Sedan den franske topptränaren Fabrice Souloy avslöjades med koboltdopning, en sorts bloddopning, med dels i fall i Norden, dels ett ärende i Frankrike som han just avtjänar en ett års lång avstängning för, valde en del svenska (och norska) hästägare att flytta sina travare från fransmannens stall.

En hel del har dock valt att fortsätta nyttja Souloys tjänster, numera under Phillipe Billards flagg, vilken får anses vara en tydlig så kallad målvakt i sammanhanget.
Trottosport.se har pratat med några av dessa svenska ägare, som här ger sin syn på saken.

Cash Gamble har till exempel befunnit sig hos och tränats av Fabrice Souloy sedan i somras och vann lopp så sent som under Prix d’Amérique-dagen i söndags. Iförd Souloy-utrustning och under målvakten Philippe Billards flagg.

– Vi tänker att det här ska ha sin gilla gång, och avvaktar de nordiska domarna. Som läget är just nu har vi kvar hästen och så får vi diskutera det vidare efter vad det kommer för besked i Sverige och Norge. Vi fördömer dopningsbrottet, det är bedrövligt, men alla kan göra misstag här i livet, säger Jim Ekstam, företrädare för Cash Gamble.

Och att han redan nu är avstängd i Frankrike?
– Vi tycker att det här ska ses ut efter en helhetsbild och avvaktar som sagt domen i de nordiska fallen. Och anser nog också att det allmänt gåtts lite väl hårt åt Fabrice, inte minst hos er i media, fortsätter Ekstam.

Peter och Camilla Vikström förvärvade – från Stefan Melander – så sent som i december månad det då fyraåriga stoet Calizza Boko; skickade hästen omgående till Fabrice Souloy, och sedan årsskiftet står hon alltså på Philippe Billards träningslista.
Hon har redan – den 19 januari på Vincennes – startat och vunnit lopp i Souloys/Billards regi.
Peter Vikström – som också har egenuppfödde Beverly Boulevard i samma stall – är fåordig kring det hela.
– Jag har ingen lust att diskutera det här med dig, svarar Peter Vikström på frågan om hur de resonerar, och lägger sedan på luren.

När det gäller ägarna till nyblivne åttaåringen Tell Me No Lies, är det KLV Holding i Sundsvall där Kent Vestin ingår. Även Tell me no Lies startade under för övrigt i Souloy/Billard-regi under den gångna Prix d’Amérique-helgen.
– Hästen är just nu under försäljning och vi har mer eller mindre bestämt oss för att inte hålla på mer med det här. Och avvecklar i Frankrike och troligen helt travsporten. Dels på grund av tidsbrist, dels för att glädjen försvunnit. Det som är positivt är väl att vår häst inte har varit dopad, säger Kent Vestin.

Till skillnad från de som valt att ha kvar sina hästar på Souloys gård Haras de Ginai var det flera andra ägare som reagerade snabbt och flyttade sin hästar bara några dagar efter att dopingbomben briserade. Bland dessa hästar finns Mellby Viking som ägs av Mellby gård. Samarbetet med Fabrice Souloy avbröts snabbt.

– Rune och jag var överens direkt. Med det vi vet nu är att det var ett misstag att skicka våra hästar till Souloy, sa Mellby Gård manager Jan-Olof Alfredsson.

Lionels ägare reagerade också snabbt. En av dom är den norske tränaren Göran Antonsen som i söndags var med om sitt livs bästa upplevelse på en travbana när Lionel blev trea i Prix d´Amerique.

– Det kändes som om jag blev träffad av en klubba i huvudet när Koboltaffären avslöjades, säger Göran Antonsen.

Göran tog snabbt kontakt med Örjan Kihlström som tipsade om Daniel Redén.

– Jag är mycket tacksam för att Daniel ville ta hand om vår häst, sa Göran på Grosbois i lördags.

Henrik Ingvarsson

22 KOMMENTARER

 1. Man skulle kunna tänka sig att många människor inte ser så allvarligt på doping. Kanske experimenteras det lite varstans med vitaminer, och att någon åker dit är mer att beklaga. Man får ställa upp för dem, för nästa gång kan det ju vara min tur att åka dit. Då kommer jag att behöva lite hjälp.

  Hur skall man annars tolka att Magnus Dahlén efter att ha åkt dit under 2015 hade sitt bästa år någonsin 2016 med massor av nya hästar i stallet? Och ingen hade väl något emot att köra Nisse Enqvists hästar sedan hans hästar och grejer plötsligt managerades av Rolf H Petersson?

  Att Jag de Bellouet lyckades bli ertappad som dopad efter att ha vunnit både Elitloppet och Prix d’Amerique påverkade möjligen hans avelsvärde något, men uppfödarna hade inga större problem med att boka in sina ston där.

  När det kommer till pengar har etik och moral ingenting att sätta emot.

 2. Det är bra att ni fortsätter i Er pod och på blogg att sätta strålkastarna på dessa ägare som har kvar (eller t.o.m. flyttar till) hästar till en så utpräglad fuskare och hans ”papperslösning” till svåger. Det kommer säkert vara dem som försöker moralisera och ifrågasätta etik hos er Persson&Ingvarsson om att inte hänga ut individer MEN ägarna hos Billard har ett val och de har valt att ha sin häst hos en fuskare oavsett om de är del, halv eller helägare till hästarna. Om vi vill ha travet rumsrent och kunna diskutera och stå upp för intresset hos icke invigda så måste sporten vara ren. Tillräckligt mycket uppförsbacke idag för att få vänner och bekanta att vara intresserade eller åtminstone ha förståelse för det intresse som i mitt fall mest ligger på sporten i form av hästägande (mer än spelande).
  Finns andra duktiga franska tränare och svenskar med filial när man vill ha hästar i relativt lukrativa Frankrike.
  Apropå att kunna försvara sporten. Eric Raffins drivning i fyraårsloppet i söndags gjorde åtminstone att jag skämdes för den ”trav virgin” jag tog till Vincennes för att uppleva PdA. Tydligen kan även en sådan som Raffin hetsa upp sig när han är på väg att slå förra årets treårskung Django Riff men hans drivning med bla enhandare (som jag ser det) är bedrövligt att se.
  För övrigt hoppas jag att ATG och dess ägare lär sig räkna och sluta vara glada över en intäktsökning som inte matchar kostnadsutvecklingen. Persson helt rätt ute i podcast, Frankrike lyckades fokusera PdA helgen på sporten snarare än spelet. En förutsättning för travets fortlevnad i långa loppet

 3. Man taler om at det er forkasteligt at beholde sin hest i træning hos Souloy og han skal udelukkes for livstid.
  Åke Svanstedt er dømt for doping af Resolve. Den ser I gerne tilbage i Elitloppet 2017 og Åke er velkommen i Sverige.
  Hvad er forskellen udover at Åke er svensk og Souloy fransk.

 4. Det är mycket prat om målvakter och straff mm. Den enda och enkla vägen är att hästägarna väljer att inte ha hästar i träning hos dessa fuskare så är saken ur världen.

 5. F souloy kommer vara kvar i sporten . Åke s vart ju till och med större efter gris föseriet / doping . O goop Hultman Lennartsson mm har kommit tillbaka starkare efter doping avstängningar . F souloy har inte tappat hästar i träning från Frankrike och andra länder bara från helylle svenskar som tror vi är renast i värden !

 6. Väldigt märkligt att ingen av er gjorde samma enkät om hästägarna hos Svanstedt efter hans grisfösare. Nä just det ja det här är personligt. Ni har noll trovärdighet.

 7. Tråkigt att 95% av allt som skrivs om travet är negativt. Det har gjort att iallafall jag tröttnat. För några år sedan hittade jag glädje i travsporten, men får man ju bara ångest.

 8. Svanstedt försökte på olaglig väg förbättra prestationerna, Souloy försökte på olaglig väg förbättra prestationerna. Båda är i min bok lika rökta, ingen skillnad alls. Två fuskare som kapat åt sig pengar utanför reglerna. Jag vill helst aldrig se nån av dem igen.

 9. Ni som skriver om Åke, varför kom ni inte fram i rättegången och berättade allt då? Mig veterligen blev inte Åke fälld för något grisföseri.

  Väldigt ynkligt av er att inte komma fram när det var aktuellt.

  • Åke har nyligen stängts av en månad i USA för doping… har du missat det? Inte så konstigt i så fall, för det skrivs väldigt lite om det här i Sverige. Kung Åke rör vi inte.

   • Jo jag vet att Åke inte hade någon usa rutin i sig, men han vet bättre nu och har gjort som alla andra tränare där. Satt upp kameror i hela stallet. Lättare undvika att åka dit för ”dopning” då.

    Kom det också fram att han medvetet och systematiskt dopat sina hästar? Ta gärna fram lite mer detaljer i nästa inlägg Lunkan, du som är redigt insatt i det ämnet.

 10. Lunkan.
  Du svarade inte på Mikaels fråga.
  Svara på den och sen kan du förklara för oss övriga varför Hultman hanteras som nån gudasänd när han också åkte dit för doping.
  Skillnaden kanske är att grön kusk som är i USA inte hade STC’s propagandaapparat i ryggen vilket den gröne från Ekerö hade!
  Har du läst motiveringen som de kom fram till i fallet med Panne De Moteur?

 11. Det är väl en helt enorm skillnad att använda förbjudna preparat eller förbjudna metoder som sannolikt skadar hästen, så som kobolt, grisföseri eller kanske anabola, jämfört med att ge helt normala preparat som botar hästars krämpor för nära inpå lopp eller träning? Fattar inte hur man ens kan nämna Hultman, Lennartsson eller Goop i samma mening som Souloy m.fl. i kommentarerna.

 12. Medicinsk hantering som spåras genom utvecklade analyser, men där substansen öht inte har någon verkan, har jag svårt att se som positiv doping, det är överträdelse av karenstid, med medel som godkänts av veterinär, men endast med antal dagars karens.
  När man ser hur gäststallar är hanterade på många banor, så ska det oftast vara omöjligt att bevisa att det inte föreligger omständigheter utanför tränarens kontroll.
  Det är en ocean av skillnad mot att avsiktligt ge ett medel intravenöst som leder till 100ggr för höga analysvärden, i ett medel som överallt i världen sedan tidigt 2000tal använts för att dölja andra medel, eller förbättra hästarnas prestationer.

  Sverige tar 0,3 prov per lopp, France tar 1,5 prov per lopp, UETgenomsnittet är 0,7 prov per lopp. Sverige är således bland de absolut, förmodligen t o m sämst i Europa på att ta dopingprover.
  Vilket jag har påpekat sedan 1995 när jag själv hade möjlighet att ge dåvarande säkerhetschef råd på STC som det då hette, men då fanns det vare sig pengar eller vilja till att utöka prover, ta hårremsprover samt blod före och efter lopp för att även kontrollera tex Milkshake, vilket en tränare togs på bar gärning med i Sverige, inkl slangar och substanser.

  Tyvärr är detta naturligtvis mer utbrett än vad som Svensk Hästsport vill erkänna, och det är självklart också orsaken till att frysta prover inte kontrolleras, samt att analyser endast görs på ett fåtal ämnen, för det finns inte pengar nog till seriös ändamålsenlig dopinghantering. Lika lite som det finns inom idrottsvärlden.

  Likväl anser sig France ha råd att ta 1,5 prover per lopp, medans Sverige tar 0,3 , internationellt VET man att sporten står och väger på en knivspets, där tappat förtroende aldrig återfås i dagens samhälle, se på boxning, skidor, friidrott. Sponsorerna flyr, investerarna också, och branschen dör. Svensk Hästsport kan välja på sponsring av SHL och anställa Clowner eller lägga pengarna på förebyggande Hästhälsa och spelsäkerhet, vad som är lönsamt i längden är enkelt att räkna ut!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar