ATG:s Per Nygren presenterade idag spelbolagets tankevurpa.

Den gamla, ålderstigna, turordningen för reserver på ATG:s streckspel försvinner.

Det är på tiden, den borde ha kastats i soptunnan för länge sedan. Det finns ingen som helst rättvisa i den nuvarande. Hästar med sina prestationer långt bort i tiden hamnar ofta före hästar som har färsk form. ST:s poängsystem har inte riktigt hängt med.

Vad gör ATG då?

Jo, spelbolaget inför ett reservsystem som inte har någon relevans med verkligheten. Den som går in som förstareserv ena dagen kan vara bland de sista i turordningen några dagar senare. Det kan till och med bytas reserver från minut till minut. Reservordningen baseras nämligen på hur spelfördelningen ser exakt när systemet lämnas in.

Därmed kan du lämna in två identiska V75-system som får helt olika reservhästar.

När en häst blir struken skall förstås alla spelare få in samma reservhäst, precis som det är nu. Förutsatt att inte den hästen redan var streckad.

Det kan inte vara så att en vann och en försvann – på samma häst.

Ett av skälen till förändringen är, enligt ATG (som ni ser ovan), att spelbolaget vill harmonisera reservhanteringen med de övriga nordiska länderna. En god tanke, om det nu verkligen hade varit så. I Norge har man nämligen ett annat system. Där fastställs turordningen vid spelstopp. Då är det hela spelarkåren som har bestämt i vilken ordning reserverna skall träda in. Den mest spelade först och så vidare.

Väldigt enkelt och rättvist, säger den norske spelexperten Morten Langli.

För mig är det helt ofattbart att ATG inte kopierar den norska modellen istället för att krångla till det i onödan.

Till sist: Självklart kan man som tidigare själv fylla i sina reserver. Det behöver ingen ägna tid åt att påpeka. Nyordningen gäller från den 20 mars.

LP

Bild: Kanal 75.

19 KOMMENTARER

 1. …och hade ATG gjort på det andra viset så hade det skrivits om hur urbota korkat det vore att man inte hade en aning om vilka hästar man hade på lappen när man lämnade in, vilket satans tankevurpa att det där skulle kunna ändras flera gånger mellan inlämning och spelstopp… 😉

 2. Jag tycker du har fullständigt fel,det är ju perfekt att alla som EJ skriver ut reserver,automatiskt kommer få reserver på kvittot/lappen/atg.se enl streckfördelningen just då,istället för att vid strykning behöva kolla streckfördelningen eller turordningen som nu.Själv skriver jag givetvis alltid reserver,oseriöst utan…

 3. Förmodar att tanken är att man alltid ska kunna se sitt vad utan att gå in på hemsidan och leta information. Enkelt och pedagogiskt. Inte krångla till det för ”Harry och Helga”

  Tycker förvisso inte att det är feltänkt och att då använda den just då aktuella insatsfördelningen känns logiskt. Men samtidigt förstår jag invändningen att olika tidpunkter för vadet ska ge olika reserver.

  Lutar åt norskt men har viss förståelse för ATGs tänk. Faktiskt.

 4. Jag ser inte problemet. Antingen sätter man ut egna reserver eller så får man reserver utskrivna på kupongen. Det är väl bättre än att behöva leta upp reserverna själv i startlistorna. Och så fort ändras väl inte speltrenden att man på bara ett par minuter kan få olika reserver. Man behöver inte skapa problem där de inte finns. Reservhästar har alltid varit ett lotteri och vill man vara säker på att få ”rätt” reserv så får man väl sätta ut den själv, vilket väl de flesta gör.

  • Håller fullständigt med, överlägset att få reserverna utskrivna på systemet.
   LP skriver här ¨Den som går in som förstareserv ena dagen kan vara bland de sista i turordningen dagen efter¨
   Är det någon mer som minns att en häst sjunkit från mest streckad till bland de minst streckade över natten?

 5. Inte för att jag egentligen bryr mig om lösningen, det är ju bara att sätta reserverna själv, men funderar ändå på vad det kan betyda för de spelare som inte kan så mycket om trav och travspel. Kanske får någon Harry Boy spelare läsa om en annan Harryspelares stora vinst, upptäcka att de båda hade med vinnande hästarna i sex lopp + den strukna kusen i det sjunde – men den lyckosamme köpte sin Harry på lördag morgon, medan den andre köpte sin några timmar senare och fick en annan förstareserv. Worst case scenario är det folk som känner varandra, den ena blev miljonär och den andra bara bitter.
  Nej, ATG borde inte utsätta sina mer okunniga spelare för sådant – då tycker jag definitivt att systemet man använder i Norge är bättre, att samma gäller för alla som inte satt egna reserver.

  • Helt ärligt, Harry Boy-spelare sitter inte och analyserar reserver, eller ens jämför system. Och så stora skillnader lär det inte bli heller. Skapa inte problem som inte finns.

   • Din respons på min kommentar är goddag yxskaft för du har helt missat både poängen och min avsikt – att Harryspelare inte analyserar reserver var precis vad jag sa. Och det var som jag sa en fundering som landade i att jag tycker den norska modellen är bättre, det måste jag väl kunna tycka utan att du kliver in och säger åt mig att jag inte ska ”skapa problem som inte finns”?
    Om det blir ett problem eller inte för de som inte kan trav eller travspel återstår att se, men reserverna på Harryspel kommer att kunna skilja mycket eftersom de inhandlas från början av veckan ända fram till spelstopp på lördagen.
    Frågan är egentligen inte om de märker det eller inte, utan om det är rätt.

    • Här blev det visst storm i ett vattenglas och några ömma tår. Skriver man i ett forum får man nog räkna med att någon tycker annorlunda.
     Harryspelaren köper en lott. Köper man en lott så gör man, då får man olika siffror att förhålla sig till och det förstår nog Harryspelaren. Det är vad ett lotteri går ut på. Tycker man det är fel, kanske man inte ska ägna sig åt lotterier. Risken att någon Harryspelare ska bli upprörd över att få andra reserver än någon annan är så minimal att den inte ens går att räkna. Harryspelare sitter inte och jämför sina kuponger med andra för att jämföra vilka reserver de fått. Och om de skulle göra det, så är det knappast ett problem eftersom de har köpt en lott och det är de säkerligen medvetna om att man då får olika siffror på sin lott. Allt ATG gör är inte fel, även om mycket är det.

     • Du har aldrig funderat på att det kanske är du som har svårt att acceptera annorlunda åsikter…..? Om det hade varit jag så hade jag väl redan varit och hackat på flera kommentarer högre upp istället för att precis som övriga bara säga vad jag tycker och tänker, tror du inte?
      Du verkar mest intresserad av att mucka gräl tycker jag. Ta det med någon annan.

 6. Håller med Lunkan. ATG gör mycket fel men här faktiskt något vettigt. Lottköparna (Harrylirarna) får nu på kupongen se sina reserver och som jag antar det är nu…oftast måste be ombudet ”kolla kupongen” om det var någon struken som gick in för att de själva skulle lyckas hitta turordningen är knappast att tänka på.

  • Precis så! Och hela Harrysystemet är för övrigt uppbyggt på att man får de mest spelade hästarna + några outsiders vid speltilfället. Vilket innebär att kupongerna kan se väldigt olika ut om man spelar på måndagen eller lördagen. Så det är inget konstigt i att även reserverna kan ändras. Och för just Harryspelarna är det ju bra att reserverna syns på kupongen direkt, för de flesta Harryspelare har precis som du säger ingen aning om hur man läser av turordningslistor. Många kan inte ens läsa av kupongen utan går till ombudet för att kolla om det blev någon vinst. Harryspelarna är det minsta problemet i det här nya systemet. Och vi andra kan antingen välja att låta slumpen avgöra eller hitta egna reserver. Svårare än så är det inte. Ser inga som helst problem i det här.

  • Dom måste väl fortfarande fråga ombudet för blir det någon struken efter dom har lämnat in så syns väl inte det på kupongen!

   • Nej det syns inte på kupongen förstås men med information om rätt rad och strukna hästar går det att rätta kupongen. Det går inte i dagsläget utan att ta reda på turordningen om en struken häst är markerad.

    • Då är det väl lättare med turordningen som är tryckt på startlistorna än att behöva leta upp en strecklista. Och är det så som det står här att man får den häst som är överst när strykningen sker då är det ju inte säkert att även dom insatta vet vilken reserv som dom har då streckordningen kan ha ändrat sig.

 7. Sofia anklagar mig för att vilja mucka gräl samtidigt som Sofia inte på något vis sakligt bemöter argumenten utan väljer att gå till frontalangrepp istället. I say no more…

  • Frontalangrepp? Jag var inne och skrev ner några funderingar i ämnet och blev genast tillrättavisad av dig, vilket jag självklart reagerar på. Inte att du tycker annorlunda, det är det flera som gör. Jag behöver inte bemöta något alls, åsikter är åsikter, det finns inga som är rätt eller fel. Vad vill du få ut av den här kommentaren då – letar du röster, ”alla mot Sofia” eller vad?
   Det finns ett ord för sådant.
   Men bra, say no more till mig är du bussig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar