ATG:s marknadschef Sten Andersen lanserade igår en ny PR-kampanj – åt en blivande konkurrent.

På bara några få timmar fick kampanjen ett genomslag som säkert fick cheferna i det nya spelbolaget att hoppa av glädje i sina kontorsrum på Malta. Jag kan tänka mig att Martin Bengtsson och Oscar Croon (bilden) skålade i champagne med sina medarbetare igår kväll.

För Legolas.bet blev ATG:s utspel en lysande PR-kampanj.

Legolas är i varje fall namnet just nu på det maltabaserade spelbolag där miljardären Rune Andersson är huvudägare. Det är om namnet striden står. ATG anser att det nya spelbolaget har norpat Legolas från ATG.

Remy Nilson, då marknadschef på ATG, förstod värdet i Legolas när den lilla ganska oansenliga hästen radade upp sina segrar. Legolas blev under en period ATG:s stora (kanske det största genomtiderna?) affischnamn. Däremot var det knappast Legolas som mest bidrog till travsportens publikgenombrott, som ATG hävdar.

Det var snarare Ego Boy och hans seger i Elitloppet 1973.

ATG tycker sig nu har ensamrätt till namnet Legolas. Inte bara för att de använde honom som reklampelare på 80-talet, utan även för att spelbolaget pröjsade de morötter som serverades Legolas under hans pensionärstid.

Det här med namnrättigheter är inte alldeles enkelt, därför har jag ingen som helst åsikt om vad som är rätt eller fel. Däremot finns skäl att påminna om att hästnamnet Legolas hämtades från J.R. Tolkiens trilogi Lord of the Rings.

Sen kan man ju fråga sig vad hästens uppfödare Benny Lundin tycker, eller hur Marko Anic ser på det. Marko ägde ju Legolas under hela tävlingskarriären.

Att ATG till varje pris vill stoppa det nya spelbolaget är ingen djärv gissning. Därför blir den här tvisten om namnet mer symbolisk. Jag kan inte tänka mig att Rune Anderssons bolag står och faller med namnet.

Maltabolaget kan istället glädje sig att ATG:s marknadschef bidrar med att göra Legolas (eller vad det kommer att heta) vida känt.

Egentligen har namnet inte särskilt stor betydelse. Jag är beredd att låta bolaget använda Calulu, hästen som jag och några kompisar ägde en gången i tiden. Visserligen vann Calulu bara sina sju första lopp, han kan alltså inte matcha Legolas som inledde sin karriär med 19 raka segrar.

Det enda jag kräver för att låna ut namnet är att jag ersätts för de morötter jag köpte under åren vi ägde Calulu.

Calulu.bet

Till sist: Björn Goop har haft en fin weekend i Paris. I lördags vann han Prix de Munich med Sauveur, i söndags blev han tvåa i Prix de France med Timoko, och igår blev Björn först med norska I Love Paris för att senaste avsluta dagen med att bli tvåa bakom Basic som var mycket tapper efter ett tungt lopp.

LP

 

 

 

27 KOMMENTARER

 1. Om något år kommer vi förmodligen ha ett antal rättsprocesser igång mellan ATG och Legolas, det finns säkert mängder med detaljer kring travspel som kan tolkas olika beroende betraktarens ögon. För några år sedan gällde det ATG mot Unibet där ATG var säkra på seger i domstolen men man fick lida ett svidande och dyrt nederlag. I slutändan kommer de enda vinnarna vara advokaterna med Uvebäck i spetsen.

  Hur det kommer att gå för Legolas marknadsmässigt är svårt att säga, dock har man bemannat upp med medarbetare som kan trav och spel utan och innan, Viroid/Strappa m.fl. Jag tycker man kunde nått någon form av samförstånd långt tidigare, Rune Andersson flaggade för sina tankar kring förhandlingarna med staten kring skattesatser m.m. men fick inget gehör.

 2. Helt rätt i sak. I slutändan spelar det dock ingen roll då Legolas är helt dödsdömt. Det går inte att konkurrera med ATG på det sättet. Det har Unibet, 365 mm redan bevisat. Bolag som kan branschen oerhört mkt bättre och har mycket större resurser än Legolas.

  Det finns en anledning till att det idag bara finns två onlinebolag som regelbundet erbjuder spel på trav. Jämfört med 5-7 st för några år sedan…

 3. Det där är bara löjligt av ATG. Ren prestige. Om det är någon som sitter på varumärket så är det Tolkien och möjligen Marko Anic, men definitvt inte ATG. Som om SS skulle äga varumärket Emma Green.

 4. En sökning hos PRV visar att det Maltesiska bolaget Legolas Invest LTD (registrerat i juli 2015) ansökte om registrering av varumärket ”Legolas.bet” den 21 december 2016, och att ATG ansökte om registrering av varumärket ”Legolas” någon månad innan, 10 november 2016. Alltså helt uppenbart att ATG:s registrering enbart är till för att försöka sätta någon liten sticka i hjulen för Legolas Invest LTD. På en avreglerad marknad tror jag ATG kommer att behöva konkurrera på helt andra sätt än att tjafsa om skitsaker. Leverera bra och genomtänkta produkter till sina kunder, typ.

 5. Problemet för Unibet, Legolas med flera är väl att nå ut med sin reklam. Lotteriinspektionen jagar kvällstidningarna med böter om dessa inför annonser för utländska spelbolag och fick stöd av Förvaltningsrätten nu i december. Dock har jag för mig att Expressen och Aftonbladet överklagat till Kammarrätten så sista ordet är inte sagt. Allt handlar om att nå ut, i gårdagens Resume så redovisades att annonsering i print minskar dramatiskt. Dock med undantag av ATG som ökade reklamköpen med 46,3%.

  Visst har Legolas en rejäl uppförsbacke, mot sig har man myndigheter/travorganisationer samt all media som till stor del styrs av ATG. Men kan man nå ut brett med en produkt som ger större återbetalning till spelarna och möjlighet till stora vinster så tror jag det kan fungera. När ATG med reklamkampanjer kan få till en omsättning kring 5 miljoner med en så usel spelform som Top7 så kan nog Legolas lyckas med något krysspel på trav.

 6. Ska inte Svenska Spel stämma ATG för att man anväder ordet Rollerpott på TOP7…inte helt olikt Rullpott som SvSpel har på Bomben?
  ATG är bara pinsamma….undrar förresten hur mycket spel man fått pga Unibet som mestadels har sportintresserade spelare men tack vare att man erbjudit spel på trav gjort att dessa fått upp ögonen för atg.se vilket med stor säkerhet annars aldrig hänt!

 7. Är fundersam över en sak gällande allt detta, vad händer om detta nya spelbolag skulle lyckas? Är det bra eller dåligt för sporten (det ända jag bryr mig om)? Kan man lita på att resurser i form av prissummor, banunderhåll osv. kommer att sändas till travet i så fall från dessa eller är det bara ett sätt att tjäna pengar på spel? Hur har Unibet gjort, handlade det bara om att tjäna pengar till ägarna eller sköt man pengar tillbaka till sporten? Mest nyfiken, jag har ingen aning själv.

 8. Legolas största motståndare är nog målgruppen. Folk som spelar på trav är ju, äldre, jäkligt mossiga och gör som man alltid har gjort, håller sig inom komfortzonen, dåligt tekniskt bevandrade, und zu weiter. Hur når Legolas dom?

  För som ju framförts av flera; ingen verkligt initierad är ju intresserad av att mäta sig med andra ditos i ett poolspel.

 9. Då får vi hoppas att ATG även ansökt om varumärkesskydd på Vinnie – innan någon norpar det framför ögonen på dem…

 10. Man ser ju styrkan i personalen och vart den finns ,Rune A vet hur man bygger med hjälp av kunskap, Smart drag av Legolas att få gratis reklam på bekostnad av ATG där dom som ” blivit över” huserar.

 11. Hur kommer svensk travsport att klara en förändrad spelmarknad om man är redo att via ATG satsa stora pengar på att strida med det nya, väldigt travsportvänliga spelbolaget, om ett namn?
  Om monopolet avskaffas och ATG och ST går skilda vägar på det sätt man gör sig redo för, så kommer det knappast att ligga i svensk travsports intresse att fortsatt agera som om monopolet består. Konkurrens är alltid bra och kommer att gynna sporten.
  Det vore intressant att veta hur ST tänkte när man lämnade förhandlingsbordet, när det nu gäller ett spelbolag som har ett uttalat syfte att ge tillbaka till sporten.

 12. VILKA SPELFORMER KOMMER LEGOLAS ERBJUDA FÖR TRAVET?
  ATG kör på tvilling för travet men galoppens raka komb vore nog mer intressant för spelarna.
  I England finns streckspelet Placepot där man skall hitta platshästarna i sex lopp, ett mycket populärt spel.

  • Jag har föreslagit P7 dvs hitta en platshäst i respektive V75-lopp. Utdelning på 7 rätt och ingen jackpot. Om ingen inte hittar en platshäst i alla 7 loppen blir det utdelning på 6 rätt. Radpriset ska vara relativt högt….kanske 5 kr / rad.
   Ett sådant spel skulle slå ut totalt menlösa TOP7.

 13. Du tycker inte att ATG redan erbjuder FÖR många spelformer? Bara för att det kommer ett nytt spelbolag innebär inte det att spelarna orkar tugga i sig ännu fler spelprodukter per automatik. Lustigt att du alls slänger ut frågan. Räknar du med att Rune skall svara i kommentatorsfältet?

  Ps I Sverige finns V75, ett mycket populärt spel. Det är från den nivån Rune skall försöka köra över ATG. Lycka till Rune…Ds

  • Om Legolas skall lyckas så måste man flytta spelare från ATG och det kan de bara göra med nya intressanta spelformer som ATG inte erbjuder sina travkunder. Att erbjuda samma spelformer lär vara dömt att misslyckas, ATG alldeles för starka där.

   • Varför skulle det vara dömt att misslyckas? Det är ju det mindre spelavdraget som är edgen hos utländska spelbolag. Skall det bli nån omsättning att tala om krävs ett stort poolspel som V5 kanske 5 kronors och V75 kanske 1 krona. Det är ju inte pensionärerna, svenne banan eller hb-spelarna som skall driva omsättning hos Rune. De blir kvar hos ATG.
    Om du vinner 300 lax på V75 hos ATG så vinner du 500 hos Rune. Givetvis krävs det att han dopar spelet i början. Som jag ser det kan han jobba med två saker.

    -Högre utdelning på poolspel som V5 och V75 iom lägre avdrag

    -Få de stora hästägarna som även gillar att kliva in med en rejäl slant göra det med motivatorn att överskottet går till de stora loppen där deras hästar vanligtvis häckar. Tror inte Rune är sugen på att sponsra Åmål, Skellefteå, Karlshamn eller Romme om man säger

    • Spelavdraget är intressant för en mindre klick spelare och det är inte intresserade att spela mot varandra hos Legolas. Hajar simmar där fiskarna finns och de finns hos ATG.

 14. …fast själva poängen med att spela via Legolas är ju att de kan betala tillbaka mer till spelarna (och till sporten) eftersom de inte har samma höga skatteavdrag, det är ju därför bolaget startats inte för att det råder brist på spelprodukter.

 15. Ganska intressant att den ”oberoende” journalisten Lars G Dahlgren låtsas vara objektiv när det gäller spelbolaget Legolas användning av namnet Legolas och ATGs invändningar mot det. Jätte rubriker i Sulkysport om Legolas.bets förträfflighet och de usla ATG. Artikeln är naturligtvis inte direkt beställd av Rune A, men han betalar i alla fall Dahlgrens lön. Hur som helst jag tror inte han kunde ha hållit med ATG i alla fall. Go figure…

  Sen förstår jag fortfarande inte denna vurm för detta spelbolag. När Rune A tröttnar, och det gör han ofta och tar tillbaks det han sagt så kan han sälja bolaget till kineser eller andra spelintresserade. Dom kanske håller på ett tag innan dom slår igen. Sen står vi där med tömmarna i handen och en obefintlig travsport eftersom det mest hamnade i bolagets fickor. Som alltid. Som i Tyskland efter att man avreglerade. För konkurrensen skulle. Noll prispengar. Ce n’est pas cassé on ne répare pas.

  • Ligger säkert mycket i det du säger. Risken finns i alla fall. Rune har inte blivit rik på att vara snäll. Och ett projekt nu är ett nytt imorgon.
   Ändå tror jag att det som händer är nödvändigt. På samma sätt som populistiska partier växer. Frustration måste ut nånstans. En Skarplöth tvingar fram motrörelser. Vissa tror säkert att Rune är Messias medan dom flesta andra bara vill visa sitt missnöje.
   Förhoppningsvis försvinner Skarplöth och hans gäng och staten inser att skatten måste ner.
   Då försvinner också behovet av Rune.

 16. Låt oss tänka lite längre fram. Hans Ljungkvist uttalar sig i Sulkysport på ett sätt som väl pekar på att ST avser att sälja ATG på ett eller annat sätt, och få bra betalt för det. Bäst betalt får man, enligt ST, om ATG i stort sett har kvar sin monopolställning då. Men ett ATG som är sålt till ägare som vill ha avkastning kommer inte att ha travsporten i första rummet. ST:s chans att få några pengar är från ljud- och bildrättigheter. Men om det bara finns en enda kund för dessa rättigheter, kommer de då att betala mer än ett symbolvärde? Det ligger i travsportens långsiktiga intresse att diversifiera sig. Om det finns flera spelbolag som konkurrerar om bildrättigheterna, om möjligheterna att speloptimera tävlingar eller om gunsten att få reglementet anpassat för sin spelform, då kan man få betalt i framtiden. Inte annars.

 17. ATG PÅ EN LICENSMARKNAD

  Spelutredningen är klar och är på tryckning så ATG:s markering mot Legolas kan nog ses som en muskeluppvisning mot en kommande konkurrent på en svensk licensmarknad.

 18. Ja, visst ligger utspelet i ett framtida ATGs intresse – men svensk travsport verkar ju inte tänka på framtiden om de stänger dörren för andra aktörer, särskilt inte denna aktör vars syfte är att ge tillbaka till sporten. Visst kan Rune A tröttna längre fram och sälja till vem som helst, men det spelar mindre roll för svensk travsport ska ju gå in i samarbeten med bra avtal så att de inte sitter på pottan ett halvår eller ett år senare.
  ST behöver åtminstone delvis omorganisera sig från föreningskulturen där ”alla ska vara med och bestämma” till en avdelning med affärsfolk/slipade förhandlare/strateger. Förmodligen är det ganska bråttom. Kanske är på gång, men ATGs utspel antyder att så inte är fallet.

 19. Bra tråd med många vettiga åsikter och tankar.
  Kanske kan vi vara överens om att ATGs handlande rimmar ytterst illa med sparbetinget som
  påstås ha tagits, bla har ju Skarplöth officiellt påtalat intresse för att minska kostnaderna???

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar