UET:s Trotting Masters final är tänkt att varje år vara en hejdundrande final på en serie av europeiska travlopp under säsongen.
Så har det väl bara delvis blivit.
Och i helgen togs beslut om en åtgärd för att få den ännu vassare.

UET Trotting Masters är travsportens egen europarankning. Här rankas hästarna utefter resultaten i de lopp som ingår i UET Masters Series, och utmynnar i en final där kvalificerade är de hästar med mest poäng i europarankingen 30 dagar före finalen.

Fjolårets final av Trotting Masters, som avgjordes på Bjerke i Oslo, vanns av en viss Nuncio (bilden ovan). Detta efter ännu en uppvisning sv Stefan Melanders fenomen.
Men, hur såg det egentligen ut i startfältet? Var det en gnistrade europeisk clou på säsongen?
Nja, knappast.
I startlistan sågs nämligen inte en skymt av till exempel franska deltagare, och faktum var att inte en enda av de tolv startande kom utanför Norden.

Nu ska det dock – förhoppningsvis – bli ändring på den saken.
– Under mötena i Paris bestämdes att arrangören ska ordna med flyg (på bilden ovan ses det flyg som transporterade hästar från USA till fjolårets Elitloppshelg) i fortsättningen, för att det inte ska bli lite grann just som det varit. Att loppen domineras av deltagare från den region där loppen avgörs, vartannat år på kontinenten och vartannat i Norden som loppet ju ska avgöras i. UET står för kostnaden för flyget och det blir nytt från och med i år, berättar Johan Lindberg, ST:s generalsekreterare.

Årets Trotting Masters-final avgörs på Vincennes i Paris.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar