Iina Aho är en av montésportens lysande stjärnor. Får vi se henne på V75 i år? Foto: Svenskmonté.se

I år tar montén ytterligare ett steg framåt, det skall ridas ett lopp i V75.

Eller inte?

Premiären kommer att ske på SM-dagen på Åby den 14 oktober.

Eller inte?

Det finns nämligen en viss ängslighet hos ST. De kan bli så att någon klåfingrig atg-nisse plockar bort loppet från V75-spelet.

– Det kommer att skrivas ut som en V75-proposition, men sedan är det som alla V75-lopp att de kanske flyttas ut från V75-omgången till förmån för lördagsloppet om man tycker att det inte håller rätt kvalite, säger Stina Swartling, Svensk Travsports montéhandläggare, till travronden.se.

https://www.travronden.se/nyheter/sport/monten-gor-premiar-pa-v75-99761

Om montén skall utvecklas i rätt riktning är det naturligtvis nödvändigt att disciplinen får plats i vårt största spel. Även om det skulle kosta några miljoner i minskad omsättning.

Jag vet att många spelare inte gillar montén. Sannolikt kommer vissa att avstå när det är montélopp på streckspelen. Det får vi leva med, stå ut med. Så där låter det ju även ibland när kallbloden är med på V75.

När ST nu har bestämt sig för att ett montélopp skall ridas i en V75-omgång i år kan det inte vara så att ATG får möjlighet att använda sitt veto, att stoppa montéloppet med hänvisning till att ett annat lopp (lördagsloppet) är mer intressant ur spelsynpunkt.

Den ängslighet som kännetecknar ST bör snabbt kastas över bord.

Till sist: Enligt Stina Swartling kommer det dessutom kommer att ridas tre montélopp som skall ingå i V86.

LP

 

 

33 KOMMENTARER

 1. Det gäller att ha ett långsiktigt tänk här från ST.
  Montèn har dragit in många unga tjejer på amatörbasis, den chansen ST har här ska inte slarvas bort.
  Sedan bör även propparna dras ihop så man i regel kör två montèlopp när man kör. Då kommer vi få fler som orkar hålla på länge som ryttare när man åker många mil för två lopp istället för ett.

  Sedan var ju ST på god väg med sin monteserie där hästen kunde göra klassklättring även i montè med försök och en final med fina förstapris. Den reducerades och borde återgå till vad den var.

 2. Förstår ju varför man satsar på monté. Kvinnor yngre mm. Men har det gjorts någon undersökning om det är det här målgruppen vill ha?

  Nästan alla jag känner som älskar trav tycker det är tråkigt att titta på monté. Tyvärr. För dem är det mer som att titta på galopp, som de inte heller gillar, och som bevisligen inte är någon hit i Sverige trots att det är det stora internationellt.

  Visst är det kanske rätt i teorin att satsa på monté. Få in fler kvinnor i sporten mm. Men om inte svenskarna vill ha det här är det då ändå rätt beslut? Går det inte att få kvinnorna att köra häst i sulky i stället? Om det här nu är vad målgruppen vill ha? Därför jag undrar om någon undersökning gjorts gällande monté. Eller är det något man försöker tvinga på folk uppifrån?

  • @J
   Hos mina bekanta är det tvärtom. De som älskar trav gillar både monté och attelé. Dom som ogillar monté är dom som inte älskar trav alls, utan som mest älskar ATG:s V75- och V86-lotterier.

   • Intressant hur olika det kan vara. Tvärtom i min bekantskapskrets och då är alla där hästägare. Just därför det skulle vara intressant att veta hur det egentligen ligger till.

    I övrigt är det nog bra för oss alla att vi har V75-lotteriet…

 3. Jag tror fler och fler börjar uppskatta montén efter att ha följt vintermeetinget från Vincennes, där många montélopp ridits inom V4:an och där vi även fått se de bästa hästarna. Dessvärre fuskar Franska travsportsförbundet när det gäller montélopp. Man är skyldig att skriva ut travlopp öppna för alla inom EU. S.k. Course Européenne. Då passar man på att skriva ut en massa montélopp för att fylla kvoten. Montélopp som ingen svensk har häst för i det lite lägre klasserna. Om vi fick lite bättre montéhästar kunde dom åka ner och ta en bit av en europeiska priskakan. I dom stora internationella montéloppen kan svenska elithästar starta, och gör det, men i de mindre loppen finns inga svenska deltagare.

  Sen går det naturligtvis inte att göra en undersökning om något folk inte känner till. Hade man frågat folk innan sushin kom till stan om de ville äta rå fisk på japanskt vis så vet vi vad svaret hade blivit. Nu finns det ett sushi hak i vart och vartannat kvarter. Även här i Paris. Man måste chansa lite och eftersom montén omhuldas av tjejer så känns ju det bara naturligt att få in dom i sporten den vägen. Och Persson snackar om ett! V75 lopp.

  • Alla som är någorlunda travintresserade vet väl idag att monté finns och vad det är. Även spelarna. Det körs ju lopp väldigt ofta och under en längre tid varje lördag som är den stora spel/travdagen.

 4. Varför inte ”the whole nine yards”; Monté med raggsockor. Med ett spel på antalet galopper, i vilken ordning det gallopperas kryddat med en bonus om man prickar in rätt antal diskade. ATG kan säker spinna vidare på detta.

 5. Bra monte finns för unga tjejer att kunna tävla o komma in i sporten,men jag är lika ointresserad av monte som av galopp, samtidigt är jag super intresserad av trav,och i spelsynpunkt ä monte helt oseriöst när det EJ står vikten på ryttarna i programmet.Oftast i monte loppen ser man hästar över hela banan o ryttarna ä viktigare än hästarna.
  Jag försöker undvika spela streckspel när det finns med monte lopp,skandal då ATG lägger det både inom V64/V65 o V4 loppen,hoppas verkligen Lördagslopp väljs före MonteSM på V75.

  • I Frankrike har man ridit hundratusentals lopp i monté sedan början av seklet och några viktproblem finns inte. Lärlingarna har viktlättnad. Ägarna är inte så korkade att man, till skillnad mot travet, sätter upp överviktiga ryttare.
   Kanske man skulle börja väga travkuskarna och sedan inrätta en slags handikapp. Och om det nu galopperas mer i monté(I Sverige)så är väl det i så fall för att dom har för få lopp att träna på. Ungefär som i lärlings och amatörloppen. Och tror du inte att man efter hundra år av monté skulle inrättat något slags handikappsystem i Frankrike om det verkligen har någon inverkan? Go figure…

  • Montè är spelvärt eftersom så många spelar på ryttare. Då positioner inte avgör är hästens kapacitet i större grad avgörande och man kan hitta fina odds om man analyserar. Angående vikt, ligger de inte rätt tight på min.vikt?

 6. Ska V75 förstöras med monté så lägger jag ner. Monté nissar kan väl ordna egna spel, eller finns det inte tillräckligt med montéhästar för att få ihop till 7lopp? eller vad är problemet?, annars kan man ju lika gärna ha galopplopp på V75 också, riktigt sorgligt att man ens tänker tanken.

 7. HÄSTSPORTEN ELLER SPELET

  Gillar man att titta på hästar när de tävlar mot varandra så vore det rimligt att det finns ett visst intresse för alla tre tävlingsformerna, trav, galopp och monté. Tyvärr verkar upplevelsen hästen i tävling inte stå vidare högt i kurs hos flertalet spelare. Det är strecken på kupongen som gäller.

  • Intressant attityd flera av montéförespråkarna har här. Gillar du inte monté så gillar du inte hästar. De som gillar monté är lite finare och vi andra är bara ett gäng simpla lottospelare mm. Påminner väldigt mycket om galoppfolket i Sverige och vi vet ju hur det har gått för galoppen i det här landet…

   Vi tänkte kvala en av våra hästar i monté och i alla fall ge det en chans men med den här attityden får det vara. Ni lite finare människor kan tävla i monté mot varandra och så sysslar vi i pöbeln med trav för sulky.

   • Tycker mig känna igen attityden som fanns förr beträffande kallblod på V75. Då var det också flera oftast konservativa som ”hotade” att sluta spela V75. Även den kände krönikören Nybrink gick till storms mot våra kära kallblod. Men hur gick det sen, jo oftast är dessa lopp mest spel- intressanta i V75-cirkusen. Detta kan mycket väl också hända med montéloppen.

  • Om det bara vore strecken på kupongen som gällde kunde man väl skita i om det var hästar (galopp, trav eller monté), pingviner eller vandrande pinnar som tävlade. Så där bet du sig själv i svansen. Det är väl snarare de som bara bryr sig om strecken på kupongen som skiter i vilken tävlingsform det handlar om…

  • Skall hästens gångart eller om den har sadel eller sulky på sig spela någon roll om man har ett genuint hästintresse.

   Spelar man på trav som är lottobetonat med alla dess riskfaktorer så krävs det extra mycket tid att hänga med. Av tidsbrist hamnar nog många spelare i något av lägren sulky eller sadel.

 8. Spelarkåren verkar ju hålla usel kvalitet. Hur svårt kan det vara att analysera ett montelopp? Det kanske borde införas en licens för spelare?
  Och personligen tycker jag att vissa som kommenterar här är lika ointressanta som en stenstaty. Tänker hoppa över att läsa när dessa skriver.

  (Sorry, kunde inte låta bli att skicka denna konstruktiva kommentar)

  • Voltstartssystemet i sin nuvarand utformning funkar inte så bra med montè nej. Borde ST fixa. Beror inte på hästar och ryttare i första hand utan för att startsystemet ej är anpassat.

 9. Varför inte monté?
  Varför inte nordisar?
  Ett enda montélopp på V75 under 2017. Är det något att bråka om?
  De, som tänker stå över spel p.g.a. detta, gör givetvis som de vill.
  Hellre monté än ett femtonhästars lärlingslopp med voltstart.
  Detta är min åsikt.

  • Oerhört generöst av dig att vi får göra som vi vill. Jag tycker vi ska ha med minst ett ponnylopp också på V75 under året. Så vi lyfter fram den kommande generationen. Tävling som tävling, det är ju hästar det också.

   • Tack för ditt beröm och ditt konstruktiva inlägg. Du har säkert fler bra förslag på lager.
    Ser fram mot dessa med stor förväntan.

    Mvh

   • Lunkan: Tycker du verkligen att vi ska ha spel när barn kör hästar? Tycker att det säger en hel del om din argumentationsnivå. Rycker upp dig och kom med några bättre argument varför vi inte ska ha monté.

    • Uppenbarligen gick ironin i mitt inlägg dig spårlöst förbi. Jag har inte heller sagt att vi inte ska ha monté. Jag sa att jag inte är intresserad av det och kommer att välja bort V75 den dagen. Det är mitt personliga val. Att andra vill ha det och tycker det är bra, har jag ingen åsikt om. Det är du och en del andra som prackar på oss som inte gillar monté åsikter vi inte har. Som i ett annat inlägg från dig, där du anser att alla som inte tycker monté är intressant är rädda för mångfald. I rest my case.

  • Det är jag inte alls lika säker på. Men vore intressant att få reda på.
   Fast tycker väl i och för sig inte att parallellen är direkt klockren. Kallblod är ju en ”företeelse” lika gammal som travsporten och alltid funnits på V75, att ta in monte på V75 vore ju något helt nytt.

 10. Självklart ska monte och kallblod vara med på riksspelen. Det bidrar till mångfalden och vi slipper sitta med skägget i brevlådan när 50-plusmännen droppar av och färre vill bidra till travet. För hur det än är så är ju travet en symbios mellan spel och aktiva utövare och är det så jobbigt att se ett montelopp av ca 500 V75-lopp på ett år så är det väl bara att lägga av med spelandet.
  Om det nu är så synd om spelarna så kan de väl starta en BAS-organisation och göra sin röst hörd. Kom igen nu Lunkan och visa lite guts och starta en sådan förening tillsammans med ”alla” som du känner och som vill stoppa monte och kallblod från riksspelen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar