Det såg ut som om Matthieu Abrivard var på väg mot himlen, buren av sina armar som vingar, när han passerade mållinjen i Prix de Cornulier.

Vingar som bär honom till seger även i Prix d´Amerique.

Jo, jag tror faktiskt det, att Matthieu vinner Prix d´Amerique på söndag med norske Lionel.

Även om Matthieu Abrivard tidigare har vunnit världens största montélopp tre gånger i rad med Jag de Bellouet var den här segern troligen den som känns allra bäst. Vinnarhästen Bellissima France är som en familjehäst, Matthieu leasar hästen tillsammans med sin pappa Loic Desire Abrivard.

Matthieu berättade efter loppet att det var ”en dröm som gick i uppfyllelse”

På söndag väntar en ny dröm på Matthieu. Han har aldrig tidigare vunnit Prix d´Amerique, inte ens varit nära. Men det beror på att han aldrig fått någon riktig chans. Den här gången är det annorlunda. När Matthieu Abrivard tackade ja till att köra Lionel visste han nog inte att hästen kan ge honom den seger som alla franska kuskar så innerligt suktar efter.

Om Matthieu Abrivards armar räcker som vingar även över Prix d´Amerique skriver han historia. Aldrig tidigare har samma kusk/ryttare vunnit både Prix de Cornulier och Prix d´Amerique samma år med två olika hästar.

Den ende som har vunnit båda loppen är samma år Jean Mary, 1972 vann han både Prix de Cornulier och Prix d´Amerique, men med samma häst, den väldige Tidalium Pelo.

Lionel kan på söndag också bli den mest internationella vinnaren hittills i Prix d´Ameriqe; två norrmän äger hästen som tränas av svenske Daniel Redén och som sköts av finska Kirsi Manninen. Och, som sagt, med den lille fransmannen Matthieu Abrivard som kusk.

Aldrig tidigare har någon norsk häst vunnit Amerikapriset. Nu är det dags, 2017 blir Norges år, inte bara i skid-VM utan även i världens största travlopp.

Lionel har två mycket starka insatser bakom sig, tvåa i Prix de Bourbonnias bakom Bold Eagle, fyra i Prix de Belgique när Briac Dark vann före Call Me Keeper där Lionel inte fick något gratis, tvärtom. Med de två tuffa genomkörarna är Lionel mogen för att kunna vinna på söndag.

Rapporterna säger dessutom att Lionel skall tävla barfota på alla hovarna i Prix d´Amerique. Det har sjuåringen inte gjort sedan Prix de Paris ifjol. Den minnesgode vet naturligtvis att Lionel vann det loppet, att han då slog en viss Bold Eagle.

När Lionel var med i Prix d´Amerique ifjol var han spelad till 14 gånger i vinnarodds. Den gången försvann möjligheterna direkt när Lionel, med Örjan Kihlström i sulkyn, galopperade hejdlöst direkt i starten. I de två lopp som Abrivard suttit i sulkyn har Lionel sett hur säker ut som helst i det svåra startmomentet.

Ifjol tränades Lionel av Fabrice Souloy. Sen dess har det runnit mycket vatten under broarna i Paris. Inte bara vatten, förresten. Alla vet ju vad som har hänt med Souloy sen dess. Lionel tillhörde också de hästar som fick i sig för mycket Kobolt. Tursamt nog för ägarna hände det i Oslo. Om Lionel ertappats i Frankrike hade hästen sannolikt varit avstängd från tävlande just nu.

Lionel var mycket bra i Souloys träning, ingen tvekan om det. Ändå tycker jag att den mycket vackre hingsten nu ser betydligt bättre ut än för ett år sedan.

Därför bär Matthieu Abrivads vingar ytterligare en vecka , en flygtur som slutar med seger i Prix d´Amerique.

Till sist: När jag i förra veckan ställde frågan på twitter om vilken av Daniel Redéns fyra hästar som har bäst chans i Prix d´Amerique röstade 354 av mina följare. Resultatet blev oerhört jämnt som ni kan se här. Flest röster fick Propulsion. Men min röst får alltså Lionel.

LP

Bilder: Per-Erik Hage, Erik Widén, Kanal 75.

4 KOMMENTARER

 1. En liten reflektion som jag gör är följande:
  Reden får ut sin A-licens och tar in Lionel i träning med uppdrag PdA.
  Tidigare var Reden som alla vet privattränare åt hårdsatsande stall Zet. Redens träningslista enligt STC innehåller 69 hästar.
  Vad jag kan se så är det Lionel och möjligen en till som INTE ägs av stall Zet.
  Tufft uppdrag kan jag tycka att jobba ”mot” sin tidigare chef och träna en häst som kanske” förstör” stall Zet’s chans att vinna PdA.

 2. Det börjar närma sig när Persson tippar.

  Här i Paris vill tidningarna gärna göra gällande att Redén ska ha någon slag supertaktik och försöka stänga in Bold Eagle, eller köra mot honom med sina fyra hästar. Det tror vi ju inte på. Vad man kanske ska ha i åtanke däremot är att chanslösa franska kuskar ibland hjälpt franska storfavoriter. När Ready Cash satt fast en gång, ”försvann” bara den utanför så att det blev fritt spår till seger. Nivard kör ju gärna Bold Eagle i andra eller tredjepar utvändigt och kan hamna i maskin. Men det har alltid löst sig.
  Spelmässigt är det stendött att spela Propulsion, Wild Honey och Call me Keeper då alla står i samma stallodds. Och det blir lågt. Tänk om Wild Honey vinner och man får fyra gånger klirret på den tack vare stalloddset! Lionel är den enda spelbara som vinnare. Han ingår inte i denna trio som bekant. Däremot kan man få mycket bra betalt på tvillingspelet då fransmännen är lika chauvinistiska som vi och spelar bara sina egna.

  Den förhatliga signalen om att det blivit en Enquête(undersökning)gör att många står och hoppar och undrar om det är deras häst som är inblandad. Ofta är det otillåtet trav på upploppet, nån gång en super trängning. Våra kommentatorer är stumma och väntar, men om ni vill ha snabbare resultat så går ni in på den här länken. Där får man tidig reda på vilken häst det är frågan om och kan pusta ut tidigt om undersökningen inte gäller ens egen. Allure betyder att det är travet som inte gått rätt till.

  https://www.zeturf.fr/fr/dernieres-minutes

  • Japp Lasse.
   Det var på den tiden när startlistan ”läckte” ut när programmet trycktes.
   Aldrig varit så spännande som då innan allt pratades sönder från Januari och framåt.
   Minns att det skrevs en hel del om Tidaliums utrustning också: Taggtöm (syns på bilden), saltbehandlad mun o allt vad Expressen kunde hitta på den tiden.
   Men en fantastisk individ var det för oss nordbor då!
   Lätt att bli nostalgisk när dessa stjärnor ventileras av Persson.

   Såg att någon tyckte On Track P var bästa dalahäst någonsin!?! (Vad begära av ATG Live gänget)
   EGO BOY…..Kommer aldrig finnas en annan ”Dalahäst” som honom!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar