… ja erkänn! Visst har ni längtat?

För man får ju inte nog av ämnet, eller hur.

Eller jo, det får man.
Man fick det för länge sedan. Egentligen. Egentligen pallar man knappt en millimeter till.

Det är liksom bara det. Att det går inte att låta osanningar komma här och fara och fladdra förbi. Som om ingenting har hänt. Gå omkring och låtsas som det regnat ner en fastslagen förklaring, på felaktiga slutsatser och grunder.

Där går gränsen. Då måste faktiskt klockslaget grävas upp ur sina gömmor igen.

Att vi har tappat publik på att starta V75 klockan 16.20 istället för 14.30 på lördagarna vet alla. Också hur mycket; svart på vitt under 2016 ett tapp på 7,9 procent; ja tittar man enbart på de månader där man kan jämföra tidig starttid respektive sen är tappet till och med större än så.

Omsättningsökningen då? Den som ATG-vd:n Hasse Skarplöth i en Travronden-intervju i veckan uppskattar till två miljoner kronor netto, per lördag.
Vad är då enligt samma intervju enligt Skarplöth anledningen till den?

För det första: starttidsändringen genomfördes alltså den 15 augusti 2015. Exakt samtidigt gjordes två andra stora förändringar; dels positioneringssystemet som syns i teverutan, dels började man arbeta annorlunda med teve; med ny studio, nytt redaktionellt upplägg. Ja, inte ens Skarplöth kan faktiskt peka klart på vad som bidragit till omsättningsökningen:
– Det är omöjligt för oss att särskilja av som har givit vad, säger han till Travronden.


Då kommer vi in på nästa omsättningshöjande teori som finns: V75 Tillsammans.

Ett koncept där ombuden sedan en tid tillbaka, vi återkommer till hur länge, ingår i denna form av bolagsspel.

Här hävdar Skarplöth på frågan om vilken betydelse detta har haft för omsättningen följande:

”V75 har ju funnits på ATG Tillsammans i tre år så det är inte en förklarande variabel varför det har ökat”.

Och visst, visserligen startade en form av ”Tillsammans-verksamhet” under 2013, men där och då: blott på privat nivå.
Det var när ”Tillsammans” introducerades på ombudsnivå som det verkligen hände grejer. Jämfört med på den privata sidan en helt annan nivå.

Och ombudssidan då, när drog den igång? Jo, 2015. I ett första steg med – två (2) pilotbutiker. I en extrem liten skala alltså. Inte förrän i februari 2016 inträffade det saker på riktigt: det var i det läget de 50 största ombuden i Sverige fick chansen att starta och strax därefter, i mars 2016, tilläts även resten av ombuden i landet att ansöka om att bli nätombud. Idag är runt 100 ombud runt om i Sverige med. Till en början endast till V75, men sedan november 2016 släppte man på även V86; vilket har tydligt har märkts – och det rejält – för onsdagsspelets omsättning.

Enligt insatta ‘Tillsammans-insatta’ källor trottosport talat med uppskattas V86-ökningen sedan det hela infördes på uppemot fyra miljoner/vecka.

Och V75 då?
Ja, där handlar det såklart inte om samma stora procentmässiga ökning, men uppskattas likväl 40-50 procent över V86, alltså någonstans kring sex (6) miljoner/vecka. Sedan ”ombuds-Tillsammans” infördes alltså.

Och då pratar vi alltså sedan mars 2016, mindre än ett år sedan (ett drygt halvår efter den ändrade starttiden).

Fast om nu inte Skarplöths argument rent svart på vitt håller. Vi pratar alltså dels kring detaljerna där inte ens han själv kan peka ut starttiden som skäl av de tre samtidigt startande företeelserna i augusti 2015, dels en ren felaktighet kring V75 Tillsammans, så lugnar han åtminstone alla landets traventusiaster; publiken, de aktiva, hästskötarna, den stora, stora majoritet som är emot 16.20-påfundet med följande:

Henrik Ingvarsson

29 KOMMENTARER

 1. Vanner till Hans Skarplöth? Går dom någonsin på trav, såvida det inte är såsom inbjudna eller på arbetstid?
  Eftersom en överväldigande majoritet av övriga inblandade anser det direkt skadligt för hästsporten?
  Således, varför tvingar inte ST tillbaka starttiden, för hästsportens bästa?
  För det är ju de facto därför ATG har monopol på spel, för det är för hästsportens bästa, och då
  är det logiskt att hästsportens bästa är ledstången att hålla sig i.
  BRA krönika Ingvarsson.!

 2. Regel nummer 1: Skarplöth har alltid rätt.
  Regel nummer 2: Om det (mot förmodan) skulle visa sig att Skarplöth har fel, träder automatiskt regel nummer 1 i kraft.
  Summa summarum: oavsett om vi tillämpar regel nummer 1 eller regel nummer 2 så är 16:20 den ultimata starttiden, för det har Skarpöth sagt.

 3. Om jag inte minns fel, och det gör jag sällan, så skrev jag om EXAKT detta i en kommentar på den här sidan.

 4. Remy Nilsson får ta på sig hela strulet med utlandsspel, det hanterades uselt avtalsmässigt. Men till Remys stora fördel så hade han örat mot rälsen. På den tiden var jag frekvent Solvallabesökare och såg var och varannan tävlingsdag Remy stå och prata med tränare, spelare m.fl. Jag tvivlar starkt på att han av ren prestige skulle stått fast vid beslut som uppenbarligen var felaktiga. Skarplöth är ingen dumskalle ( även om hans travintresse är begränsat) och han inser nog att 90% är emot den sena starttiden och då känns ”vänner till mig tycker inte att det är någon stor fråga” lite billigt.

 5. SPELET ELLER SPORTEN

  Lågt odds på att vi under 2018 går vi tillbaka till 14:30 eller 15:00 om ATG vill rädda ansiktet.
  Enbart sommartid för den som vill spela en Dead Cert

  • Inte så länge man vill synas i ”Stora TV4” mellan 18 och 19. Då är det live som gäller och det innebär att det är 16:20 som gäller.

   Om ATG ger upp 18-19 i TV4 så är allt möjligt.

   16:20 handlar inte om något annat.

  • VAD HÄNDER MED ATG UNDER 2018

   Spelutredning klar och kommer presenteras senast 31 Mars.
   Det kommer bli en kort remisstid innan det blir sommarledigt för våra folkvalda
   Beslut under hösten om en licensmarknad där det mesta talar för att våra folkvalda beslutar att även ta med trav och galoppsporten.

   ST har fått mycket skit under några år för att lägga sig platt för ATG. Det finns inget skäl att göra det 2018 på en kommande licensmarknad 2019 om ATG ska säljas som de själva säger. Det finns inga ursäkter för ST att misslyckas med att få till travbanan till en mötesplats igen för hästägare och spelare, ge deras aktiva drägliga arbetstider på helgerna.

 6. Återgå till 14-30 start för V75.
  Omsättning kommer troligen inte minska en däremot kommer kanske publik kommer tillbaka
  Vi har ett mörkt klimat och om man kan få se 3-4 lopp i dagsljus skulle vara toppen,plus att
  man kan gå på en fest kl 18.00 utan att missa V75 -7

 7. Ni får lägga av …V 7 an går som på räls varje lördag.
  Det blir ej mer publik på banorna oavsett starttid.

  Att ban publiken sviker på varje travbana dag som natt är ej förvånande.
  100 kr inträde på Valla förra söndagen och icke en käft på plats. ??
  Betala för vad ?? Att lira sig black ??
  Gamla öststats totohallar med sina pissrännor…är vad som erbjuds.

  Lirarna har försvunnit in i den digitaliserade världen och de värkar trivas alldeles utmärkt..

 8. Att få tillbaks starttiden till 14.30 är väldigt enkelt. Här kommer ett förslag: Om nu 90% av tränare och hästägare föredrar den gamla starttiden. Det är bara att varsla om anmälningsstrejk till V 75 om t.ex. 1 månad. ATG skulle i så fall inte våga utmana de aktiva inom travsporten. Tränare och hästägare visa lite kurage.

  • Varför skulle tränare anmälningsstrejka? De får väl tävla när det är tävlingar! Hur många tror du frivilligt står över de prispengar det handlar om i V75?
   Glöm inte att publik inkluderar alla som ser tävlingar på TV och vid datorn, den totala publiken har sannolikt ökat med den senare starttiden. Spelet har ökat. Med andra ord, det totala intresset har ökat.
   Pressen får lite obekvämare arbetstid. Det kan väl ändå inte vara orsaken till negativa skriverier?

 9. Problemet är att travet har så dåligt självförtroende och består av för många människor som tycker att allt ska förbli som det varit när omvärlden förändras radikalt. Varför är det så viktigt att trav körs i dagsljus och varför ska kvällens middag/fest mm prioriteras? Tänk om alla andra sporter/evenemang tänkte på samma sätt. Vi är värdelösa så vi gör bort vårt innan allt annat börjar. Då skulle varenda teaterföreställning mm starta kl 14.30 på helgerna.

  Ska vi prata banpublik så finns det ett enda sätt att rädda V75-dagar. Kör första start 20.00 eller 20.30 och gör det till en festkväll. Annars är det överlägset på TV/online. Det är en utveckling vi får leva med oavsett om man gillar det eller inte och så samhället ser ut. Ett problem som många arenasporter dras med idag. Att kämpa emot teknikutveckling har sällan varit ett vinnande drag.

  • Problemet med V75 i jämförelse med andra sporter är att det körs VARJE lördag, hela året runt. Det är inte en tävling som sker under en kort period, eller lite då och då, för i så fall hade nog vem som helst kunnat köpa 16:20. Men är man travbiten och vill spela V75 varje lördag, så blir det på bekostnad av alla andra aktiviteter som involverar familj och vänner. Oavsett om det är live på travbanan eller framför TV:n.

   • Förstår inte det argumentet. Många sporter/ligor/intressen spelas/pågår under större delen av året och det är väl självklart att man ibland får eller tvingas välja bort något som man gillar.

    Du pratar som om V75 var någon sorts tvångsinrättning och att det handlar om allt eller inget. Alla som har ett intresse för ställa det mot övriga intressen och ibland får något ge vika. Det ska man väl inte behöva förklara för vuxna människor?

    Aldrig hört den här debatten då det exempelvis gäller Stryktipset som numera pågår från kl 16.00 – 20.30 på lördagar.

    • Stryktipset eller fotbollen behöver inte rekrytera aktiva som travsporten för att överleva.

     Hästägare eller den viktiga gruppen amatörtränare skapas inte framför datorn eller i myssoffan utan när de besöker banan/stallbacken.

     Det finns bara ett skyltfönster för travsporten och det är deras stora tävlingsdagar med V75. Nuvarande starttid 16:20 är dödens tid för travsporten med resultatet att de redan troende, de aktiva är de enda som syns på travbanan och stallbacken.

     • Tycker att du sammanfattade det väldigt bra. Att bara titta på omsättningen, blunda och säga ”ser ni inte vad bra det går” är som att blunda för den överhettade bubbelvarniga bokmarknaden och säga ”Priserna stiger ju hela tiden, vad är problemet?” Travet måste nyrekrytera för att överleva, ja i alla fall befästa sin position framöver.

    • För många handlar V75 just om allt eller inget. Man har det som ett lördagsnöje. Vill man hänga med och ha lite koll på hästarna utan att granska alla lopparkiv så går det inte att spela lite då och då för då tappar man till slut kännedom om hästarna och därmed intresset. ”ibland får något ge vika” nähä?! :O menar du det? Frågan är hur länge familjen tycker det är okey att alltid få ge vika för den som inte kan släppa sitt v75 på lördagarna… För det är många som är hängivna V75-fans.

     Det är ju himla kul för dig att du är nöjd.

 10. Jag vet i alla fall sex personer som skulle börja gå på V75 fem ggr om året igen om det började 14:30. Det är vårt tillsammansgäng som numera avstår och dessutom spelar mindre mot tidigare!

 11. Väldigt många av oss spelare, tycker att start tiden 16,20 på V75 är väldigt bra, Det är oftast folk som gnäller och klagar på allt och alla som hör av sig, och tycker att alla förändringar som görs är åt helvete, Jag anser att Skarplövth
  är en väldigt duktig och initiativrik
  ledare, För att nå framgång måste man våga förändra, trots alla påhopp från gnällspikarna.
  Vi borde glädjas åt att travet lyckats värva så pass kompetenta personer, jag tänker inte enbart på Skarplövth utan även på
  hans medarbetare.

 12. J har garanterat aldrig varit på en travbana med det resonemanget.

  Ljus ger energi. Solljus ännu mer energi. Vi pratar trivsel, men J är inomhus hela tiden så han bryr sig ej.

  Att jämföra med inomhussporter som hockey, handboll, basket osv låter sig inte göras så länge trav är en utomhussport, men för all del bygg inomhushallar för trav så kan vi köra V75 0200 i hopp om att spelarna är dyngraka och lättar lite extra på lädret.

  • J äger sju st travhästar men är också en hängiven spelare. Så jag kom in i travet. Men det ska man väl skämmas för här enligt vissa. I travtermer tillhör jag nog det yngre gardet som kanske inte bara ser problem med allting jag vet inte. Precis som om travets framtid avgörs om V75 startar 1h 50 min senare eller inte.

   Ljus ger energi… herregud.

 13. Vi som har dessutom att sluta gå trav även ägt hästar som vi nu avvecklat pga av allt negativt som har skett inom travet. Som det är nu ska det mycket till om vi ska satsa igen, sämre villkor för oss som bara kan ha häst som duger i vardagsttävlingararna och oftast start på lunchtid eller sent på lördagskvällar, Senate stan med sista hästen(?) var lördag en 22:00I ett P22 lopp. Kul va?

 14. Start 16:20 handlar endast om att TV4 krävt direktsänd sport på travets timme i TV4. Den timmen samlar i sin tur fler tittare än alla andra travsändningar i de andra kanalerna tillsammans under veckan.

  Den där travtimmen på lördagarna kom förra veckan på 90:e plats över TV4:s mest sedda program. Det var tack vare att 7% av befolkningen över 60år tittade. Det är snart de enda som ser på TV, den yngre ser på annat.
  Det finns Kenodragningar som hade fler tittare. Farmen, Gaygalan, Postkodmiljonären, Fånarna på fortet, Bingolotto, Lottodragningen, Ekonominyheterna på måndag och tisdag och många andra program var väsentligt större än travet i TV4 under veckan. Dubbelt så många tittare och mer än så.

  Det är svindyrt för travet att köpa den där tiden, för ur TV4:s synvinkel kunde de sända nästan vad som helst annat och få fler tittare. Det får travet betala för. Dyrt. Och så måste vi börja V75 klockan 16:20.

  Ingenstans bland Horizont, Pegasus, styrelseprotokoll, manifest eller årsredovisningar har jag sett en analys på om travet har råd med detta. Om det ger den effekt man vill ha. Och då kostar TV-äventyret ungefär lika mycket pengar som Pokalåret sägs kunna ge…

 15. Kommer inte det där att lösa sig av sig självt om ett par år, om vi får en licensmarknad? Förutsatt att det är några andra spelbolag som tycker det är mödan värt att försöka konkurrera med ATG på allvar. För inte vill väl något enskilt spelbolag betala ST för bildrättigheter, och sända det i en allmän TV-kanal då?

 16. ITV är den fria Tv-kanal i England som sänder engelsk galopp på lördagar samt större festivaler, totalt 100 tävlingsdagar per år. ITV betalde cirka 320 miljoner kronor för dessa rättigheter som gäller i fyra år.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar