Uppmärksammade dopingskandaler, sextrakasserier mot tjejer som jobbar inom travsporten, misshandel.

Och så igår då, en före detta travtränare som döms till ett långvarigt fängelsestraff för våldtäkt och sextrakasserier av barn.

Hur mycket skit klarar travet av innan förtroendet för sporten havererar fullständigt?

– Den här killen som det skrevs om igår borde aldrig fått någon A-tränarlicens, säger Lutfi Kolgjini.

Lutfi tycker det är alldeles för lätt att få A-tränarlicens. Han tycker att ST ”kastar sådana licenser efter folk för att snygga till statistiken”.

– Det är helt galet, det blir bara fler och fler tränare som skall träna allt färre hästar. Det innebär bara att fler människor kommer att svälta, säger Lutfi.

Han tycker att travsporten skall välkomna alla, oavsett var de kommer ifrån, oavsett hudfärg eller vilken religion de lutar sig mot.

– Men jag tycker ST skall vara med restriktivt när det gäller att dela ut A-licenser.

Gårdagens avslöjande anser Lutfi vara ett bevis på det.

– Varför fick grabben licens, har han över huvud haft några hästar i träning. Nu smutsas hela tränarkåren ned, säger Lutfi.

Han känner inte den dömde personen särskilt väl men har pratat med honom i telefon några gånger.

– Han ringde upp mig för några år sedan och ville köra en häst i ett lärlingslopp. Jag tyckte han var framåt och satte upp honom i ett lopp. Grabben körde ett bra lopp så där har jag inget att anmärka. Men att ge honom A-licens var inte så klokt, säger Lutfi.

Kolgjini hänvisar till när han själv blev egen tränare, att han då fick vänta flera år innan han fick sin licens på Jägersro.

– Det var bestämt ett visst maxantal så det vara bara att vänta på att någon skulle lägga av. Men de flesta höll på länge även om de bara hade fyra hästar i träning. De använde några av boxarna i stallet till sina cyklar och gödselkärror istället, säger Lutfi.

Den dömde våldtäktsmannen jobbade hos flera A-tränare innan han fick egen licens.

En dröm som går i uppfyllelse. En proffstränarlicens har varit mitt mål, sa den nyblivne tränaren då.

Det gick dock inte särskilt många månader innan han lämnade in sin tränarlicens. Istället blev han lärling igen och mitten av december började han en anställning hos en annan tränare.

– Han jobbade bra och gjorde som jag sa. Så helt plötsligt en dag kom polisen och hämtade honom, säger tränaren som anställde honom.

Under sin tid som A-tränare blev det 20 starter med en fjärdeplats som bäst för personen som nu är dömd till ett år och tio månaders fängelse och som dessutom har beträdandeförbud på alla svenska travbanor tillsvidare.

Till sist: Igår kväll försökte Travronden muntra upp oss med en artikel om att Bold Eagle var aktuell för Olympiatravet på Åby. Ballongen sprack dock snabbt, det tog inte lång tid innan det kom en dementi från Frankrike. Å andra sidan hade väl ingen några förhoppningar om att Bold Eagle skall besöka Sverige innan Elitloppet.

LP

Läs också:

http://www.trottosport.se/2017/02/02/travtranare-domd-till-fangelse-valdtakt/

 

10 KOMMENTARER

 1. Va?! Trodde travsporten var fri från brott och dylikt som förekommer i övriga samhället.

  ”Och så igår då, en före detta travtränare som döms till ett långvarigt fängelsestraff för våldtäkt och sextrakasserier av barn.

  Hur mycket skit klarar travet av innan förtroendet för sporten havererar fullständigt?”

 2. Precis så som Ludde beskriver fallet i texten så borde inte den här personen erhållit en professionell licens (A). Varför personen i fråga fick den kan bara ST svara på.

 3. Det är många som inte borde ha a-licens som har andra jobb vid sidan om. Vad krävs för att få kvittera ut en licens vid årskiftet, antal hästar, inkörda pengar, företagets ekonomi etc? I andra ändan har vi amatörer som jobbar heltid åt att (svart)träna andras hästar..
  Dags för ST att rensa upp och införa skarpare regler i licensträsket.

    • Som alla andra som driver företag bör du minimum kunna leva på din rörelse, annars finns väl ingen anledning att ha en professionell verksamhet.

     • Vadå som alla andra? FInns massor med små företag som drivs av personer som förtjänar sitt upphälle på annat jobb. För att Koljgjini fick vänta på sin A-licens på 80-talet så ska alla andra också få göra det i all framtid?

   • Vill minnas att under dina 5 första år som a tränare krävs att tillfredställande resultat uppvisas vad avser träning, körning och verksamhetens ekonomiska utfall.
    Känns som ST är väldigt milda i denna bedömning, självklart borde detta oxå gälla alla a licensinnehavare.

 4. En väldigt luddig skrivning av ST. Vad är tillfredställande träning.Hur ska det ska det bedömas och av vem? Resultat är enklare, men då måste det finnas en norm och då blir det svårare. Ska den vara baserad på antal segrar, inkörda pengar. Ska det vara ett snitt per häst i träning eller startat. Vilken bana, var i landet du bor m.m.. Verksamhetens ekonomiska utfall, då gäller det bara att ha en bra revisor. Som jag ser det är en näst intill omöjlig ekvation för ST.

 5. intressanta inlägg med ekvationer. Att det INTE gått ihop finns ju faktaunderlag på, oavsett om man envisas med att vara kvar, lurar skjortan av nya kompisar eller jobbar seriöst. Det här är ingen ekvation för travtränare, det är likadant för alla som jobbar och gör RÄTT för sig! hovtramp.se

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar