När den berömda Sola i Karlsta var på väg att gå ned över Klarälven, när mörkret började lägra sig över Färjestad var det dags för travets elit att mötas i V75.

Istället för att publiken skulle träffas under den för dagen gnistrande solen tvingades folket huttra i mörkret, i den allt mer tilltagande kylan, när kvällen började att nalkas.

För publiken (och de som jobbar med hästarna) har allt blivit sämre sedan den nya V75-tiden infördes. I synnerhet under denna del av året då mörkret plågar oss och solen inte är så flitig i sin strävan att skänka våra sinnen lite glädje.

Att det har med pengar att göra vet alla vid det här laget. ATG jagar pengar, pengar, pengar, och enligt bolaget ger det mer pengar att kicka igång V75 16.20 istället för 14.30. Därför har travintresset, det publika intresset, offrats på mammons altare.

Nu skall försök göras att locka publiken tillbaka. Pengar skall satsas på att travets arenor skall bli mer gästvänliga. En god tanke, förstås. Men det finns inga pengar i världen som kan få solen att jobba övertid. Den har sin bestämda tider, år ut och år in. Och ibland strejkar den bakom molnen.

Enligt Johan Lindberg, missuppfattad eller inte, så finns en ambition att dubbla den betalande publiken. Det är som någon uttryckte det:

”Som om en stavhoppare skulle hoppa över åtta meter om några månader”.

När sola väl hade flytt från Karlstad så fick den ganska lilla publiken vara med om en riktig åkarbrasa när On Track Piraten vann igen. Den här gången fick han inte så mycket till skänks. ”Piraten” fick göra grovjobbet utanför den häst som har varit med i Elitloppet de senaste två åren, Royal Fighter.

Det bekom inte On Track Piraten det minsta. Några ålderskrämpor tycks han heller inte lida av. Nioåringen vann nu sina 21:e V75-seger. Gårdagens seger var hans sjätte i rad i gulddivsionen – även om ATG:s spelmanagers var ofina nog att placera det senaste loppet utanför V75-spelet. Skälet var att On Track Piraten är för överlägsen.

On Track Piraten lyste upp den mörka kvällen skrudad i guldtäcke och med vackra vita (och frysande) blommor i lagerkransen. Det här var ju inte vilket lopp som helst, Färjestads Jubileumslopp som genom åren sett vinnare som Lill Mavil, Duke Iran, Wiretapper, Callit, Grades Singing, Park Avenue Kathy, Copiad, Activity, Victory Tilly, Gidde Palema och Digger Crown.

Efter segern igår antydde kusken Johnny Takter att On Track Piraten är bättre än någonsin. Den här hästen verkar vara en evighetsmaskin, igår gjorde ”järnkaminen” sin 101:a start.

Till sist: Jakten på kuskar i Prix d´Amerique går vidare. Efter att Pierre Vercruysse nobbat Oasis Bi är Johnny Takter ett hett namn. Igår meddelades det att Mathieu Mottier blir partner till den inte helt enkla damen Anna Mix.

LP

Bilder: Kanal 75.

30 KOMMENTARER

 1. Vill man öka publiknärvaron på banorna så är första steget att flytta tillbaka starttiden till 14:30. Precis som du säger, solen och dagsljuset jobbar inte på övertid. Det finns ingenting i världen de kan göra som kan få mig till travbanan när det är mörkt och kallt redan innan tävlingarna startar. Absolut ingenting. Hur kul jag än tycker det är med trav. För övrigt låter det bättre än det är med att ”dubbla den betalande publiken” med tanke på att det bara är ett par hundra, på sin höjd, som är betalande publik, eftersom resten av publiksiffrorna består av funktionärer och personal.

  • Tror du tog i rejält med ett par hundra!

   Såg ett V64 lopp i veckan, kommer inte ihåg var. Kusken gjorde i alla fall segergest 50m innan mål, samtidigt ser man staket på publikplats medans de filmar upploppet ner. Inte en enda människa stod där och kunde applådera vinnaren sista 50. De enda 2 människorna som fångades på bild var 2 fotografer som stod 5-10meter efter mållinjen på publiksidan.

   Det kändes så trist och för jäkligt rent ut sagt att se detta.

   • Jag tänkte på V75-dagar. Men visst, jag tog i lite i överkant. Erkänner det. Det bevisar bara att det inte kommer att vara särskilt svårt att ”dubbla”… Han får nog komma med några konkreta siffror vad målet är i antal besökande på respektive tävlingsdag istället.

 2. Tycker Takters kuskprestation kommit lite i skymundan.
  Hans val att avstå den ”enkla” vägen och köra direkt till spets förvånade folket på ATG live.
  Men Johnny visste vad som skulle ske. Det hade blivit ledningen förstås ändå men hade kostat mycket mer än det gjorde nu.
  Bättre att de där 2 som Johnny visste var snabba ut och gärna ville slåss om den positionen får göra det (båda 2 höll väldigt bra).
  Han visste att han hade bästa hästen, varför riskera nåt på vägen.
  När Johnny är på detta humör så är han nog den smartaste vi har på kusksidan.
  Hade varit väldigt enkelt att göra som media hade förutspått; ”OTP till ledning och loppet är över. Dagens spik”.
  Mycket bra kuskprestation i något som kan tyckas vara enkelt!

 3. Det finns ett gammalt talesätt som handlar om att skita i det blå skåpet. Nu sliter jag upp dörren: Låt oss dubbla publiksiffran den flotta jubileumsdagen på Färjestad genom att låta V75 börja kl 13 !!! Att en ljuvlig dag i Karlstads hällande sol få avnjuta god travsport måste absolut locka fler än de 2300 (?) som igår kurade i eftermiddagshuttret. Det bleksiktiga spelarkollektivet får för en gångs skull finna sig i att travet inte i första hand satsar på dem utan på såna som finner tjusning i att se hästar på nära håll. Låt Ken och de andra få uppleva glädjen att notera en besökarsiffra runt 6000! Fast inte ens jag är så korkad att jag tror att V75 kan köras kl 13. Hur skulle det se ut? Men när nyckeln till det blå skåpet hittas, vet man i alla fall vem som förrättat sitt tarv där inne, på nedersta hyllan.

  • Ni gamlingar nu får ni ge är.

   V 75 spelet går mycket bra.
   Sverige går enormt bra arbetarna har pengar i plånboken att lira för…
   Omsättningen på V 75 ( igår 82 Mille ) kommer ifrån privata datorer/telefoner. Atg tillsammans 20 mille igår ?
   I går var jag och åkte skridskor med barnbarnet och lirade V75 i telefonen.
   Helt fantastiskt är denna utveckling ….
   Håller med Erik Adielsson det är inne att gnälla …. det var ej bättre förr .. din bana Årjäng köer till allt
   en fick parkera 3 km bort och 100 m kö till totoluckan och till toan ???

   • Men nu får väl FU ändå ta och ge DIG! Hur fan kan det komma sig att folk har mer i plånboken när hela ekonomin är dopad? Retoriskt. På samma sätt tutar atg och kör så länge det…ja det håller.
    Nu kommer ju dessutom Trump och blåser in ännu mera luft i bubblan. Tills…big bang.
    Då kan man vara säker på att signaturen Macken gör som Skarpen. Går vidare till nya utmaningar.

    • Ni är många som ej tål att det går bra för Sverige….
     Sverige är en av vinnarna i den globaliserade världen.

     Atg tillsammans vilken enorm succés.. det talar ni tyst om…
     16 20 vi är många som är nöjda men vi hörs ej …det är gnällspikarna som hörs…

     Markpriserna i Bromma är de högsta i landet och Solvalla har alla chanser att
     bygga en ny anläggning typ Bro Park ..utan kostnad.
     En framtidsarena ( med nya toaletter ) då kommer lirarna tillbaks.

     • Var får du allt ifrån? Du läser ju saker som överhuvudtaget ingen skrivit något om. Vad gäller starttiden har ju både ATG och ST erkänt att en övervägande majoritet inte tycker om den sena tiden. Det vägrar du ta in. Att det alltid finns någon som gillar den är en självklarhet. Ni är dock i minoritet.

     • Jag tror som nån skrev att du bara gillar att reta upp folk. Och du lyckas onekligen… 😉 Har väldigt svårt att tro att det är dina åsikter. Egentligen.

   • Jag förstår att du har svårt för att förstå att en del av oss är intresserade av travet som sport. Att uppleva (den utdöende) stämningen på banan, höra hovtrampet, känna dofterna är en del av travupplevelsen. Vi gillar den mänskliga kontakten med totopersonalen, vi snackar med varandra i köerna, om sporten, om spelet, om hästarna och kuskarna. Trav är mer än spel för en stor del av spelarkollektivet. Vore det bara för spelet så spelar det ju ingen roll när man rättar sin ”lott”. Har inte ett skit med ålder att göra utan om ett genuint intresse av en sport som är på utdöende i den här farten. Snart har vi bara virtuella hästar kvar.

 4. Vänta bara till pegasus sjösätts ordentligt , ALLA banor står och frustar i startgroparna . Då regnar publiken ner på publikplatserna igen…………………………………elr inte!!!

 5. Hade varit roligt att se Takter i sulkyn bakom Oasis Bi i Prix d amerique. Men hur mycket har han kört i Frankrike? Kan inte erinra mig att jag sett honom där nere nån gång de senaste åren då jag börjat följa travet. Starten är ju minst sagt knivig och det känns som att Oasis Bi är beroende av ett fint smyglopp i främre träffen på innerspår för att kunna sno åt sig en del av priskakan. Är Takter mannen att servera honom detta?

  P.S

  Bakom On Track Piraten gjorde Royal Fighter ett mycket bra lopp igår. Hoppas att Per K Eriksson får denne tillbaka i gammalt gott slag igen.

  • Jodå, Johnny Takter har kört här nere några gånger. Körde Oasis Bi till en andraplats bakom Timoko i Criterium de Vitesse så han borde vara på tapeten. Om han vill. Jag minns också att Beanie MM var här med honom mot Ready Cash och dom riktigt stora i Prix du Bourbonnais. Dom blev sjua och slog många storheter. Bästa prestationen var andraplatsen med Moni Maker i Prix de France. Stort! Ett tag sedan dock, men om han är i balans så är han ju mycket bra som vi såg i går.

 6. Vad har hänt med travsportens måldokument ”Horisont2017” ?

  Jag ser inte att det kommit upp över horisonten ännu, fast vi är en hygglig bit in i 2017 redan.

 7. Horisonterna som talades om 2010, 2017, 2020 känns som hägringar , och förkunnaren som sprider dess ord och sjunger dess lov ger intryck av en falsk profet.

 8. Planerar ST att teckna ett samarbetsavtal med färdtjänst för att få ut en åldrande banpublik. Att ST skall få till en rekrytering av yngre ut till travbanan känns väldigt långt borta för där finns varken intresset för travsporten eller spelet.

  Den senare starttiden av V75 samt V86 express har påskyndat nedmonteringen av travbanan som en mötesplats. Det sociala nätverket har slagits ut och det lär inte att gå att bygga upp igen, den gamla banpubliken har gått vidare till andra aktiviteter.

  Travsporten är en dinosaurie från 1900 talet och skall ST lyckats öka banpubliken så är det loppis och konserter som gäller med travet som utfyllnadstid. För de flesta är travet ett obegripligt exotiskt inslag med en människa sittande i en vagn bakom en häst samt med ett tillhörande lingo språk för den som olyckligtvis är allmänt spelintresserad: Att de flesta travloppen är lika upphetsande som att titta på en nymålad vägg som håller på att torka förbättrar tyvärr inte travsportens dragningskraft

  Det kommer alltid att spelas på trav men sporten och publiken är i en nedgående spiral och var botten är lär vi få se de närmaste 5 – 10 åren när 50+ folket börjar droppa av.

 9. ¨För publiken (och de som jobbar med hästarna) har allt blivit sämre sedan den nya V75-tiden infördes¨
  Jaså Persson är nu talesman för hela publiken?
  Det ska jag be att få undanbe mig.
  Jag är publik och den senare starttiden passar mig perfekt.
  Nu hinner man med familjeaktiviteter på lördagen och kan därefter åka på trav de gånger V75 körs på mina närmaste banor.
  PERFEKT!

  • Du tillhör en minoritet, men grattis du behöver sannerligen inte trängas på dina travbanebesök.
   Jag och mina vänner föredrar travbanebesök som inte utesluter familjeaktiveterER kvällstid, vi vill att V75 ska vara klart till kl17. Du o Macken är en minoritet, men tur att någon är nöjd.

 10. Travsporten var så mycket roligare och bradare förr när det var en publiksport mot nu när det blivit en ren spelprodukt framför dator och mobiler, denna utveckling har nog varit svår att bromsa på sikt men ST/ATG har gjort allt får att påskynda detta faktum som såklart blir sportens död var det lider.

 11. Persson talar för en stor majoritet. Något även både ATG och ST erkänt i samband med att de beslutade behålla den sena tiden. Men grattis till dig som tycker det är perfekt.

 12. Utan att förringa diskussionerna om starttider m.m. så skulle jag vilja se en utredning om hur spelet fördelar sig per ålderskategori. Dvs. hur stor del av omsättningen kommer från åldersgrupperna 20-30, 30-40, 40-50, 50 – uppåt. Min känsla är att 50 och uppåt står för en mycket stor andel av omsättningen och där finns den stora risken för travet framöver. Om jag skulle ha rätt så undrar jag om ATG har någon plan för att ändra detta faktum, tänker man överhuvudtaget i dessa banor ? En seriös spelaktör borde göra detta, övriga spelbolag gör ofta enkäter och då finns åldersfrågan med som en parameter.

  • Ålderskategorisering eller åldersdiskriminering? Man ska betänka att även om det troligtvis är så att större delen av ATGs kunder är över 50, så blir ingenting bättre av att utesluta dessa, som man nu gör för att locka nya till travet. Man ska också ha i åtanke att de över 50 har barn och kanske barnbarn som de tar med sig till travbanorna och på så vis introducerar travet till nya kunder. Det är bästa sättet att skaffa nya kunder är att ha nöjda befintliga kunder som tipsar sina vänner och bekanta. Bästa sättet att misslyckas med nyrekryteringen är att behandla befintliga kunder dåligt. För dels blir man av med de befintliga kunderna och dels sprider sig ett dåligt rykte fort. Redan nu har många befintliga kunder lämnat ATG och det snackas vitt och brett om hur illa ATG behandlar sina kunder. Eller ”medlemmar” som de nu tydligen kallar alla med ATG-kort.

   Slutsatsen är att om man kastar bort en kundkrets för att de är för gamla, så kastar man också bort en ny potentiell kundkrets. Alla åldrar är lika viktiga och i det här fallet tror jag man förlorat BIG time på att nonchalera de gamla kunderna i jakten på nya.

 13. Björn, du har så rätt.
  Utredningar om ålderskategorier, hur man når dessa specifikt och effektivast, hur mycket de omsätter
  samt vad som är viktigt för dessa är naturligtvis grundstommen som spelbolag måste arbeta efter.
  Liksom segmentsundersökningar helt enkelt.
  Lika viktigt som utvärderingar av spelformer, framtida spelformer, vad som attraherar internationellt.
  Om spelformerna kannabaliserar på varandra, såsom tex Top7 har kannabaliserat på Harry Boy samt direkt bevisligen
  på vinnarspelet i sista v75, som sjunkit med 75% .
  Sistnämnda ett spel där 80/100kr återbetalades i vinster till stor andel av spelarna, nu återbetalas i bästa fall 65kr /100 till ett ytterst litet antal av spelarna.

  Denna form av undersökningar ska naturligtvis inte göra av ATG, utan av företag utanför ankdammen, och publiceras för BÅDE banor, ST, ATG så samtliga erhåller samma information samtidigt och gemensamt kan arbeta utifrån fakta, inte utifrån allahanda personliga agendor.
  Intressant liknelse är tex casinospel, som visar sig alltmer intressera medelålders och äldre, men samtliga spel har lång tid fokuserat på ungdomar, och därmed har man tappat flera års utveckling samt omsättning på casinomarknaden.

 14. Signaturen ”Lunkan” har tydligen tolkat mitt inlägg som någon form av åldersdiskriminering vilket är helt fel. Men faktumet att kanske en betydande del av omsättningen försvinner framöver när den äldre generationen av olika skäl ”tar sin mats ur skolan” är kanske det största hotet mot travsporten, dessutom tycker jag det ser likadant ut på hästägarsidan. Där finns det dock förklaringar, hur många i 30-årsåldern har ekonomi att vara hästägare ? Överhuvudtaget hör jag aldrig mina yngre vänner pratar hästar vilket var vanligt för 30-40 år sedan. Om jag spekulerar vidare så gissar jag att snittåldern på de som skriver inlägg här kan ligga kring 50-60, inget fel i detta men en klar obalans.

 15. Det jag menar är att den vilda jakten på yngre publik till travet har resulterat i att de äldre sorterats bort. Den befintliga målgruppen har inte varit intressant för ATG/ST, vilket har resulterat i att många av de gamla trogna traventusiasterna just ”tagit sin mats ur skolan”. De har gett upp. De tycker inte det är roligt längre. De fattar inte ens den nya hemsidan, för den är gjord för ungdomen.

  Resultatet ser vi på de avfolkade banorna idag. Att så totalt negligera de gamla kunderna är inget annat än åldersdiskriminering. De äldre duger inte, allt handlar om att locka nya unga kunder. Men som jag skrev, det är de äldre som tar med sig ungdomen till travet. Det är de äldre som kan få de unga intresserade av SPORTEN, inte bara spelet.

  Idag handlar allt om spelet. Snabba tryck på datorn eller i mobilen. Och att säga på sin arbetsplats att man gillar att titta på trav är pinsamt, folk tittar på en som om man vore en komplett idiot och spelmissbrukare. Det är resultatet av ATGs hårda, skoningslösa satsning på omsättning och spel. Sporten har glömts bort och då är det svårt att nå ut till vanligt folk och få dem intresserade. Så ATG och ST ska vara rädda om sina äldre kunder, som i sin tur har både barn och barnbarn som de kan locka med sig till travbanan. Under förutsättning att något händer som lockar tillbaka dessa förlorade kunder…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar