Legolas, Legolas. Inte kunde du tro att det skulle bli så här.
Och det kunde väl ingen annan heller.

Det är som om ytterligare ett ofattbart kapitel i sagan skrivs. När man trodde det var klart för länge, länge sedan.

Ett ytterligare kapitel om denne, med all respekt, så i grunden oansenlige travhäst efter Glasgow och Karolina J.
Oansenlig, men en individ som trots det skulle utvecklas till något så alldeles väldigt märkvärdigt. Det har inte minst de senaste dagarnas spektakel bidragit till.

Jag har såklart svårt att bedöma hur yngre människor i sporten tänker kring hela saken, men det borde någonstans vara på det viset att de som är födda säg 1980 och senare har ett antal resor värre knepigare att ta till sig uppståndelsen just nu kring namnet än vi andra. För oss som hade glädjen och äran att vara med när det hände.

Och det vill inte säga lite. För, vad är det vi pratar om egentligen? Vad är det rent torrt och krasst för någon travhäst och dennes namn som det just nu bråkas om?

”Totohall A”, bara en sådan sak.

Ja, rent statistiskt knastertorrt talar vi alltså om en travare – och håll i er nu – som vann ett och blott ETT enstaka riktigt stort lopp under hela sin tävlingskarriär. ETT enda – mirakelsegern i Åby Stora Pris 1983.
I övrigt vann Legolas ingenting annat än V65-lopp och mindre segrar, låt vara att löpningar som exempelvis C.Th Ericssons Memorial värderades annorlunda under denna tid; några storlopp var det trots allt inte ens då.

Var Legolas med i Elitloppet då?
Jo, en gång; som totalt chanslös åkte han ut i försöket 1985 – och hans avslutande 40 starter av karriären såg ut som följer (saxat från Kurt Anderssons travsida).

En seger på de sista 40 loppen alltså. Tagen i ”Drömmilen” i Åmål, på 1.19,7a/1.609 meter. Till 3,15 i odds.

Ja, om jag själv hade bommat Legolas-eran, jag måste nog säga att jag undrat en smula. Kanske två till och med.

VAD är grejen?
Copiad då? Ina Scot? Queen L. Victory Tilly; de som vann allt? Storlopp efter storlopp, de som var superstars på tävlingsbanan på riktigt. ATG:s Sten Andersen (bilden) uttrycker ju att hemskingarna på Malta hade kunnat ta precis vilket annat namn som helst, precis vilket som helst.

Bara inte Legolas.
Vilket som helst, men INTE Legolas. Han som knappt vann någonting riktigt stort. Han som avslutade med en seger på de sista 40 starterna. Just det namnet – är vårt.

Som sagt; jag hade undrat väldigt mycket (mer)ordentligt om jag inte hade hunnit bli 14-15 år när Legolas kom fram och slog igenom, om jag hade inte kommit in i det här MITT i den haussen, mitt i Carola, mitt i alla V65-segrar, mitt i Tipsextra, de 19 raka från debuten, Lasse Kinch på rosslig lina från New York i den ljumma P3-natten.

Ja, käre Legolas.

Inte kunde du tro att det skulle bli så här.

Henrik Ingvarsson

Till sist: ATG, genom marknadschef Sten Andersen, motiverar skyddandet med att ATG investerat investerat många, många miljoner i Legolas medan han var aktiv. När sanningen såklart är att det är den mest välinvesterade – och billigaste – PR-satsningen någonsin. När sanningen givetvis är att ATG:s FÖRTJÄNST och konkret ekonomisk VINST med hjälp av Legolas inte kan mätas.

Foto: KANAL75

14 KOMMENTARER

 1. Ja utan på ngt sätt klanka ner på legolas så är hans prestationer osedvanligt överskattade dock hans lyskraft i paritet med Ego Boys nästan .
  Men jag håller nog med Jack att en avreglerad spelmarknad vete fn om det inte sjtälper mer än hjälper.
  Egentligen är det fantastiskt att vi har en så stor travsport i landet och det kan vi nog tcka Sträng/ingemund Bengtsson för som satte igång utredningen som gav Atg 1974. Men dock ngt tveksamt att staten skulle ha majoritet i styrelsen trots ägarna var/är trav och galoppsporten.
  Men i ngn mån är travet som en skyddad verkstad när det gäller tränarna ang vad gäller kravet på att gå runt
  Det finns massor av tränare som inte kör ihop brödfödan men lik förbannat sitter på licensen år efter år på banorna vilket i ngn mån hindrar uv och stänger porten för nya tränare.
  Sedan är det år 2017 o det går nog inte längre tro att vi kan driva hela projektet utan att ngn slags trappa för banors status införs..
  Det är som alla lag i fotbollens seriesystemen skulle mötas oavsett om det är Blåvitt mot gärsgårn . Skulle förorda rejäl prishöjning på 5-6 största banorna o så trappa ner till de lägst rankade banorna.
  Sedan V75 som vanligt på helgerna o ev mitt iveckan på ngn av de 5 största banorna..

 2. Det märks tydligt att de som satsat på detta namn verkar leva i en förgången tid och drömma sig tillbaka – det var bättre förr.
  Många av de som idag intresserar sig för vår sport är så unga att de knappast minns hästen. Om de förknippar namnet med något är det nog Sagan om ringen som man tänker på. Och då kanske man funderar på vad denna sagofigur har att göra med ett spelbolag på Malta. Nu har det tydligen gått prestige i saken men i kraft av sina ekonomiska resurser skall det göras allt för att inte börja verksamheten med ”att tappa ansiktet” och byta namn på verksamheten. Varför inte gå ännu längre bak i tiden och försöka med Frances Bulwark?

 3. Ett spelbolag behöver ett namn, och jobbar man på en internationellt konkurrensutsatt marknad så ställs vissa krav på ett namn för att det skall fungera.
  – Det skall inte innehålla svenska tecken, och gärna kunna uttalas och förstås av flera nationaliteter.
  – Det behöver vara ett ord som inte är långt, för att man skall komma ihåg det.
  – Det bör inte vara svårstavat, som Frances Bulwark nog får anses vara.
  – Det får gärna anknyta till verksamheten man håller på med, utan att för den delen måla in bolaget i ett hörn.
  – Det skall vara ett namn som är positivt för den som hör det.
  – Diverse bokstavsförkortningar är rätt så trista, och väldigt ofta upptagna.

  Legolas är ett namn som verkligen passar verksamheten man tänkt sig dra igång. Men jag tror inte Rune är beredd att lägga några miljoner på en namnstrid, trots allt är att komma igång viktigare.

 4. Vilka är ”vi” som bråkar? Tillhör dem som minns Legolas, men för min del får spelbolaget gärna byta namn ändå.

  Låt ATG behålla Legolas, till vilken nytta nu det är om de inte kan använda honom som en käpp i hjulet för en konkurrent. Varken ATG eller Legolas.bet kan vinna den här prestigekampen, bara skapa ett löjets skimmer över sig själva.

 5. Legolas är ett perfekt namn både pga travhästen Legolas, men ännu mer på grund av Sagan om ringen – som kommer att läsas av nya generationer hur långt fram i tiden som helst (eller om de ser filmerna). Vet att du avskyr ordet, Ingvarsson, men ur ”varumärkesperspektiv” är det klockrent. Namnet Legolas kommer att betyda något för väldigt många under lång, lång tid.
  Tror att striden för ATGs del bara kommer att sluta med förlust av pengar, det handlar inte bara om när ansökan om registrering lämnas in. ATG borde lägga krutet och sportens pengar på att utveckla och vässa sin egen verksamhet istället för att försöka sänka andra. Kanske ägna sig åt lite självkritik typ ”varför kom inte vi på det först?”.
  Finns inget annat sätt att bemöta konkurrens om man vill överleva.

 6. Tyckte väl inledningsvis som de flesta andra att det är småsint av ATG att bråka om namnet. Men vad finns det för garantier att Legolas kommer att leva upp till sitt levererande till travsportens fortlevnad mer än andra licensierade bolag (som det med all sannolikhet kommer att bli?) Om Legolas vill visa sådan välvilja, varför har man då inte inlett förhandlingar med STC och förklara hur man kommer att göra rätt för sig (och passat på att fråga om det var okej att ”låna” namnet?) Tänk om affärsmannen bakom Legolas inte är den Trav-Jesus alla tror, utan en Trav-Trump? Ligger det mer bakom ATG:s agerande än bara ett barnsligt varumärkesbråk – har de kanske anat en kejsare som inte har något på sig?

  • ”Det har funnits långtgående förhandlingar mellan ATG och Legolas. Nedanstående hämtat från sulkysport.se:
   Fram till i höstas förhandlade Svensk Travsport med det som skulle bli det Maltabaserade spelbolaget Legolas.bet om ett djupgående samarbete. Legolas.bets grundare och huvudägare Rune Andersson deklarerade väldigt tydligt och väldigt tidigt vad syftet med Legolas.bet är.”
   […]
   ”Men efter att förhandlingarna om samarbetsavtal mellan ST med Legolas.bet i höstas bröt samman – ST lämnade förhandlingsbordet i ett skede när det från Legolas.bets sida mer eller mindre sågs som klart att det skulle bli ett avtal – så är plötsligt Legolas.bet ATG:s fiende nummer ett.”

   Källa: http://sulkysport.se/kronika/fran-samarbetspartner-till-fiende/

   • Med all respekt för krönikören och källan (som definierar sig som ”oberoende”) så är ju de facto Legolas starke man även delägare i Sulkysport.

    • Icke desto mindre har det varit känt länge att förhandlingar med ST pågått. Det är ingen hemlighet, det har det skrivits om lite här och där.

 7. ATG:s pajasar!
  Här skall ni få ett råd.
  Gör det som ni skall istället för att ge er in på ”skitsaker” medans andra spelbolaget utvecklar sin produktportfölj.
  Ex. jag spelade en lottokupong med min vännina idag och skulle sätta in pengar på kontot.
  Loggade in och gick å hämtade bankdosan för insättningen men upptäckte att man kan swisha in pengar till sitt konto.
  Hur smidigt som helst ochdessutom enkelt .
  Här pratar vi nu/framtid i utvecklingen, ATG lägger energi ett gammalt betydelselöst namn som Legolas.
  ATG,,,, kan ni vara först på bollen 1 gång???????

 8. Hela detta race med nytt spelbolag etc hade inte dragit igång om inte ATG’s förhandlare mot Finansdepartementet varje gång snabbt lagt sig på rygg. Vill egentligen ATG’s styrelse med Hans Ljungqvist och övriga ha ett nytt avtal, statens representanter i styrelsen kanske är helt nöjda med existerande skattesatser.
  Om nuvarande avtal får rulla på samtidigt som kostnadsexplosionen fortsätter för hästägarna och prispengarna inte märkbart ökar så kommer travet tvingas dra ned till ett fåtal banor ( och då också antalet hästar). Likaså kommer det bli allt svårare att attrahera nya spelare, spelbolagens ”skatt” på en fotbollsmatch är några få procent vilket kan jämföras med 35% på travets krysspel ( i praktiken ännu högre med alla dessa rullande jackpotar.

 9. Stu verkar inte känna till nånting alls.

  Förhandlingar med ST sköttes i höstas.

  Rune har några kronor på banken om man säger. Om han ville tjäna pengar på spelbolag hade han satsat för 15 år sedan. De som tjänar rejält med flis idag kör internetcasinon. Där finns degen. Inte på spel på hästar. Det är så många inom travet som har noll perspektiv utan tror istället att allt med trav är guld som glimmar. Unibets mfl historik säger något annat.

  Jag tror Rune är inne i det här max 1 år för väldigt lite talar för framgång – tyvärr.

  Däremot har han slutit en cirkel när han numera är ägare i Kapp-Ahl som ju ägde många fina hästar bland andra Intact hos Olle Goop som även var sponsrad av Kapp-Ahl.

  Stu har kanske precis som pokerlegenden Stu Ungar dragit för många linor för att minnas?

 10. CV
  ATG har alldeles för många avlönade ryggdunkare som inte gynnar sporten alls. Tror faktiskt att Rune gillar hästar men samtidigt är han, som jag, ganska trött på dom gamla uvarna som styr i dag. /Ursäkta/ dom lever fortfarande kvar på 60-70:talet.med risk att förlora en gammal kompis som man har suttit ihop med i hela sitt liv, vem vill komma med något nytt, nej så här har vi alltid gjort och har man inget vidvinkelseende, så får det bli som förr !

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar