Nuncio har konsekvent nobbat att tävla på Vincennes svarta kolstybb under vintern. Nu blir det istället Axevalla som får rulla ut den röda mattan för den från USA invandrade svenske travkungen.

Lite oväntat har Stefan Melander aviserat att han kommer till Axevallas V75-tävlingar på lördag. Det berättade för Travronden.se igår kväll:

”Jag tänker starta Nuncio på lördag i gulddivisionen på Axevalla.”

Den ganska lindriga vintern har varit hårdare hemma hos Stefan Melander än på de flesta andra ställen i Sverige. Åtminstone har Melander antytt det i sina egna väderleksrapporter. Nuncio gillar inte när det är snö och Melander har inte kunnat träna sin häst på rätt sätt.

Därför blev det ingen utflykt till Frankrike i vinter. För att kunna möta Bold Eagle gäller det att ha fast mark under fötterna.

Nuncio gick obesegrad genom elva starter under förra året. Han har 13 raka segrar och har vunnit i 19 av de 20 senaste starterna. Owen Face var hästen som ställde sig i vägen och bröt segersviten.

I fredags hedrades Nuncio som Årets häst i Sverige 2016. Knappast någon hade väntat sig någon annan vinnare.

För Benny Ternemar, och hans stab, på Axevalla blir dagens anmälningslista lika skön läsning som när de troende läser bibeln. Att få Sveriges i särklass populäraste häst till sin bana är som att vinna högsta vinsten i Postkodlotteriet. Axevalla blir den femte svenska banan utanför Solvalla som Nuncio nu skall lägga under sina hovar.

Egentligen är det lika stort som när Legolas och Carola Häggkvist kom till Axevalla  i Artisttravet den 4 april 1983. Den gången uppgick publiksiffran till 6.000 personer. Så många kommer inte på lördag, det är andra tider nu med V75-mörker och helt andra förutsättningar att följa travet där hemma.

Men trots det får Axevalla en ypperlig möjlighet att profilera travsporten när den är som bäst, även om vi inte huttrat oss genom februari ännu. Jag utgår från att Benny Ternemar och Lars Ågren redan idag börjar att planera på hur de skall göra för att ge publiken en så bra upplevelse som möjligt.

De gula jackorna får bytas ut mot kavajer och de som skall spela huvudrollerna är redan klara.

Till sist: Bland alla fantastiska USA-importer finns även en och annan blågul hjälte. Igår vann On Track Piraten sin sjunde raka seger och på Vincennes imponerade Sauveur när han mycket enkelt lade ett hyfsat franskt gäng på rygg: promenade de santé. Räkna med Sauveur i de nordiska storloppen i framtiden. Olympiatravet på Åby kan väl vara en lämplig början?

LP

Bilder: Kanal 75 och stall TZ.se

2 KOMMENTARER

  1. Rimligtvis(eller orimligtvis) antar jag att ATG gör likadant med Nuncio som när OTP skulle starta i guld mot ett gäng ”statister” -förbipassas till V4 spelet till ”förmån” för spelet…. Ska bli intressant att se.

    • Rimligtvis lärde sig ATG någonting av den tankevurpan och inser att V75 är travets elitserie, indelad i fem divisioner, där eliten ska tävla. Allt enligt ST:s egen hemsida där de beskriver vilka lopp som ska ingå i lördagarnas V75. Alla lopp ska köras och även om en storfavorit vinner sitt lopp kan det skrälla i de övriga. Men statistiken för ATG:s agerande är tyvärr ganska nedslående, så risken finns säkert att de gör om samma tavla en gång till.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar