Uppsynen var provocerande. Många har upprörts. Av en jublande Fabrice Souloy på Vincennes publikplatser efter en seger under en av travsportens största tävlingsdagar; av en häst iförd fransmannens utrustning.
Trots att Souloy är avstängd för grovt dopningsbrott.

– Det är klart att det är så. Att det provocerar, och även mig, säger Svensk Travsports Generalsekreterare Johan Lindberg.

Precis de här frågorna var också föremål för diskussion under många av de helgens möten som de europeiska travnationerna hade under den gångna Prix d’Amérique-helgen. Dels rena dopningsfrågor, dels hur man ska hantera företeelsen med så kallade målvakter; personer som på papperet tar över träningen gällande de den avstängde tränaren tidigare stod för, men i praktiken innebär att den avstängde bedriver sin verksamhet som innan. Som i det minst sagt aktuella fallet kring Fabrice Souloy och dennes svåger Phillipe Billard.

Hur skulle du, Johan Lindberg, säga att ni tog er framåt kring det här under denna möteshelg?
– Det har tagits kliv, och det finns en samsyn kring det här. Kanske mer bestämt från vissa länder, men ingen är emot att vi tittar på åtgärder. Och det som nu skedde var att det tillsattes en juridisk kommité, med folk från nio av de europeiska länderna (Sverige, Norge, Frankrike, Finland, Tyskland, Holland, Italien, Belgien och Österrike). Och det hela ska snabbt utredas! I slutet av februari ska denna kommité träffas och det handlar om att enas kring straffsatser runt dopningsbrott. Och också då hur vi ska kunna komma rätta med målvakter. Så jag är positiv.

Och hur kommer man då tillrätta med målvakter/bulvaner?
– Det gäller att hitta en lösning som sätter press på den som agerar som just målvakt. Att helt enkelt förbjuda all form av samröre kring en tränare som är avstängd för dopningsbrott, och agera kring det.

Gällande Fabrice Souloy – som alltså just nu är avstängd ett år i Frankrike efter ett fall av koboltdopning av den svenska hästen Lover Face – och de fem nordiska fall av samma substans runt Oslo Grand Prix och Elitloppet ifjol, så har mars månad tidigare sagts vara tiden för då en dom skulle kunna komma kring dessa.
Skulle du säga att det fortfarande är en realistisk tidpunkt?
– Ja, så är det. Det räknar vi med.

Henrik Ingvarsson

7 KOMMENTARER

 1. Tyvärr är det svårt att se lösningar på målvaktsproblematiken. Vad har egentligen Skårnes ( Westergård) och Billard (Souloy) att förlora på eventuella bestraffningar, i praktiken ingenting eftersom dom tidigare inte bedrivit någon verksamhet utan det hela är en ren papperskonstruktion. Det är ju precis som ”målvakter” som äger 1000-tals bilar utan att ha körkort, felparkeringsböter går direkt i papperskorgen. Samma sak i näringslivet med konkurser där någon A-lagare står som ägare.

  Visst skulle travmyndigheter kunna jaga avstängda tränare på en mängd olika sätt, men i ett rättssäkert samhälle så skulle juridiken stoppa dessa aktiviteter. Åtgärder som näringsförbud och liknande har minimal effekt, detta med bulvaner är svåråtkomligt.

  • Din kommentar Björn säger allt om hur det fungerar i samhället. Travets ”lilla bubbla” i sammanhanget är chanslös att ändra på det.
   Lägg tid och kraft på viktigare saker för travets bästa och vänd på alla stenar och finn det som ligger närmare att ändra på!

 2. Är det inte i nuläget bättre att diskutera om de undermåliga prispengar som delas ut i Travet?
  Framför allt den orättvisa skattesats som beläggs på spelet, hur länge har inte detta varit föremål för diskussioner ? Och INGENTING händer, viktigare är det tydligen att diskutera en person som fuskat
  Men de 99% av travhästägare som månatligen betalar Höga tränaravgifter m.m är det ingen som talar om.
  Inte undra på att tränarna blir färre och intresset för travsporten avtar mer och mer.

  • Blir så när fel person sitter och förhandlar. Travet har fortfarande inte fått tillbaka den skatte% de ”lånade” ut till staten under de ”tuffare” åren. Bedrövligt är förnamnet bara.

 3. Hej såg att ATG var stolta över att omsättningen ökat med 7% samtidigt som medlen till hästsporten ökat med 5,7 miljoner.
  Där är man inte lika noga att nämna procenten (kanske är pinsamt när den skrivs ut =0,0034%)

 4. …tränaren är avstängd från stall och stallområdet, inte från restaurangen. Borde omfatta allt som tillhör den franska travbubblan inklusive hans hemsida…målvakter finns det gott om och straff går fort över. Borde vara lika straffbart att vinna P d’A med bettet fullt av taggar men money talks och det är inte Sverige. Har svårt att klappa händerna eftersom man som aktiv då kan gissa vad som händer i träningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar