Mattheiu Abrivard fortsätter sin framgångsrika karriär när sambon Nathalie Henry tar hand om familjen.

1965 nekades ryskan Maria Burdova att köra Apex Hanover i Prix d´Amerique. Fransmännen tyckte helt enkelt inte det var lämpligt att en dam visades upp med särade ben bakom en häst.

Det dröjde ytterligare 30 år innan en kvinna fick chansen i världens tuffaste travlopp, och ni vet att den kvinnan är Helen Ann Johansson, ni vet också att hon vann loppet med med Ina Scot.

Helens seger kunde ha blivit genombrottet för kvinnorna i fransk travsport. Dessvärre blev det inte så. Sen dess kan jag bara hitta en tjej till som har kört Prix d´Amerique, också hon en svenska, Catharina Lundström med Com Hector 2003.

När kvinnorna tar allt större plats i den svenska travsporten har det gått åt andra hållet i Frankrike. Nästan aldrig ses en tjej köra på Vincennes. Den franska nationalarenan är männens egen borg, i varje fall nästan.

– Hästägarna i Frankrike ser inte gärna att tjejer kör deras hästar. Möjligen kan en stortränare få igenom att hans egen dotter får köra, säger Anders Lindqvist.

Anders har själv en dotter, Johanna Lindqvist, som genom åren har skördat ganska stora framgångar i Frankrike. Men som egen tränare anlita hon oftast grabbar för att köra hennes hästar.

På bilden vinner Johanna med Maffioso Face på gräsbanan i Compiegne.

Inte ens i montén finns det särskilt stor plats för de franska tjejerna längre. Under Prix d´Ameriqe-dagen, då två montélopp fanns på programmet, var Camille Levesque ensam tjej att rida. Och hon är på väg att lägga av.

– Som tjej är det här ett väldigt tufft yrke. Därför har jag bestämt mig att göra något annat. Sista loppet jag rider lär bli till sommaren, i maj eller juni. Jag kan inte påstå att det känns vemodigt, jag är glad över att ha tagit beslutet, sa Camille i en intervju i Travronden för några veckor sedan.

Camille Levesque vill satsa på att bilda familj och skaffa barn. Precis om Nathalie Henry gjorde för några år sedan. Nathalie är Frankrikes genom tiderna mest framgångsrika montéryttarinna med sina 373 segrar. Hon har dessutom vunnit 16 lopp i sulky.

Numera är hon mamma till två barn tillsammans med Matthieu Abrivard. Man kan alltså säga att Nathalie valde att ta hand om familjen samtidigt som hennes sambo fortsätter sin framgångsrika karriär som kusk och ryttare.

De två möttes för övrigt i en minnesvärd duell i världens största montélopp, Prix de
Cornulier
, 2005. Matthieu vann då med Jag de Bellouet före Nathalie som red Stefan Melanders Scarlet Knight. Lite elakt, eller snarare skämtsamt, sades det då att Nathalie inte våga rida förbi sin fästman.

Fästfolket gjorde i varje fall segergest tillsammans.

Nathalie Henry har sedan dess ytterligare två andraplatser i Prix de Cornulier.

Den enda kvinnan som har vunnit Prix de Cornulier är Celine Leclercq som för åtta år sedan vann med Malakite. Celine håller fortfarande på. Hon både red en del lopp ifjol, och körde också i några få.

Det ser alltså dystert ur för tjejerna i Frankrike. I Sverige går utvecklingen åt andra hållet. Helen Ann Johansson var en av dom som banade väg för den utvecklingen. Kanske får vi så småningom se flera svenska tjejer i Elitloppet? Hittills är det bara Maria Burdova, Helen Ann och Jennifer Tillman som fått chansen.

För Maria Burdova blev det alltså njet när hon ville köra i Prix d´Amerique. På Solvalla blev hon välkomnad med sin Apex Hanover 1967. Efter en tredjeplats i försöket blev Maria oplacerad i finalen.

Men om vi bortser från de allra största loppen känns det som om tjejer får allt större utrymme i Sverige. Bara för en knapp vecka sedan jämfördes ju Kim Moberg med självaste Örjan Kihlström efter att ha vunnit två lopp under Solvallas V86-kväll.

Dessutom har vi ju flera framgångsrika kvinnliga tränare som har följt i spåren efter Ann-Marie Härdin som blev landets första kvinnliga travtränare för 40 år sedan.

I montén är det total kvinnlig dominans här hemma. Det är ytterst sällan vi numera ser en manlig ryttare även om Peter Jarvén gjorde några inhopp ifjol. Dessutom red fransmannen Jonathan Carré en del lopp. Jag kan faktiskt inte hitta en enda manlig svensk ryttare som vann något montélopp ifjol.

Till sist: Direkt efter segern Prix de Luxembourg med Aubrion du Gers fick Jean Michel Bazire en inbjudan till Oslo Grand Prix. Idag meddelar tgn.no att Bazire har tackat ja till loppet som avgörs den 11 juni. Bazire lär dock inte själv åka till Oslo för att köra. Han kommer istället att hyra in Jos Verbeeck som kusk. Den sjuårige Aubrion du Gers vann så sent som i söndags en ny seger på Vincennes och har vunnit i 13 av sina 16 senaste starter.

LP

 

 

3 KOMMENTARER

 1. VILKET ÅR HAR VI FLER KVINNOR ÄN MÄN SOM KÖR TRAVLOPP?

  I Frankrike kommer kvinnliga jockeys få en viktlättnad på 2 kg för att de skall få fler chanser att rida lopp (ej större lopp). Något liknande lär vi knappast får se i Sverige vare sig inom galoppen eller travet med 20 meters bonus i voltstart. Det krävs ett stort mod för att ta ett sådant beslut.

  Med tanke på hur könsfördelningen ser ut på stallbacken samt att vi har många manliga ålderstigna kuskar som för tillfället vägrar släppa tömmarna men förr eller senare lär få göra det så är det inte otänkbart att det kan inträffa inom en tjugoårsperiod.

   • Franska galoppförbundet vill uppmuntra hästägare (till stor det manliga) att sätta upp kvinnliga jockeys på deras hästar genom denna viktlättnad. Inom galoppsporten spelar en jockeys styrka oftast inte ett avgörande roll utan för en jockey gäller det att hitta rätt galopprytm för hästen. Den här åtgärden skall ses som en spark i häcken på hästägarna och vi vet att Money Talks.

    Inom travet gäller det sitta kvar i en vagn och styra vilket inte kräver speciellt mycket av den kvinnliga eller manliga kusken så här har alla samma möjligheter. Frågan är om svenska manliga hästägare som dominerar hästägandet agerar som de franska.

    Nedan hämtat från Racing Post
    Champion jumps trainer Paul Nicholls, whose daughter Megan is an apprentice, said: ”I’ve always said to Megan if one day an allowance came in it might sway things in her favour a bit. In my view if it was offered, instead of being offended by it, they should take it with both hands if it helps further their career. ”It’s a tough job for girls. It’s a man’s sport in a lot of ways and there are some very talented riders among the girls. For the ones trying to establish a career, it might be worth thinking about

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar