Foto: Svenskmonte.se

Ett montélopp skall ridas i V75 under 2017.

Det planeras av ST. Om det verkligen blir så är inte ens säkert.

Ändå rasar folk.

Alltså ett lopp av runt 500, eller så. Ett lopp i en enda omgång får folk att bli upprörda, upprörda till den grad att de hotar med att sluta spela på V75. Ett lopp (SM) där Sveriges bästa montéhästar och landets bästa ryttare kommer att mötas möts av högljudda protester.

Nu är sådana hot egentligen inte så mycket att bra sig om. Speldjävulen tar sällan hänsyn till vilka hästar, kuskar eller ryttare som är med i loppen.

Ändå är jag förvånad över det förakt som nu väller över montésporten. I synnerhet när det kommer från i travsporten offentliga personer. Som spelexperten och bloggaren Stefan Jönsson.

Kanske går det att vända på resonemanget, att ett montélopp lockar in nya V75-spelare?  Okunniga spelare som Jönsson, och andra experter, gärna vill ställas mot varje V75-omgång.

Dessutom är jag ganska säker på att det finns andra mer ”lottobetonade” som då och då ingår i V75.

Till sist: Ett snabbt besök i huvudstaden och jag fick en föraning av våren. Och i morgon kommer Nuncio till Axevalla. Det kanske också kan betraktas som ett vårtecken?

LP

Läs också:

http://www.trottosport.se/2017/02/16/monte-pa-v75-basta/

23 KOMMENTARER

 1. Har inget emot monte och att jämföra det med galopp (eller lotto) är verkligen orättvist. Monteloppet på Elitloppdagen är alltid en höjdare och att ta med monte-SM på V75 är helt rätt.

 2. Jämför med Vincennes där man oftast varvar Trav och Monté och har gjort så i en herrans massa år. Helt naturligt. Trav är Trav sa Vercruysse…Frankrikes Olle Goop.

  • Hur ofta blandarna man de olika sporterna i samma spelform i Frankrike?

   Om svaret är aldrig eller nästan aldrig så har du svaret på varför det är en smula kontroversiellt och inte går att jämföra så enkelt som du framställer det.

   Att man släpper fram montén ett fåtal ggr per år ser jag ändå inte som något större problem. Förhoppningsvis är det inte något tvång att spela på något man inte gillar. Lotto är det naturligtvis inte heller. Men nog tusan har det fler likheter med galoppen än sulkytravet? Vikter och vikten av positioner i loppen?

   • Man kan inte blanda i Frankrike. Det finns inga spelformer för det. Här finns varken V75 eller V5 med annat. Ni på Legolas kan väl bara plocka bort montén från era spelformer så småningom. Då blir nog Rune glad. Han försökte med Mellby Viking här nere och det gick åt pipsvängen så han är nog mottaglig.

    För övrigt förstår jag inte att ”vikten av positioner” skulle vara mer viktigt inom montén än inom sulkytravet. Snarare tvärt om, ne c´ est pas?

 3. Tror den absolut största potientialen för att öka intresset för travsporten, och locka nya hästägare och aktiva, finns i montén. Låt torskarna och reflexgnällarna gnälla och låt de allmänt intoleranta och bittra bakåtsträvarna förakta. Varje ny hästägare och varje ny aktiv genererar alltid flera nya travspelare. Allt finns där och väntar, krävs bara flera lopp och lite rampljus. Att hästägarkåren och publiken blir tio år äldre vart tionde år lär lixom av högst naturliga skäl inte hålla i längden.

  Personligen tittar jag mycket hellre på varmblod framför sulky, än på kallblod eller monté, men jag kan säkert lära mig gilla lite av båda om det hjälper travsporten som helhet att vitaliseras och växa.

  Och som sagt, ett lopp av femhundra, dessutom med högklassiga hästar och troliga framtidsnamn på deras ryggar, lär nog även de bittraste torskarna överleva.

  • Håller med. Det är den enda licensformen som har en någorlunda ungdomlig profil. Klart det tar tid innan monte’n är lika utvecklad i Sverige som trav för sulky. Måste vara sämre för spelare med en hel V75 omgång på någon småbarns i Finland med mestadels okända hästar och kuskar än ett monte’lopp. Men då var det väldigt lite gnäll. De som absolut inte klarar av att varken se eller spela på monte’ får väl låta bli. Ett helt rätt beslut av ATG och ST.

   • Precis som vi låter bli att spela på de finska hästarna. Vill minnas att det fördes diskussioner om den typen av lopp i mellandagarna. Ingen ifrågasatte det. Men Jisses om man säger att man inte gillar monté… då är man en gnällspik. Det är väl märkligt att man inte får ha olika åsikter utan att det ska sättas nedlåtande epitet på folk.

  • Jag måste ha missat nåt men jag har inte märkt att nån skulle RASA. Att man inte delar uppfattningen om montens varande på V75 och att man då kanske väljer att inte spela måste väl ändå vara ett fritt val.

   Jag är personligen lika road av monte som av galopp. Alltså inte alls.

  • Absolut, nyckeln till att travsporten ska bli bred kan ligga i montén. Fler yngre. Fler kvinnor. Drar med sig bekantskapskretsen vilket gagnar sporten på lång sikt.

 4. Så lustigt, så bara för att man inte gillar monté och säger det så är man upprörd? Jag blir snarare upprörd över hur de svenska språket utarmas. Upprörd? Nä jag är inte upprörd. Men jag gillar inte monté och jag kommer nog att avstå spel den dagen det är med på v75. Gillar inte heller galopp, så skulle det komma på V75 skulle jag inte spela då heller. Men skulle jag bli upprörd? Nä.

 5. Som någon skriver, det körs V75 på de mest konstiga ställena och dagar. Vill man stå över V75, vinnare, plats och övriga spel som detta enda lopp innefattar så gör det. Gynnar montén att fler spelar på hästar så borde det vara bra, men jag gillar inte monté men det beror nog mest på okunskap/ointresse. Jag hoppas dock att det tar lång tid innan det körs ett sådant lopp varje lördag (enda V75 dagen för mig). ATG gör det inte lättare nu när man tagit bort omsättningen på vinnare på text tv både i SVT och TV4 för oss (mig) som inte sitter framför dataskärmen men jag har slutat förvånas över detta spelbolag.

 6. Är det inte starttiden så är det ngt annat, så snackar ni om speltorskar?
  Men ni,,,, era j…. gnällspikar det kommer större problem som dom flesta tyckare här inne inte berörs av,
  Prat om att hästnäringen inte skall vara momspliktig, nu snackar vi problem inte 16;20 eller annat.

 7. Bra skrivet LP.
  Själv ser jag gärna ett par omgångar extra V75/ år med Svensk Galopp istället för o ha en massa extra konstiga V75 tävlingar i Norge, Finland o Danmark? Storloppsdagarna undantagna.
  Gynna Sveriges egna hästsport istället.

 8. Persson: Jag tror nog att det här med monté bara visar att det finns en klick som är rädda för mångfald och förändringar. Som tur är så är deras makt i huvudsak begränsad till kommentarsfält.
  Jag brukar använda melodifestivalen som bra exempel på mångfaldens framgång. Artisterna har väldigt stor spridning när det gäller genre, kön, ålder, utseende m.m.

  • Oj, nu är man inte bara upprörd nu är man rädd också??!! Och man är inte bara rädd, man är rädd för mångfald. Hur i hela fridens namn lyckas folk få till sådana här slutsatser för att någon inte tycker att monté är intressant? Gillar du precis allt i vår värld? Verkligen? Och om du nu händelsevis har något du inte tycker är så intressant, blir du då upprörd och innebär det att du är rädd för mångfald? Snacka om att göra en höna av en fjäder. Alla gillar inte allt, knappast du heller.

   • Varför tar du åt dig Lunkan? Jag har aldrig sagt att DU är upprörd eller rädd.
    Grunden till den här tråden är att Lennart Persson upplever ett förakt mot monte och ställer sig frågan till varför det är så. Mitt inlägg var en teori varför det kan vara så. Det finns säkert andra teorier också.
    Som jag kan läsa det så anser du att monte är skadligt för travsportens framtid via minskat spel. Vilken teori har du för det förutom några vänner som inte gillar det?

    • Ja du börjar bli känd för att skapa egna tolkningar av det skrivna ordet. Måste säga att jag är djupt imponerad över din förmåga att skapa egna sanningar. Eller som det numera kallas ”alternativa sanningar”. Att föra diskussioner med folk som hela tiden väljer att skruva på det som sägs till någonting helt annat är fullständigt meningslöst. Så jag önskar dig en bra dag och lycka till på spelet idag.

     • Lunkan: Kan du ge exempel på en alternativ sanning som jag skapat?

      Det var absolut inte meningen att skruva på något du sagt. Då har jag nog misstolkat något och ber om ursäkt för det. Skriv gärna vad jag misstolkade.

      Allmänt tycker jag absolut att man har rätt att inte tycka om monté. Men så fort man delar med sig av åsikten på ett liknande forum så har andra rätt att på ett konstruktivt sätt ifrågasätta åsikten. Där gjorde jag en miss i mitt första inlägg där jag var ironisk och inte det minsta konstruktiv. Ber om ursäkt även för det.
      Sen vill jag såklart ha ett argument för att man inte gillar monté. För gillar eller ogillar är inget argument utan allmänt tyckande utan större värde på ett debattforum.

 9. Märkligt att man med avvikande åsikt genast skall beskyllas för förakt mot nånting.

  Själv springer jag på både trav och galopp älskar helt se dessa hästar in action men gillar varken hinderlopp på galoppbanan eller monte’ på travbanan.

  Accepterar dock företeelserna men vare sig tittar eller spelar när loppen går utan passar på att fika/äta. Dessbättre går dessa lopp allt som oftast flrst eller sist på dagen vilket gör att man enkelt kan prioritera bort dessa lopp genom att helt enkelt komma senare eller åka hem tidigare. Jag ser helt enkelt ingen tjusning med dessa lopp och ingen kan tvinga mig att tycka om saker. Inte ens genom att anklaga mig för förakt…….

 10. Hörde tre ”tipsexperter” i podden Systemet från Expressen. Dom verkade inte ens veta att monté är lika mycket trav som attelé.
  Citat: ”jag vill inte spela på monté, jag spelar på trav”
  Den dan Örjan, Goop, Erik och Ulf O också rider monté och inte bara åker släpvagn ska jag erkänna deras storhet 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar