25 miljoner kronor har Åby finansierat Robert Berghs nya träningscamp i Hajom med. Åby Travsällskaps ordförande Fredrik Tenfält redogör här för turerna kring Berghs flytt:

– Nio miljoner har lånats i Nordea med Åby som borgenär, 25 miljoner har lånats ut via Åby. Ytterligare åtta miljoner kronor har lånats ut. Men det handlar om något annat, ett överbryggningslån för att möjliggöra att Robert Bergh skulle kunna köpa gården innan hans egen gård blivit såld. Som bekant är den gården ännu inte såld, men cirka två miljoner kronor har amorterats på detta lån.

Totalt handlar det om 42 miljoner.

– De nio miljonerna som har lånats i Nordea, och som Åby gått i borgen för, finns säkerheter för i form av gården och marken.

Det är Vojlocken AB som är låntagare. Detta bolag ägs med 75 procent av Åby Travsällskap och 25 procent av Robert Bergh Travstall AB.

Enligt avtal med Robert Bergh skall han så småningom överta hela ägandet och då betala alla skulder till Nordea och Åby Travsällskap

– Det övertagandet skall ske inom tio år, skriver Fredrik Tenfält.

Fredrik berättar också att Robert Bergh är den som betalar alla räntor för lånen.

– Det bör påpekas att Robert Bergh själv av egna medel finansierat byggandet av bland annat banor, bevattningsanläggning och veterinärklinik.

Enligt ett protokoll från Åby Travhästarförening daterat den 13 april 2015 informerade sportchefen Jon Walter Pedersen om att Åby skulle ge Bergh visst ekonomiskt stöd under övergångsperioden från Bergsåker till Åby. Hur mycket pengar handlar det om?

– Något bidrag till driften utgår inte och har inte utgått. Vad Jon Walter syftade på var en uppgörelse om att Robert Bergh skulle få ett resebidrag på upp till 200.000 kronor för de återkommande resor mellan Sundsvall och Hajom som var en nödvändighet under projektering och byggnation.

Åbys vd Nils Andréasson är ordförande i Vojlocken AB. Nils har dock sagt upp sig från jobbet på Åby. Det innebär, enligt Fredrik Tenfält (bilden), att han också kommer att lämna uppdraget som ordförande i Vojlocken AB.

– Jag utgår från att när vi har en ny VD på plats efter sommaren kommer denne att överta den rollen.

Tycker du att det är rätt ur konkurrenssynpunkt med ert engagemang när det gäller Bergh?

– Vad som är exakt rättvisa kan alltid diskuteras, men jag är nog benägen att svara ja på den frågan.

– Från styrelsens sida var det naturligtvis mycket positivt att en av landets främsta tränare ville etablera sig i regionen. Det innebar en angelägen förstärkning av tränarkåren och ett lyft för sporten.

– Samtidigt har det varit styrelsens uppgift att övervaka att en uppgörelse träffades på affärsmässiga grunder och villkor med för Åby erforderliga säkerheter. Min bedömning är att de kraven uppfyllts.

– I övrigt är det så att Åby på olika sätt aktivt stöttar en träningsverksamhet i regionen. Vi driver träningsanläggningen Balltorp som härbärgerar flera både större och mindre A-tränare samt erbjuder träningsmöjligheter för B-tränare. Konceptet Åby gårdar har tillkommit för att underlätta både A- och B-träning. På vår travskola i Höglanda står träningsslinga och andra faciliteter öppna för B-tränare.”

Fredrik Tenfält är medveten om att det förekommit en hel del spekulationer kring turerna med Robert Berghs flytt.

– Det har ju funnits en del spekulationer, några rätt vildsinta sådana, kring affären med Robert Bergh och förhoppningsvis kan några missförstånd eller föreställningar redas ut, avslutar Fredrik Tenfält.

LP

 

 

 

8 KOMMENTARER

 1. Det blir en snedvriden konkurens om sällskapen stöttar en specifik tränare.Det är egentligen samma sak när sällskapen inte tar ut marknadshyror av tränare som har boxar inne på stallbackarna. De tränare som hyr in sig på träningsanläggningar utanför travbanans område kan aldrig få samma hyror som när sällskapen subventionerar sina boxar. Det är lite märkligt att sällskapen som oftast har en ansträngd ekonomi inte tar fullt betalt för sina anläggningar och tjänster.

 2. Vågat av Åby. Dom har nog inte läst Justitia senaste 10 åren.
  Jag skulle inte ens våga gå i borgen till en påse morötter med den betalningshistoriken.

 3. Det förklarar varför Åbys starke man Andreasson så frekvent uttalat sig så i media angående diverse lagar och regler som Bergh inte är så pigg på att följa.

  När det gäller seriositet liknar svensk travsport allt mer Donald@g Duck. Bara lägg ner code of conuct. Först sätter man försvaret. Sen kan man gå till anfall. Seriösa lärare och ledning på Wången verkar vara ett vettigt första steg.

 4. Nej nej nej!

  Så illa trodde jag inte det var.

  Zooma ut lite. Bergh flyttar från ett ställe i Sverige till ett annat. För travsporten i Sverige har detta mindre betydelse mer är regionala omfördelningar. Det är alltså en form av nollsummespel. Detta tycker ÅBY att det är värt att binda 25+8 MSEK i kapital på. Helknas att på det här sättet stötta en etablerad aktör. Ska man jobba så här så bör man dessutom vara öppen, stöttar Åby alla aspiranter på samma sätt?

  Upplägget verkar även vara att Bergh betalar räntor, OK, men vilket avkastningmål har Åby på sitt kapital som det pytsar in? 0% 10%?

  Åby ger intryck av att vara så jäkla gubbigt. Renoverar de restaurangen så blir det danmarksfärja, maten blir Rasta. Resultatet blir gubbe och bastuklubb vad det verkar.

 5. Gräv gärna mer i Åbys affärer. Enligt rykten har de lagt enorma pengar på att piffa till sin arena, pris per boxplats i stallet lär ha varit en miljon per styck etc. I skuggan av det är ju dessa dusörer till Bergh inte så mycket att orda om…

 6. vad är väl egentligen skillnaden på alla dessa bidrag som utgår från kommuner runt om i sverige som används som räddnings planka för krisande idrottsföreningar inom div idrotter som ,fotboll,ishocky,innebandy,ridhus o jag allt som egentligen stöttas av kommuner,där är det skattemedel som används,i Berg fallet är det ju bankpengar,så om all den satsningen ”skiter sig”ja då drabbas ju ingen skattebetalare i slutändan,

  • Nej förhoppningsvis drabbas inte skattebetalarna i Västra Götalands regionen, men för sporten är det ett ekonomiskt vågspel när och om travsportens organisationer satsar tiotals miljoner på en enskild näringsidkare är det ytterst riskfullt, travanläggningar ses i bankvärlden som mycket osäkra säkerheter! Kan ligga ute till försäljning i flera år, utan att någon seriös spekulant anmäler intresse.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar