Att vara hästägare är som en dans på slak lina, en evig kamp mot känslorna; oftast går det rätt åt fanders, någon enstaka gång blir det succé.

Inför varje lopp, oavsett digniteten, smyger sig en viss form av spänning in, till och med nervositet. Graden av nervositet ökar naturligtvis i takt med loppens storlek.

När jag i söndags träffade Oasis Bi-ägaren Per-Gunnar Svärd var han märkbart tagen. Det återstod då ett par timmar innan hans häst skulle starta i Prix d´Amerique.

Det här är som att stoppa in huvudet i ett getingbo, sa Svärd.

En stund senare satt Svärd utanför hästens box med bekymrad min. Även en burgen man som Svärd kan alltså drabbas av fjärilar i magen.

Ständigt leende

Den ständigt leende norrmannen Even Elvenäs var under dagarna i Paris med om en av sin tre störta idrottsupplevelser hittills i livet när han såg Norges segermatch i semifinalen mot Kroatien i hanbolls-VM. En mer spännande upplevelse går knappast att hitta.

– Utan tvekan på min topp-tre-lista, sa Even.

De övriga på den listan?

– När Oddvar Brå bröt staven i VM-stafetten i Holmenkollen 1982 och när Norge slog Brasilien med 2-1 i VM i fotboll i Frankrike 1998.

Det var på slutsträckan i stafetten som Oddvar Brå bröt staven strax före målgången. Med bara en stav lyckades dock Brå nå mållinjen samtidigt som Sovjets Alexander Savjalov. Dött lopp alltså.

För att Prix d´Amerique skulle slå ut en Evens tre bästa upplevelser krävdes att Lionel vann Prix d´Amerique. Tredjeplatsen räckte alltså inte för att nå topplistan.

Minns Dubois 1995?

I söndags kramades Helen Ann Johansson och Jean Philippe Dubois om i vinnarcirkeln på Vincennes. Dubois hade då vunnit Prix Helen Johanssons med sitt läckra åttaåriga sto Vacate Money.

Senast Jean Philippe och Helen stötte på varandra var det inte lika kärvänligt. När Helen skulle sätta in slutattacken med Ina Scot i Prix d´Amerique 1995 gick hon ut aningen snävt mot Jean Philippes häst Cygnus d’Odysse. Det slutade med att Cygnus d’Odysse galopperade och med att Ina Scot vann loppet.

Vad jag kan minnas blev det inte några stora rubriker om den händelsen i de svenska tidningarna den gången.

Populär Hultman

Stefan Hultman var en populär gäst på Vincennes stallbacke i söndags. Fattas bara annat efter Hultmans stora framgångar där. Ditlockad av Mats Sundin som hade fixat ett privatplan för resan till Paris. Sundin ville gärna träffa sin nye tränare Sébastien Guarato som tränar Nimbus C.D..

Samtidigt fick Stefan Hultman pussa lite på Bold Eagle, prata en stund med Jimmy Takter, krama om Jean Pierre Dubois och bli intervjuad i tv.

För Hultman blev det här säkert en dag att minnas med glädje.

Spelförsäljare

Om Muhammed inte kan komma till berget så får berget komma till Mohammed. Så resonerar tydligen det franska spelbolaget PMU. Som ni ser på bilden var så var ”spelförsäljarna” beredda att söka upp kunderna. Ett system som fungerade perfekt, framför allt så slapp man stå i långa köer för att få in vaden.

Till sist: Efter en fantastisk weekend i Paris, med goda vänner, god mat, fina drycker, upprymmande samtal med många, och en av de bästa PdA-helgerna jag har upplevt var det värt att avsluta vistelsen i Frankrike med en riktig kolesterolbomb. Nu väntar många och långa promenader för att kompensera den svaga karaktären.

LP

Här kan ni se Prix d´Amerique 1995. Dubois, i blå dress, sitter i rygg på Helen Ann Johansson och Ina Scot i slutkurvan.

7 KOMMENTARER

 1. Tveklöst går Helen ut snävt mot Dubois och i Sverige hade nog en diskning varit mycket nära. Dock tycker jag att man får ta seden dit man kommer precis som Örjan sa i intervjuerna i söndags. Vare sig man gillar det eller ej så är körkulturen olika i Sverige/Frankrike/USA. Exempelvis är drivningarna i USA inte roliga att se med svenska ögon men det accepteras där, Åke S har ju ställt in sig i ledet och vilar inte på pisken.

  Dock har fransmännen svårt att acceptera skillnaderna i körkultur, proffs som Bazire/Nivard borde kunna anpassa sig till lite annorlunda synsätt. Men dom kör på som vanligt och meddelar efter bestraffningar att man aldrig mer kommer att köra i Sverige, lite ödmjukhet skulle nog inte skada.

 2. Samma helg som Sudden blir utnämnd som en av de 100 bästa i NHL´s 100 åriga historia och som samlar ”alla” levande hockey legender i Los Angeles för denna händelse i samband med NHL´s All star game, så åker alltså Sudden hellre till Paris för att kolla på sin häst och trav.
  Visar vart han har intresset numera, har läst många besvikna kommentarer och frågor på amerikanska sidor om varför han inte var i LA i helgen.

  • Nu är det ju en gång för alla så att ingen kan vara på två ställen samtidigt. Hur man än gör har man rumpan bak och det är alltid någon som är missnöjd. Det är väl ändå Suddens ensak var han väljer att tillbringa sin tid. Det verkar vara gnällspikarnas samlingsplats här inne för tillfället. Istället för att glädjas åt de framgångar våra svenska hästägare, tränare och kuskar hade i Paris, så letar man efter något att klaga på. Pinsamt.

   • Snälla Lunkan, nu skjuter du högt över målet när du kan få det jag skriver till gnäll
    Jag konstaterade bara hans prioritering och att de hockey intresserade i USA/Canada undrade vart han var.
    Finns väl ingen bättre reklam för travsporten än att Sudden väljer Paris istället för LA.
    Men vill man hitta fel i det man läser då gör man det.

  • Det jag läste var att han avstod att resa till USA för att han nyss blivit farsa.
   Så han drog nog bara o kollade PDA som hastigast.

 3. Den genomsympatiske ägaren till Bold Eagle, Pierre Pilarski, som jag fick tillfälle att prata med, sa att hans två största upplevelser(undantaget sina barn – han har fem stycken)var förutom Bold Eagles framträdanden när han såg Ourasi vinna PdA och när Cocktail Jet vann Elitloppet. Det upploppet var inetsat i hans minne(han var där) precis som på så många av oss. Att han har Cocktail Jet i stammen på BE är nog inte en slump. Jag är övertygad om att han kommer med BE till Elitloppet, han är en stor beundrare av det loppet. Dags att tvåla till Nuncio och Redéns armada på deras hemmaplan. Förresten så har Daniel Redén gjort stor reklam för svensk hästsport här nere. Att få det gamla surkartet Yves Dreux att lekfullt köra honom på porten i en video, krocka skalle med Pilarski och skuggboxas med Bazire är mer än någon lyckats med tidigare. Förutom dom enastående framgångarna på banan. Man gillar ju ”karaktärer” här nere och Daniel är verkligen en sådan. Chapeau encore!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar