Efter 19 år i det stora landet, och i blickfånget som andretränare hos Åke Svanstedt, valde Björn ”Bernie” Norén att lämna USA. Han tog med familjen och sökte en lugnare tillvaro på Varaslätten.

Nu vill Björn gärna vara med i hetluften igen.

”Jag hoppas vi kan vara med i july.”

Säger Skaraborgaren med sitt lite blandade språk.

July, juli alltså, är månaden då Stochampionatet avgörs på Axevalla. Den bana som Björn alltid har betraktat som sin hemmaplan. Hästen som skall hjälpa ”Bernie” till det stora målet heter Helen Afrika som imponerade så smått när hon vann på Axevalla igår.

– Jag tror hon duger långt, säger Björn Norén.

Helen Afrika är en dotter till den allt mer populäre avelshingsten Raja Mirchi. När Björn frågande Lutfi Kolgjini om han hade någon häst att leasa ut föreslog ”Ludde” det här stoet som då var tre år.

Helen Afrika leasar Björn av en av Kolgjinis trogna hästare, Urban Lindberg i Karlskrona. I höstas kom stoet till Björn Noréns lilla gård i Tråvad. Den 1 januari var Björns amatörlicens klar och då hamnade Helen Afrika på hans träningslista.

I debuten för Björn Norén blev Helen Afrika fyra, och igår kom alltså den första segern. Båda gångerna har André Eklund suttit i sulkyn. Igår vann Helen Afrika ganska lätt efter en väl avvägd körning av kusken.

Björn har sitt sto hemma på sin egen gård där det finns stall och hage. När hästen behöver trimmas lite extra åker Björn till Bjertorp med henne.

– Ingen lång väg, vi bor nära Bjertorp, säger Björn.

I USA handlade det en hel del om Sebastian K. för Björn Norén. Åke Svanstedt hade ju mycket stora framgångar med Knutsson Trottings världsstjärna. Och Björn fanns alltid med i bakgrunden. Nu har Noréns och Knutssons vägar korsats igen. Björn jobbar nämligen som manager åt Knutsson Trotting.

– Det är hur kul som helst, säger Björn.

Ännu roligare blir det om Helen Afrika tar sig hela vägen till Stochampionatet.

Till sist: Igår var Nuncio den stora stjärnan, och jättefavoriten, på Axevalla. På lördag, i Eskilstuna, tar On Track Piraten över den rollen. När får vi se de båda mötas?

LP

2 KOMMENTARER

  1. Guldfinalen och första försöket till Olympia travet är väl troligt. Dom möttes väl 4 ggr förra året och Piraten var chanslös alla gånger och det kommer han vara nu oxå!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar