Paris: Prix d´Amerique är inget för vattenkammade konfirmander, inget för fega och filmande fotbollsspelare eller för grinande hockeyspelare. Möjligen kan det var något för handbollsspelare som både ger och tar smällar utan att gnälla.

Det som däremot saknas i ett sådant här travlopp är respekten för varandra, för konkurrenterna. Det fick Örjan Kihlström uppleva igår. När väl Jean Michel Bazire filat in och monterat Belina Josselyns högra sulkyhjul framför Propulsions vänstra insåg Örjan att slaget var förlorat.

Samtidigt blev Jean Michel Bazire en röjande polis åt den värsta fienden, Franck Nivard, som den här gången slapp att uppträda respektlöst. För Nivard var det bara att följa med i den öppning som Bazire hade skapat.

Jag vet inte om den iskalle Franck Nivard hade räknat med hjälp från en av de svåraste konkurrenterna. Uppenbart är dock att han hade tillräcklig kyla för att lita på att någon utomstående skulle komma till undsättning, där han satt ganska instängd.

När väl de två franska hästarna fick fritt spelrum fanns inte längre något hot mot Bold Eagle. Nivard litade på sin hästs speed och lät Bold Eagle vila tillräckligt länge för att han i god tid skulle avgöra loppet.

När slaget var över, när Bazire insåg att han var besegrad, viftade han med högerarmen i luften. En gest som kunde uppfattas som en hyllning till Franck Nivard och Bold Eagle. Jag uppfattade den mer som en uppgiven signal till omvärlden:

”Det går inte att slå den där djäkla Bold Eagle”.

Vad hade hänt om inte Jean Michel Bazire lyckats med sin fräcka utbrytning? Det är en sådan fråga som kan förfölja oss länge – men som vi aldrig kommer att få något svar på.

När jag träffade Örjan Kihlström, tio minuter efter loppet, var allt som vanligt när det gäller honom. Särskilt upphetsad var han inte, knappast ens irriterad. Med upphöjt lugn konstaterade han:

”När väl Bazire hade kilat in sitt hjul förstod jag vad som skulle hända, det går inte att hålla emot i ett sådant läge”.

Inte heller är Kihlström den som går att provocera, även om jag gjorde ett försök:

– Jag är inte överraskad, det är sånt som händer i sådana här lopp, här nere.

Att ge sig in i vad som hade kunnat ha hänt om Bazire inte stört honom är inget som Örjan ger sig in på. Han konstaterade istället att Propulsion var mycket bra. I synnerhet med de dåliga förberedelserna inför loppet. Han fick medhåll av både tränaren Daniel Redén och ägaren Bengt Ågerup.

– Vi tar dom nästa år istället, var Ågerups kommentar.

Varför inte? Det här var Daniel Redéns första Prix d´Amerique. Han hade fyra hästar med, Lionel blev trea, Propulsion fyra och Call Me Keeper sexa. Totalt 240.000 euro.

– Jag är mycket nöjd och stolt. Framför allt över vilket lopp Propulsion gjorde. Tänk om vi hade kunnat förbereda honom på rätt sätt, då kunde det blivit ännu bättre, säger Daniel.

Som redan blickar fram mot Prix d´Amerique om ett år.

– Nu har jag varit med om detta, förhoppningsvis har jag lärt mig något, säger Daniel innan Radiosportens Christian Olsson propsar på en intervju.

Till sist: Än en gång visade Anna Mix att hon inte gillar voltstart. Hon vägrade helt enkelt att vara med, precis som hon gjort flera gånger tidigare. En uppgiven Mathieu Mottier satt hjälplös bakom det motsträviga stoet. Det hjälpte inte att tränaren Franck Leblanc kom till hjälp. Anna Mix hade bestämt sig för att vägra. Nu är hon utestängd från voltstartslopp i Frankrike. Möjligen blir det Prix de France, med autostart, innan Anna Mix återvänder till Sofia Aronsson på Bjertorp.

LP

Segerbild: Kanal 75.

 

6 KOMMENTARER

  1. Nyckeln är att aldrig ha hjulet bakom den invändiga, då går det inte att ta sig ut.
    Ludde kanske har några näsdukar kvar från Ron Pierce att ge Örjan/Daniel..

  2. Ja vilket lopp propulsion gör,trots dålig uppladdning och avsaknad av lopp ,hamnade näst sist i starten,gick på i tredje spår,utknuffad i fjärdespår och ända bli fyra är mäktigt. Lionel gjorde också ett kanonlopp,bold eagle fick det ju faktisk lite kört i halsen med sitt fina lopp och samtidigt som dom krigade och körde massa speedryck om täten i omgångar nästan halva loppet igenom med bland annat call me keeper innan stackars timoko fick vara ifred. Samtidigt satt bold eagle och gottade sig.

  3. Anna Mix transporter till Sverige för att tjejen Sofia skulle fixa till humöret. Kan vi kalla detta kapitalt misslyckande eftersom hon voltade sämre än någonsin?

    • Nä det kan vi inte. Däremot handlar det om levande djur, dagsformen och humöret styr och det måste man alltid ha med i beräkningarna.

  4. På tal om respekt för sina medtävlande: i den franska systemet man måste flytta på sig när hästar med krafter kvar vill komma fram. Annars vinner inte bästa hästen i loppet. Det är det som man kan kalla att respektera medtävlande, att kusken med bästa hästen vinner istället för att vara i vägen för andra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar