Övervikt är skadlig, av flera skäl. Att banta är djävulens påfund. Otaliga försök till viktminskning har misslyckats. Därför sitter jag fast i en ond cirkel.

Men nu djävlar, nu är det allvar. Ett nytt misslyckande innebär nämligen ekonomiska sanktioner.

Även om ingen tror det så var jag en gång i tiden smal, till och med mager. Att idrotta brukar vara en bra metod för att håll vikten i schack.

Vändningen kom i lumpen. Efter att som stridsvagnsförare fällt fyra björkar på P4:s övningsfält insåg överfurien att jag inte hörde hemma i en sådan pjäs. Förflyttningen till ett cykelskyttekompani kändes bra. Där handlade det mycket om, ja ni förstår, just cykling. Motion.

Min karriär som cyklist med gevär på ryggen blev dock kortvarig. Efter några veckor blev det en ny flytt, på egen begäran skall sägas. Denna gång till kvartersmästarskolan. Därmed var gården krattad för ett resterande liv med övervikt.

Den mesta tiden höll jag nämligen till i koktrossen där det alltid fanns tillgång till näringsrik och fet mat, och mycket mat.

15 månader senare och 20 kilogram tyngre lämnade jag P4.

Sen dess har jag ätit allt för mycket mat på fel tider, för mycket dryck, också det ofta på fel tider, för lite motion.

Genom åren har ett och annat försök gjorts för att vända på trenden. Varje gång har sådana försök misslyckats.

När jag här om dagen var hos min synnerligen noggranne tyskfödde doktor kom han fram till ett inte särskilt svårt råd, att jag nog bör gå ned i vikt:

– Till nitti-åtti kilo.

Men, för tusan, det är lång väg till 80 kilo, det känns som en omöjlig målsättning.

– Jag menade 98 kilo, korrigerade sig doktorn snabbt.

Då så, det lät ju liter mer rimligt.

– Promenader, raska, minst 30 minuter per dag och lite andra kostvanor, sa doktorn.

Jo vars, det där har man ju hört förut. De har liksom gått in i det ena örat och försvunnit lika fort ur det andra.

Den här gången kändes det dock annorlunda. Är det ändå inte dags att ta tag i problemet på allvar?

Då klev mina vänner i Eskilstuna in i bilden, Pontus & Matte, och Per-Arne. De hade just inlett en jakt på minskad vikt och jag fick chansen att vara med

Invägningen är klar, utvägningen skall ske den 26 maj. Till dess skall minst tio procent av kroppens hydda vara borta. Ett nytt misslyckande kan bli dyrt. Om jag bara lyckas gå ned med fem procent får jag punga ut med 12.000 kronor. Sen minskar sanktionsbeloppet i en fallande skala.

Nu har jag gett mig fan på att kunna väga ut med rätt vikt, det vill säga under 98,1 kg. Jag vill ju inte gärna hamna i den situationen som Philippe Masschaele gjorde på Solvalla den 28 maj 2005. Det var då vågen visade för låg vikt vid utvägningen efter Montéeliten. Ryttaren, och framför allt hästen Criks Hurricane, blev av med segern.

Istället gick den till Jim Fricks Simb Moonzoom med Viktoria Strand Jörgensen i sadeln.

För mig handlar det inte om för låg vikt, men ändå.

Till sist: Hittills har allt gått bra, två dagar med 90 minuters rask (nåja) promenad, en dag med 60 minuter och idag väntar ytterligare en promenad på runt en timma. Som blir lite extra utslagsgivande eftersom snön ligger decimetertjock på backen.

LP

22 KOMMENTARER

 1. Hell og lykke! Men det er lett å gå ned i vekt. Det vanskelige er å bli der nede. For å klare det må vaner endres varig, og det er krevende!

 2. Liknande problem här… Jag spolade bärsen (bara någon enstaka IPA slinker igenom vid högtidliga tillfällen), och nu sjunker krockkudden rätt snabbt. Promenaderna får anstå till dess det blir bättre banförhållanden. Lycka till!

 3. Kämpa LP!!

  Var själv hos en dietist förra året som gav några bra tips som jag försöker hålla hårt på nämligen:
  – mindre portioner
  – äta var 4e timme o inget småätande mellan målen
  – tillåta sig 1 ”ätardag” (lördagar) då godis o annat är okej, annars bra käk o inget godis.
  – sluta med läsk

  O det funkar kanon även om en o annan godis oundvikligen kan dyka upp på icke ätardagen.

 4. Tjockisligan har många medlemmar inom spelar,journalist och hästintresserades klubb. Viktigast för min egen del (ska ner från 99-85kg) är att det inte får bli för stora inskränkningar på livets goda. Mat , dryck ska fortsätta glädja min vardag .
  Samt jag vill inte ha för bråttom , således 2-3kg i månaden är rimligt mål för mig att minska. Inget bröd, endast honung som sötningsmedel, havrekakor och enstaka bullar . Mindre pasta,mindre potatis, mer rotfrukter , fisk och kött.
  Såser på grädde , inte mjöl.
  Men framförallt ; 5 min cykling före frukost/middag. Promenad minst 1 timme per dag, gärna två. Alltid gå trappor om ej packning. Gärna gå istället för taxi . Det går Lennart , du behöver inte försaka det goda, endast minska och öka motionen långsamt. KÄMPA
  Glöm inte D-vitaminen, 75-225 ska värdet vara, ta blodprov, för korrekt halt hjälper förbränning .

 5. Mycket handlar om kultur när det gäller att äta. En fransyska skrev en bestseller om att fransyskor inte blir feta(till skillnad mot amerikanskor – hon hade bott där.) Det berodde på främst två saker.

  För det första så äter fransyskor 25% mindre än sina medsystrar i USA. Allt är ju extra stort i Usa och man känner sig lurad om man inte får allt på tallriken. Extra, extra. Fransyskor äter likadant men mindre. Och då är det inte så konstigt att statistiken visat att det är nästan 25% mer övervikt i USA än här i Frankrike.

  Det andra är kulturen. Att man sitter vid bords och äter. Inte på språng, inte under stress, och inte med en tunnbrödrulle på Svempas grill med extra räkfyllning under bilfärden hem. Sitt vid bords och njut. Men lassa inte in.

  Jag minns att Julia Child, hon som var USAs första Tv-kock och utbildad i Frankrike, sa att man kan äta allt. Men bara lite av varje. Så den som suktar – ät – men inte hela påsen. Så allt är tillåtet.

  Det som är värst är att man hällt ner socker i allt för man vet att hjärnan snabbt blir sockerberoende. Vanligt tomatsås med oliver, fullt med socker. Coca Cola – 17 sockerbitar i en stor butelj, bröd: massor. Det är ynkligt för det här har man kommit på under senare år och utnyttjar att vi inte glor på alla innehållsförteckningar på det vi köper. Och socker leder till garanterad övervikt.

  Således: ät mindre, rör er mer. Allt i maklig takt.

  Jack, som är 1,85 och väger 81 och är extra förtjust i ost och vin. Men sitter ner vid måltiderna och går en hel del(speciellt på tracken där jag aldrig sitter på restaurangen), Men jag springer aldrig och har aldrig varit på ett gym.

  • Brödet i Sverige orsakar mycken övervikt. Ofta 10% socker eller mer i matbröd, det är helt sinnessjukt. Läs innehållsdeklarationen!

 6. Du har nog fått in för mycket goda vinnare genom åren
  Fortsätt med det Och må promenaderna ge utrymme till än fler goda vinnare
  Att spela sig black och leva på luft och vatten tre dagar i veckan är ingen rekommenderad bantningsmetod det kan jag intyga

 7. Du har nog fått in för mycket goda vinare genom åren
  Fortsätt inte med det Och må promenaderna ge utrymme till annat än till närmaste utskänkningsställe!
  Att spela sig rik och leva i överflöd 7dgr i veckan är ingen rekommenderad hälsoboost det kan jag intyga!
  Dock förbannat trevligt medan det pågår dock konditions sänkande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar