Le Patron satsar på galoppen.

Den mäktige patronen från Frackstad i Östergötland, Per-Gunnar Svärd ni vet, äggproducenten som är ägare till den fantastiske travaren Oasis Bi.

Nu är Svärd även ägare till två galoppörer hos Hans Adielsson på Jägersro.

– Det var ren tur att jag fick in Svärd som hästägare.

Hans berättar om en händelse ifjol när någon knackade på hans dörr. En amatörtränare från Malmö stod där och bad att Hans skulle ringa upp Per-Gunnar Svärd.

– Per-Gunnar Svärd ville utmana en kompis, Roland Johansson, som har både travare och galoppörer. Därför fick jag i uppdrag att ropa in en häst på åringsauktionen åt Svärd, säger Hans.

Uppdraget utfördes. Hans Adielsson ropade in stoet Hedgerow Fizz för 200.000 kronor. Det rör sig om en dotter till ett fint sto, kriterievinnaren Wellnes.

Dagen efter ringde Per-Gunnar Svärd för att fråga Hans om han hade hittat någon häst. Jodå, det var fixat. Vilket Per-Gunnar visste om, även om han låtsades som att han inte visste.

– Då sa Per-Gunnar att han hade läst att jag ropade in ytterligare en häst, säger Hans.

Svaret blev ja. Fort Knox ( bilden) var hästen, den kostade 260.000 kronor.

Jag berättade för Per-Gunnar att jag ännu inte hade någon köpare. Jag fick direkt svaret att han ville ha den också. Jag tycker att Svärd nu har två riktigt fina tvååringar, säger Hans.

Elva tvååringar finns nu i Hans Adielssons stall som totalt rymmer 25 hästar. Efter återkomsten från England 2014 har utvecklingen gått raskt åt rätt håll.

– När vi återkom efter de tre åren i England hade jag inte jobbat som galopptränare i Sverige sedan 1988. Jag var så gott som bortglömd och många av mina gamla kunder hade gått ur tiden, säger Hans.

För honom, och hustrun Mai, fanns bara en utväg, att jobba hårt för att nå nya framgångar. En gång i tiden var ju Hans och Mai de som dominerade svensk galoppsport.

– Jag har jobbat hårt i större delen av mitt liv men sedan vi kom hem har jag jobbat hårdare än någonsin, säger Hans som är på väg att bli 74 år.

Ifjol kom framgångarna. Stallets hästar sprang in 4,2 miljoner kronor och det blev en klassisk triumf när Pocahontas Face vann Dianalöpning. Den hästen ägs av Lutfi Kolgjini.

– Jag har fått in flera ägare som också har travhästar, det är stimulerande, säger Hans.

Samtidigt vet Hans att han verkar i en bransch där det snabbt kan gå utför.

– Så är det både i travet och galoppen. Man är inte bättre än sin senaste vinnare, säger Hans.

LP

Bilder: Svenskgalopp.se

Här är en artikel om Hans Adielsson på svenskgalopp.se:

https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.595640&defaultMenuId=true

 

 

 

4 KOMMENTARER

 1. TRAV ETT NORDISKT INTRESSE

  Svensk och internationell galopp skulle kunna vara en tillväxtmarknad för ATG med rätt marknadsföring och ett långsiktigt tänkande istället för det kortsiktiga. Nu verkar galoppen mest vara något nödvändigt ont för ATG som visas i brist på annat.

  Minns jag inte fel så försökte ATG plocka bort den svenska galoppen från de större spelformerna 2017 och deras sändningsutrymme. Starkt av ST att kliva in och lägga sitt veto-kort på bordet och visa att omsättning inte är allt.

  Det finns en anledning till att galoppen är störst i spelvärlden när det gäller hästar och vad jag förstår så är vi nordbor inte annorlunda än övriga världsmedborgare.

  Fråga Nybrink som trivs som fisken i vattnet på Bro Park.

 2. Vi är storvuxna i Norden. Därför importerade vi ryttare under många år från Latinamerika och England och annorstädes. Numera har tjejerna tagit jockeyrollen med bravur. Det går att träna sin egen travhäst om man väger 90 kilo och sitter i en jolle, men det är svårare med en galopphäst och därför fick travet sådan fart och galoppen stagnerade genom åren .

  Dock äger Svensk Galopp 10% av ATG och den biten släpper dom inte fastän jag håller med dig om att ATG med tjuvtrick och allianser växlat bort ex. Lördagskomben mot inget(Den låg på 2-3 miljoner och startade runt 12 lördagar) Tänk om den fått varit kvar med den starttiden! Mumma. Samma sak med DD. Borttrollat. Och som lök på laxen lyckades man flytta fram galoppens Blå Band, Derbyt, till en lördag.kväll Efter V75 när alla har spelat klart och inget finns kvar till galoppen. Sumpade miljoner och prestige på det för ingenting i utbyte alls. Ingen exponering alls när V75 gjort sitt den dag. Svag ledning, svaga idéer och rena dumheter.
  Härligt att Adielsson och fru kämpar vidare. Heders! Det är en underbar sport. Här i Frankrike försöker man slå ett extra slag för kvinnliga jockey, två kilos viktlättnad i vanliga lopp. annars har dom varit hänvisade till lopp för enbart kvinnor.

 3. Typexempel är att ATG växlade ner Söndagsgarantin på V64 från 10mill till 5 på Galoppen inför hösten 2016.
  Betänk att galoppen enligt sin ägarandel borde ha 7 dagar med V75, 3 dagar med V86, 30dagar med V64 osv,
  naturligtvis med tv-sändningar samt massmediala tips och reportage, då hade nog galoppen
  haft en annan position än dagens situation.

  Bro Park hade också alla möjligheter, men har redan visat tydliga tecken på att missköta uppdraget, och inte växlat in intresset som fanns från start, vilket började redan med att man tappade helt publiken från Täby Galopps sista dag,
  där samtliga naturligtvis borde ha erhållit vipinbjudan till första tävlingsdagen(inte andra som var officiella invigningen)

  BroPark har visat sig slarva med publikinfriandet av så enkla saker som transport till och från pendeltåg, avtal med lokal taxi, sociala medier, osv i långa banor, vilket visat sig genom att publiken minskat undan för undan , naturligtvis delvis pga säsong,
  men också usel marknadsföring.

  Jag har vid förfrågan fått höra” vi lyckades oerhört väl med att marknadsföra invigningen av Bro Park, t o m internationellt”

  Men besöker man stallarna så ser man mängder med byggfusk, likaledes i publika utrymmen, liksom stora problem med teknik på själva banan. Fascinerande illa hanterat av ansvariga helt enkelt.

 4. Problemet med galoppen har alltid varit att de suttit på för höga hästar:)
  Förr, i varje fall, så brukade reportage från stora galopptävlingar i Sverige börja med att de talade om vilka som var där (människor) och därefter hur de var klädda (Damerna).
  Därefter kunde man få läsa några rader om hästarna.

  Fast går man på Keeneland och tittar på galopp och sedan tar resan ut till The Red Mile och lite trav så ser man vilka som är Jurassic Park.
  Galoppen är som Formel 1 och travet som Folkrace.
  I det förstnämnda så måste du ha en extremt stor börs för att kunna vara med och i det andra så kan i princip alla vara med och dessutom lyckas!
  Fördelen med galopp som jag ser det är att bästa hästen oftast vinner vilket är hästsportens grundidé.
  Travet är mer komplext.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar