Solvallas och Åbys sportchefer kommer inte att bjuda in någon häst från det nybildade popstallet Souloy/Billard.

Det känns så klart självklart. Ändå är det bra att Markus Myron och Jon Walter Pedersen tydligt markerar det. Som in den här artikeln hos trav 365.se.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article24437963.ab

 

”Målvaktens hästar kan glömma att få inbjudningar till svenska storloppen. Det känns otänkbart”.

Så långt är allt bra. Ändå finns ingen garanti för att inte någon häst från det franska dopingstallet dyker upp i Sverige. När det gäller Pedersens storlopp, Olympiatravet, finns en viss risk att Fabrice Souloys sulky kommer att vara synlig på banan.

Det franska tränarparet kan mycket väl anmäla någon häst, kanske Un Med d’ Heripré, till kvalloppet, eller deltävlingen som det numera heter, på Jägersro den 8 april. Seger där och den franska hästen är skyldig att starta i finalen på Åby.

Med tanke på hur Fabrice Souloy brukar agera skulle ett sådant scenario inte överraska mig det minsta. Fabrice Souloy vill gärna peka finger åt etablissemanget.

När det gäller Solvallas elitloppshelg så är det förstås skrivet i sten att ingen häst från Souloy/Billard kommer att bli inbjuden till Elitloppet. Däremot kan ju paret anmäla hästar till vilket som helst av de övriga loppen under helgen utan att Myron kan göra något åt det.

Fabrice Souloy är, som väl alla vet, suspenderad som tränare i Frankrike under ett år. Han väntar dessutom på domar från både Sverige och Norge. När dessa kommer är dock oklart.

Enligt Svein Morten Buer (bilden) i det norska travförbundet har Souloy och hans advokat Staffan Uvabäck en frist till den 28 februari med att skriftligt svara på anklagelserna. Därefter kommer parterna att försöka enas om datum för muntliga överläggningar.

Buer säger att han tror att domen i den första rättsinsatsen kommer cirka 14 dagar efter de muntliga förhandlingarna. Sedan har parterna ytterligare 14 dagar på sig att överklaga. Det innebär att ärendet hamnar i travsportens högsta rättsinstans, och ny runda.

Räkna alltså med att dröjer ganska lång tid innan vi får se slutet på den här trista historien. När den slutliga domen kommer kan faktiskt en Souloy-häst ha vunnit Olympiatravet.

Till sist: En svensk häst, och en norsk, skall utmana Bold Eagle och Belina Josselyn i Prix de Paris på söndag. Lionel är ju titelförsvarare, han slog självaste Bold Eagle ifjol. Precis som då kommer den norska hästen att köras av Örjan Kihlström. Saveaur får nu för första gången ta sig ett nappatag med några världens bästa hästar för sin tränare Björn Goop.

LP

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar