Under torsdagen rapporterade Travronden om att Svensk Travsport (ST) lagt fram ett nytt förslag gällande skoinformation. Ett förslag som innebär att man kommer att vara tvungen att tävla med det beslag som anmälts 1,5 timme innan spelstopp (för exempelvis V75).
Och där alternativet är strykning om inte banveterinär och måldomare kommer fram till något annat, till ­exempel vid hastiga förändringar i väderförhållandena.

Förslaget har skickats till Travtränarnas Riksförbund (TR) – som ryggar tillbaka. Och det rejält.

Kanske av ren reflex. I någon slags affekt. Ja, till och med möjligen i något som kan liknas vid ett tillstånd över att ”tunnan är full”. Nu går vi baske mig inte med på fler saker; tävlingar snart dygnet runt, senare starttider, barfotaförbud vintertid.

Nu får det väl ändå vara nog! Lite så?

Frågan är bara om det här är rätt strid att ta. Och varför har man exempelvis inte själva tagit tag i det uppenbara missbruk som ett flertal tränare stått för längs vägen; i att systematiskt anmäla barfota på alla hästar i första läget ”så får vi se hur det blir”. Då hade nog liksom inte detta förslag uppkommit.

Ja, är exempelvis inte en 16.20-strid något betydligt mer sprängande? Så mycket viktigare för ALLA inblandade i sporten.

”Alla förutom sex svar är negativa till Svensk Travsports förslag”, säger generalsekreterare Staffan Osterling (bilden) när han berättar att TR skickat ut frågan till sina medlemmar och att över totalt 160 svar har inkommit.
”Tränarna vet bäst, så är det”, säger han.

Jag måste säga att jag är ytterligt förvånad. Vi pratar alltså om att ta ställning till om en häst ska gå MED eller UTAN skor – 1,5 timme innan spelstopp. Inte vilken exakt balans hästen ska tävla med – utan om den ska tävla med eller utan skor. En och en halv timme, jag tycker till och med att vi – för så skulle det väl ändå kunna bli och alla vara tillfreds med – förhandlar ner det till EN timme jämnt. EN timme innan spelstopp.
Tränarna som i andra sammanhang gärna talar om hur duktiga de är – ”tränarna vet bäst, så är det” – att det här är bara vi och inga andra som kan bedöma. Men om man ska köra sin häst utan skor eller inte en timme före spelstopp klarar man alltså inte av?

Vi tittar oftast med förtjusning och beundran ner mot Frankrike. ”Titta där”, ”sporten i högsätet”, ”prispengarna!”. Frankrike – wow!

I Frankrike anmäler man (bild ovan visar kommande söndags jättemontélopp Prix de Cornulier) om sin häst ska tävla med skor eller utan vid anmälningstillfället. Alltså två eller tre DAGAR innan loppet ska gå. Men i Sverige ska det alltså vara en
omöjlighet att ta beslut – ja, vi förhandlar som sagt ner det en halvtimme – en TIMME före spelstopp. Om man ska tävla med skor eller utan alltså; anmäler man MED skor går det ju fortfarande att mixtra precis hur mycket man vill, så länge någon typ av skobeslag sitter på hovarna.

Jag måste som sagt säga att jag har mycket svårt att förstå problemet. Och skulle problem uppstå, extrema vädersituationer, tunga växlingar kring banförhållandena, då finns det en veterinär där för att göra undantag.

Det här är en smått ovan situation för mig. Jag är sannerligen ingen som brukar stå på barrikaderna i dessa, ska vi kalla dem för spelfrågor. Personligen är jag snudd på totalt likgiltig kring saken, jag är snarare så informationstrött kring utrustning att jag slår dövörat till så mycket det går, sedan får det liksom nästan gå som det går. För mig är inte spelet på liv och död på det sättet.

Fast för många andra spelare är det ju det. Inte på liv och död kanske, men ett jädra pussel, ett pussel som älskas, som det läggs massvis av tid och åter tid och pengar och åter pengar på, och av människor som – hur vi än vrider och vänder på det – betalar kalaset. Och jodå, hästägarna och allt det där, i många andra frågor håller jag stenhårt på dem.

Men. En (1) timme före spelstopp. Med eller utan skor.

Jag kan – med all respekt för tränarnas kompetens som ligger en galax framför min – bara inte begripa att det ska vara så krångligt.

Nä, ta andra strider vettja om ni ska ta några, TR.

Henrik Ingvarsson

Foto överst: KANAL75

12 KOMMENTARER

 1. Helt rätt Henrik. Blev överraskad av TRs utspel. De allra flesta har dessutom hunnit se/känna på banan 1 timme innan första v75 starten.

 2. Hade aktiva ifrågasatt de aldrig ökande prismedel, men det lavinartade kostnadsökningarna hos ATG, så hade jag förstått det.
  Hade aktiva ifrågasatt sena starttider och express, så hade jag förstått det.
  Hade aktiva ifrågasatt GS75 på söndagar med express och sena starttider med färre startanmälningstider och usla prismedel, hade jag förstått det.
  Men nu är ju dels banmästarna så skickliga, att de håller banan hyggligt skick samtliga månader man får välja skobeslag.
  De månader som vädret växlar mest och banorna är som mest varierade, krävs skobeslag. Således kan detta endast beröra nödvändigheten vid promilleliknande tillfälligheter, och dessa torde vara så uppenbara att banveterinär bör kunna sätta regeln åt sidan.
  Skriken handlar långt mer om att det är hårt pressade hästägares och tränares enda möjlighet att minska kostnaderna för hästhållningen, att några gånger per år kunna nyttja unik info till att göra sig en slant på toton.
  För det finns de facto ingen logisk annan förklaring till att riskera näringens svajjande rykte för något som påverkar 30-40 hästar per år, för fler kan det aldrig vara där banveterinär inte kan ge dispens.

  SENT SKA SYNDAREN VAKNA !

 3. Innan spelstopp? Snart kommer vi förhoppningsvis ha flera bolag som har spel på loppen. Ska det här gälla ett speciellt spel (det stora streckspelat) och en speciell spelarrangör (ATG).
  Tycker alla beslut som stärker sambandet mellan sportarrangören och spelarrangören är tveksamma.

 4. Här i Frankrike, som du skriver, måste tränarna bestämma sig två dagar innan tävling vilka beslag deras hästar ska ha på fötterna. Och man tävlar på gräsbanor, grus, kolstybb, leråkrar och sand/makadam. Man tävlar över kort, medel och riktigt långt. Ingen skillnad, två dar före. Och vädersnacket. Det regnar, snöar och solen skiner även i Frankrike. Banorna är stenhårda ibland och lösa ibland och på en gräsbanan när det regnat är det dygntungt. Ingen skillnad, två dagar före start ska skobeslaget vara bestämt.

  Nu har ju ST mer statistik att gå på och det visar sig att vädret utgör en mycket liten del av skoändringarna hos svenska tränare. Det här handlar ju inte så mycket om merarbete(dom franska tränarna gör det hela tiden – och dom svenska när dom kommer ner hit))utan om ett privilegium som man ser ryckas bort. Privilegiet att ”trolla” lite innan start och efter värmningarna. Utan en tanke på vad spelarna har fått för information. En och en halv timme! och ändå det mullras i leden. Nordkorea! Pampvälde. Bomber och granater, som Kapten Haddock skulle ha sagt.

 5. Privilegium att få ha för dagen bästa balans på din häst. Det är klart att tränaren ska ha rätt att ändra balans om det är något som inte känns bra i värmningen. Har du en häst i V75-7 så är inte i närheten att ha värmt 1,5 timmar före V75-1. Då ska alltså inte du som tränare kunna ta ett beslut om att ändra balans, utan det ska måldomare eller veterinär göra. De har ju sannorlikt bättre koll på din häst än vad du som tränare har. Då tycker ni att det är bättre att du går ut i loppet och gör en dålig prestation än att tränaren får ändra. Vad blir nästa, får vi inte sätta på boots, höja eller länga checken, ändra huvudlag eller någon annan utrustning utan att måldomare eller veterinär ska bestämma. eller ska vi inte få byta sulky utan anmälan. Man måste förutsätta att tränaren gör det som är optimalt för just sin häst.Vi måste tillbaka till att det är sport med spel och inte spel med sport, annars tror jag travet är illa ute.

  • Det handlar om ett fåtal ( dock stora! ) tränare som okynnesanmäler BFRO ”uti fall att” för att sedan, efter spelstopp, ändra till någon form av skor. Och de gör det för att de kan.

   I princip alla andra tränare agerar efter reglernas anda. Dvs, att du anmäler som du tänkt köra, och det utan att lägga in parametern att lämna öppet för att ”chansa”.

   Att alla andra som sköter sig och bara ändrar när det är nödvändigt ska behöva drabbas är ingen bra lösning.

   Jag har två olika förslag till lösning.

   1) Fixa en progressiv ändringsavgift som gör att det är gratis att ändra sent för de som nästan aldrig ändrar sent. Och dyrt som fan för de som ändrar sent ofta.

   eller

   2) Använd CoC. Det finns en punkt där som handlar om att ”moraliska kompassen” ska vara striktare än reglementet. Jag vill tolka det som att man INTE ska göra saker bara för att man kan. Utan att man alltid ska agera enligt reglernas anda. Om det inte är så det är tänkt så undrar jag vad man menar med den punkten. Kanske bara är ”fina ord” och inget annat.

  • Håller med dig till hundra procent Christer!
   Som hästägare vill jag inte att spelet styr hur min häst utrustas!

 6. Tycker att tränarna har förbrukat sitt förtroende i vissa fall, ej att lita på!
  1. Felaktiga skoinfo, allt för ofta förekommande.
  2. Allt för många materielfel nära start, svagt, tränaren ansvarar för utselning av hästen.
  3. Stortränares handlande av sitt arbetsgivaransvar, beklämmande.

  • Verkar väl sådär att dra alla över en kam. Det förekommer alltid missbruk och slarv
   Och det ska absolut beivras. Men det är väl likadant inom spelarkollektivet, alla är väl inte Guds bästa barn där heller.

 7. Här är ett bevis som är ytterst talande när det gäller ATGs/STs totala avsaknad av insikt när det gäller spelförståelse.
  Amatörtränaren som hyllades efter v75-segern i går , ljuger Matteus rakt i ansiktet vid frågan” några förändringar?”
  Jänkarbike får nog anses som hyggligt stor förändring på hyggligt startsnabb häst!
  https://www.atgplay.se/lopp/20170121-farjestad-v75?mediagroup=INTERVJU_20170121_F_20170121150910

  Uttalande som detta inom internationell galoppsport hade renderat i flera års avstängning för tränaren, här skrivs det inte ens om problematiken.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar