Efter gårdagens uppgifter här på sajten, sedan SR Jämtland varit först med att beröra händelser kring sexuella trakasserier och övergrepp på travskolan på Wången, har Trottosport nu varit i kontakt med ledningen på skolan. Och talat med såväl rektor Erik Holmer som utbildningschef Eva-Lena Blom.

Det var som sagt SR Jämtland som i veckan var först med att ta upp oegentligheterna på Wångens travskola (bilden), som är belägen mellan Östersund och Åre i Jämtland. Och att en polisanmälan där är gjord, där misstankarna gäller sexuellt ofredande mot en 16-årig flicka och en 18-åring.
Den elev som nu misstänks för brotten ska bland annat ha dragit ner sina byxor och underkläder och lagt sig över en flicka. Vid en annan händelse försökte den misstänkte dra ner byxorna bakifrån på en annan flicka, vilken stod i ett kök och bredde smörgåsar, allt enligt SR Jämtland.

Enligt flera källor till trottosport ska den polisanmälde eleven, som är en aktiv kusk med lärlingslicens, ha uppträtt olämpligt på travgymnaiset på Wången under en längre tid. Ett antal ytterligare pojkar ska ha funnits runt om honom och också betett sig illa mot flickor på skolan.

Wångens rektor Erik Holmer (bilden) är fåordig när vi når honom. Och vidarebefordrar ärendet till utbildningschef Eva-Lena Blom, om vilken han uttrycker: ”varit mer insatt i fallet”.

Men som rektor på skolan har väl du ett ansvar för verksamheten, att till exempel klimatet inte inkluderas av sådana här saker?
– Självklart; och det är klart att vi har känt till det här. Och det har vi också hanterat på olika sätt, säger Erik Holmer.

På vilka sätt?
– Det har berott på vad det handlat om, men till exempel genom samtal med dels eleverna, dels med föräldrasamtal.

Utbildningschefen på skolan, Eva-Lena Blom, utvecklar det hela.
– Vi känner såklart till att problem har funnits. Det finns också olika delar i det här, där det under hösten framförallt har handlat om dåligt språkbruk, någonting vi har jobbat med under hela läsåret. Genom dialog, intervjuer och enkäter och vi tycker också att vi har fått till ett bättre klimat, säger Eva-Lena Blom (bilden).

Och fortätter:
– Det vi inte kände till, och som framkom sent under förra terminen, var att det från en liten klick elever hade gått över till grövre ord – och också till rena trakasserier. När vi fick kännedom om detta tog vi tag i det omedelbart.

Det här var strax före jul och det var också vid denna tidpunkt som polisen kopplades in i just det här fallet.
– Vi har annars alltid löpande och har under lång tid haft en dialog och samarbete med polisen i regionen. Och inledde även alltså kring de här specifika trakasserierna samtal, strax efter julhelgerna. Samtal som vi kände att alla efteråt var nöjda med; att polisen sedan upprättade en anmälan av händelserna, det har vi inga problem med. Den här formen av beteenden är ingenting som vi accepterar.

En del elever har enligt våra uppgifter tidigare anmält flera av händelserna till er, till rektor Erik Holmer, utan att några åtgärder ska ha gjorts?
– Det stämmer inte riktigt. När vi gör den här typen av kartläggningar är det inte alltid som det utåt ser ut som om vi vidtagit åtgärder; vi måste ju också värna om alla elevers enskilda integritet.

Det ska finnas elever som till och med slutat på grund av de här sakerna…
– Enligt vad vi har hört är det ingen elev som slutat på grund av specifika trakasserier. Det har varit av andra skäl; som på grund av att de inte varit nöjda med utbildningen i sig. Eller att man fått hemlängtan eller att man på grund av andra skäl, kanske för att de har på andra sätt känts stökigt, inte trivts.

Hur agerar ni mer konkret när sådana här situationer och problem uppstår?
– Vi tittar på allt som vi kan göra bättre. Jobbar med dialog, samtal, sätter in extra personal och i vissa fall kortsiktigt också stänger av elever under en period. För att liksom få en paus under en knepig period och situation. Och med de personer, elever och föräldrar, som varit inblandade i de här fallen känner vi att vi har haft en tät och bra dialog med och som vi upplever att alla varit nöjda med.

Hur arbetar ni rent allmänt med frågor som jämställdhet på skolan?
– Vi har till exempel ett projekt som heter ”Ung livsstil”, där jämställdhet och mångfald ingår. Vi har även haft ett antal föreläsningar på temat och inom kort ska vi en sådan kring ST:s nya uppförandekod (Code of Conduct). Det här är saker man måste bygga över tid, ett långsiktigt arbete som måste göras.

Enligt Eva-Lena Blom är det en lite väl ensidigt negativ bild kring skolan och travgymnasiet, där det för övrigt närmare 90 elever, som nu kommer ut till allmänheten.
– Sedan det här kom ut har jag hört många som uttalat att de inte känner igen sig i bilden som just nu målas upp kring skolan. Som är väldigt nöjda med miljön och trivs här.

Henrik Ingvarsson

3 KOMMENTARER

  1. Frågan är, finns kompetensen bland ett gäng pedagoger? Ubildade i den akademiska världen med en livåskådning liknandes den målade ”dreamworld” eller så är det så enkelt att det saknas vilja och mod.

  2. Man undrar ju hur ledningen på skolan som borde se till ALLA elevers välbefinnande kan vara så frågande till situationen när polisen själva lägger in en anmälan? Om polisen bedömer situationen sådan att en anmälan bör upprättas, så kan man ju undra hur detta har kunnat undgå all personal och ledning på och kring skolan.
    Har man vidtagit åtgärder, så kan man ju anta att det inte varit så framgångsrika åtgärder då situationen snarare förvärrats.
    Eller är det så att man försöker mörka och tysta ned händelser för att man är rädda för att Wången ska få ett dåligt rykte?

  3. Självklart skulle den ledande grabben i gänget skickats hem, en tid eller för alltid för att visa respekt mot de övriga och visa var gränsen går för de övriga som hängde på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar