Vackra hästar.

Det ville knappt ta slut. Det var som en kran som stått i lås i en evighet och som äntligen skruvades upp; en oändligt stor kanna som det bara ville ösas ur.

Och det kom givna och högst väntade och så kom det oväntade och nutida som Nu Pagadi – och så också massvis av sådana man hade glömt. Glömt hur fina de var, ja snudd på att de hade funnits. Såsom Roger Jonssons Hammerex, som ju var som en ljum första vårvind varje gång han visade sig på en travbana. Ja, bara man fick namnet påmint så såg man honom framför sig.

Det kom från alla hörn, i – som det heter numera – ”alla kanaler”, i en kärlek till hästar, och bara hästar, som var rörande. Och vi har tänkt att ta upp det en vända till i poddavsnittet som spelas in i morgon tisdag; dock måste det mest bara bli alla namnen, för annars får vi liksom inte göra annat än att frossa kring det här. Och som vanligt har jag och Lennart många fler godbitar och ämnen att ta tag i…

Jo. Och så kom det en bild också. Till mejlboxen. Som jag bara inte klarar av att undanhålla.

Det är Lars Wirmark som tipsat om den, på en stjärna från slutet av 1960-talet.
Kentucky Fibber, med sin tränare Knut Lindblom i sulkyn.

Kentucky Fibber föddes 1962. Han gjorde totalt 85 starter, vann 43 av dem och sprang in 744.430 kronor. Han blev också utnämnd till årets häst såväl 1968 som 1969.

Det blev fem starter som treåring med ingen bland de tre främsta och en bästa tid på 1.29,8. Han hade i inledningen av karriären uttalat svårt och problem att växa i sin tunga kropp.
Men sedan blev det åtta segrar på 17 starter som fyraåring – innan Fibber-sonen slog igenom på allvar som femåring.

Kentucky ropades in som ettåring på Brodda Stuteris ringsauktion för 7.500 kr. Vann som äldre SM, Skandinaviskt Mästerskap, Graf Kalman, Müllers Memorial, Walter Lundbergs, Elite-Rennen, och slutade tvåa i VM på Roosevelt Raceway 1968 bakom Roquepine. Han blev också trea i Elitloppet 1969.

Egentligen behövs det inte kommenteras så mycket om bilden. Det är snudd på ett ekipage och ett foto som nedsänt från himlen. Varenda millimeter sitter rätt; kroppen, steget, Knut Lindbloms hästägardress i siden och i overkligt snygga färger, hans stil, sulkyn, ja ingen rackarns oromantisk jänkarbike här minsann! Till och med vojloken är så stilren att man vill fälla en tår. Eller två.

I en text jag fann om hästen skriven av Travkompaniets Annika Lindblom – tillika dotter till Knut – beskrivs förresten Kentucky Fibber i början av sitt liv som en ful ankunge.

Det är det då ingenting som märks av på ovanstående bild.

Ja, det är bara att insupa – och njuta.

Henrik Ingvarsson

12 KOMMENTARER

  • Ja o hela klanen lindblom verkliga legendarer o inte minst Knuts tvillingbror Olle minns jag som en virtuos i sulkyn . Som jag förövrigt tror hade kentucky ett tag i stallet på mantorp innan genombrottet o Knut tog över igen. Olles stall på mantorp kunde ju ses som en filial till solvallastallet. Olle blev mantorps första champion 1965.. Förövrigt tror jag några lindblomars o några fler svenska kuskar var över till Skottland på 50 talet under en tid för o lansera travsporten. Kentucky Fibber bara namnet isig var häftigt o sedan när man såg han så smallt man av utstrålningen. Finns för övrigt en film från en av hans segrar i östgötaloppet på Youtube. Knut hade många fina hästar som nämnde kentucky samt tex myntorg., lady ego med flera. Sista tiden innan Knut gick bort var det ofta Clarence Cederblad som satt i jollen på Knuts hästar vill jag minnas.

 1. I min ungdom hade jag en favorithäst som hette Sac Sobel, inte för att han var vacker, mest för att han inte såg ut som alla andra. Han var väl dåtidens Krusen kan man säga. Har inte tänkt på honom på 20-25 år, men nu ploppade han upp i minnet.

 2. Hej grabbar – trots att det var pappas häst måste jag säga Crack Shot . otroligt vacker och jättesöt . MVH Stefan Hultman

 3. Ja o apropå det Stefan så var ju eran kenvil efter just kentucky Fibber på mödernet.. Sedan ngn man inte sagt ngt om men som jag kom på nu när du tittade in . Nimbus CD var/är ju maffig som få !

 4. Ja det stämmer Peter . pappa köpte första avkomman efter Kentucky Fibber -71 hon hette Miss Kentucky som blev mamma till Kenvil . Hon var våran familjs första häst . Med vänlig hälsning Stefan Hultman

 5. Ok vilken historia egentligen första hästen i familjen , första avkomman efter Kentucky !!! Som ” väl då” i ngn mån gav första fröet till dina egna fantastiska framgångar inom travet med segrar i de största loppen.!!
  Ingvarssons inlägg/bild blev till en bild berättar !!
  ”Travet/atg” borde ha en egen serie med en bild berättar. Skulle nog ge väldigt många sköna minnen!
  mvh

 6. Hade kontakt med Annika Lindblom, Knut Lindbloms dotter, idag och fick bekräftat att bilden är tagen på Roosevelt Raceway i samband med VM – loppet 1968.
  Om det nu var någon, förutom jag, som undrade.

 7. Har du fått in någon bild på Boett? Den grannaste häst som jag kommer ihåg. En förlaga till Commander Crowe.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar