Glädjen och stoltheten efter tredjeplatsen i Prix d´Amerique var igår utbytt mot besvikelse och ilska.

Göran Antonsen, den norske tränaren som är en av två delägare i Lionel, är mycket kritisk till hur den franske toppkusken Matthieu Abrivard skötte sig uppdrag i Prix de France.

– Det är nästan som man inte tror på det man ser, skriver Göran på sin egen hemsida.

Körordern till Abrivard igår var tydlig, Lionel skulle få springa sig rejält trött för att få en riktig genomkörare inför Prix de Paris om två veckor, det lopp som han  ifjol vann och där besegrade självaste Bold Eagle.

Den orden brydde sig inte fransmannen det minsta om. Göran igen:

”Som en klok man sa en gång, order man ger till en kusk före loppet är glömt när de kör ut på banan.”

Istället för att utnyttja Lionels styrka valde Matthieu Abrivard att sitta nöjd i rygg på Bold Eagle. När sen loppet skulle avgöras gick det för fort för Lionel, precis som i det här loppet ifjol galopperade den norske hästaren i början av upploppet.

Besked nummer två var lika tydligt som det första beskedet: lägg sidstången på Lionel genom sista kurvan för att undgå galopp. I 1.07-fart genom kurvan, fulltankad med krafter, var det inte oväntat att det gick som det gick, skriver Göran.

Efter loppet framförde Göran Antonsen sin kritik till Matthieu Abrivard som dock inte kunde (eller ville) förklara varför han inte följde de direktiv han hade fått. Abrivard sa bara att han var besviken.

– För mig personligen är det oerhört frustrerande att Lionel inte får chansen nu eftersom han aldrig varit bättre. Pengarna har ingen betydelse. Det jag och Kjell Arne upplever nu gör vi bara en gång i livet, och då ser vi gärna att hästen får chansen. Om det kan vara en tröst så har Lionel varit kommit obrukad genom de två senaste loppen, skriver Göran.

Om man läser lite mellan raderna så är Göran inte heller helt nöjd med Matthieu Abrivards insats i Prix d´Amerique – trots att hästen då blev trea.

Efter det loppet träffade jag Antonsens ägarkompanjon Kjell Arne Ness som berättade att han var rejält nervös inför Prix d´Amerique, orolig för att Lionel skulle galoppera från start.

– Samtidigt har jag inga problem med att ta en bom, den här hästen har gett oss så mycket så att vi får ta ett bakslag då och då, sa Ness.

Igår kom ett rejält bakslag, mest beroende på att kusken inte körde som kretsen kring Lionel hade önskat.

Vem som kommer att köra Lionel i Prix de Paris är ännu inte klart. När Lionel vann loppet ifjol var det Örjan Kihlström som körde hästen. Därför är det naturligtvis ingen skräll om Matthieu Abrivard blir utbytt mot Örjan inför det här loppet.

– Nu skall jag åka hem och summera det här först. Att ta beslut i ilska kommer det sällan något gott ut av. Vem som skall köra Lionel i Prix de Paris kan jag just nu inte svara på, och det ber jag om att ni har förståelse för, avslutar Göran.

Till sist: Axevallachefen Benny Ternemar tycker inte att Nuncio skall uppträda som något förband. Därför väjdade han till ATG om att inte lägga Nuncios lopp som den första V75-avdelningen på lördag:  ”Man börjar väl inte en konsert med det bästa och sen har förbandet efter?”. Är det därför Nuncio på lördag skall vara förband till Top7?

LP

Göran Antonsens hemsida:

http://stall-antonsen.no/hvor-vanskelig-kan-det-vaere/

 

8 KOMMENTARER

  • Jag tror att Redén tycker att Kihlström och Goop är dom enda svenska kuskar som kan mäta sig med de bästa fransmännen på Vincennes. Likaväl som han väljer en svensk kusk på Solvalla.

  • Franska kuskar är som oftast överlägsen dom svenska i Frankrike.
   Goop är undantaget, mest för att han ju dagligen startar i just Frankrike

 1. Gubellini borde vara ett givet val för baggen, Italienaren lyckas bra på Vincennes, han får rejäl fart på hästarna och kör alltid för vinst.

 2. Förstår inte kritiken mot Matthieu Abrivard. Ryggen på Bold Eagle! Vad mer kan man önska sig. Sedan att han int hängde med i dennes speedryck vet väl Göran A själv att Lionel inte förmår. Han blev ju sjua själv med en fulltankad(av kobolt)Lion i Oslo Grand Prix. Samma där. Det går för fort. Skulle ha släppt ryggen på Bold Eagle och givit sig iväg trots 10 fart under loppet? Det förmår han ju inte, det såg vi ju.

  Dessutom hade Redén sagt i media att detta var inget viktigt lopp för Lion. Ett slags preparé inför Prix de Paris. Abrivard kanske lyssnade på tränaren och inte på ägaren.

  Och sedan ordet orbukad – han slängde sig i galopp när han inte kom framåt och var mycket långt efter. Det säger något det också.

 3. Att lionel galloperade var att han slog ihop när det gick i 07 fart,lionel kan kanske inte riktigt hantera den farten än,så trött var han inte,han kan nog spring fort läääänge innan han blir trött,det såg man ju om inget annat i prix d Paris förra året. Han skulle nog gått före bold eagle och lagt sig utvändigt om un Mec d heripre och väntat och satt upp farten själv så bold eagle hade fått komma i tredjespår utvändigt om lionel och försökt ta emot han på det sättet.

 4. Vilken uppståndelse för denne hästen och ägeren sjafs, är ju ingen världstjärna.
  Ganska bra på 4000 m men är på kortere distancer ganska ordinär.
  För många dåliga prestationer och galopp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar