbanor.

Äntligen, som jag har väntat. Äntligen har ST satt ned foten, eller snarare satt en spark i häcken på montétryttarna.

Funktionärerna uppmanas att i större utsträckning kontrollera så att regler för att tävlingsfärger och reklam på dressarna följs. Framför allt kommer montéryttarnas rumpor att kontrolleras extra noga.

Där får det nämligen inte finnas någon reklam. Enligt ST ”så är montéryttarna förebilder för yngre ponnyryttare och där vill vi inte ha fokus på rumpan”.

ST:s regelchef tror alltså att ponnyryttarna åker till travbanorna för på att titta på den reklam som eventuellt sitter i en rumpa.

Ett annat skäl är att kuskar och ryttare skall behandlas lika. De kuskar som omnämns är troligen de som sitter med röven i en sits på sulkyn. Ibland med något sämskinn mellan skinkorna och sitsen.

Det känns skönt att denna så oerhört viktiga fråga äntligen fått sin lösning.

Att det sen går att döpa hästar efter strippklubbar och sånt är en annan sak.

Till sist: En god vän hörde av sig med relevanta frågor: Sett ur sportsligt och spelmässigt perspektiv; skulle avd 6 och 8 överhuvudtaget ha körts igår? De som attackerade i tredjespår såg iaf på TV-bilderna ut att hamna utanför doseringen, jag vet inte vad detta gör i farthänseende men knappast lika löpningsvillkor rent teoretiskt, och starten i avd 8, in i första kurvan – där skulle rent teoretiskt, om alla med framspår kom i bredd, några kunnat hamna utanför grindarna.”

LP

 

 

 

 

14 KOMMENTARER

 1. Som spelare minskar jag alltid mina spel vintertid då banunderlaget kan spela en verkliga spratt. Eftersom det inte är många tränare som stryker sina hästar pga banförhållandena blir det i många fall rena lotteriet. Varför då inte vänta och lägga de verkliga spelen då vädret och banorna ger alla hästar samma chanser. Idag blir det chansning. I många fall kan man skylla på banpersonalen men i de flesta fall gör dessa sitt jobb med de resurser de har att tillgå. sedan kan personalen inte råda över om det regnar på förmiddagen – fryser på eftermiddagen – snöar på kvällen osv.

 2. Uppenbart tyckte de tränare som startade sina hästar på Solvalla igårkväll att underlaget dög till sina hästar. Detta med tanke på att ingen valde att stryka för ”dåliga banförhållanden”

 3. Det finns 3 banor från Stockholm och söder ut som alltid håller ett bra underlag på vintern, Halmstad, Kalmar och Jägersro. En kombination av kompetens och gynnsamt klimat. Dom stenhårda alternativt bottenlösa underlag som övriga travsverige erbjuder under stora delar av vintern borde inte tillåtas att tävla på av djurskyddsskäl. Spel och pengar är dock viktigare än djurens ven och hälsa.
  Sen är det upp till tränarna att inte anmäla alternativt stryka när dom tycker att banorna inte håller måttet. Ingen tvingar dom att tävla på vintern. Att gråta ut i media som Zukanovic och gnälla på alla andra är bara pinsamt.

 4. Måldomarna på Solvalla måste ha jobbat under fruktansvärd tidspress igår, för att hinna förkunna resultatet av avdelning 6 innan avdelning 7 fick rullas igång i våra TV-apparater. Med tanke på att den redan var i mål. Man kan såklart tycka illa om xpresstrav av en massa anledningar, men hur fungerar det där egentligen, om man får beställa lite undersökande journalistik efter veckans pod? Är det i själva verket så att det blir mindre tidspress även på domarna med xpresstrav, som Ingvarsson försynt försökte påpeka?

 5. Ta bort regeln att sätta startförbud när hästen stryks p.g.a banförhållanden!!! Spar nog på hästarnas välbefinnande och diskussionerna så vi kan lägga energin på annat.

 6. Bra att ni tar upp det här med tveksamma hästnamn , där borde man vara mer restriktiva !
  Finns alldeles för många stackars hästar som springer omkring med namn anspelningar på allt möjligt otrevligt som man inte
  förstår hur en hästägare kan få för sig att namnge en häst .

 7. Bygg 3 inomhus arenor i Sverige och kör på dom under vintern så kan alla andra banorna ta hand om tävlingarna resten av året så tycker jag.

 8. Kanske herrarna på ST ska sluta titta på rumpor…? Är de rädda för ännu en sexistisk skandal? It’s a mans world… Låt ryttarna bestämma själva. Och låt dem få visa sina hjälmar!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar