Det ska sägas. Det har tagit några dagar att hämta sig. Ta in det i sitt medvetande, placera in det på den plats där det behöver sorteras. Sjunka rätt. Förstå att man verkligen läst det som man har läst, att det som har stått på fullaste allvar och på riktigt h-a-r stått.

Det faktum om att Svensk Travsport i fredags, via Johan Lindbergs veckobrev, bekräftade det vi egentligen hela tiden förstått och tydligt sett. Det att man medvetet, via en tydlig strategi och politik … som Lindberg uttrycker det: ”valde bort publiken”.

Svensk Travsport har under en längre tid själva valt lägre publiksiffror. Där fick vi det. Rätt i nyllet.

Som sagt, man kan ju egentligen inte på något vis vara chockad över informationen i sig, publikstrategin har liksom märkts och varit ytterst uppenbar. Men att det uttalades här och nu – och så brutalt tydligt – det trodde jag faktiskt aldrig.

Precis som jag faktiskt skrev bara någon veckan innan dess att detta brev kom; ”gör det ni tror på, men stå för det, för guds skull”.
Att det skulle inträffa så snabbt. Att det skulle komma en så pass omedelbar bekräftan och ”erkännande” anade jag som sagt inte. För att uttrycka det försiktigt.

Det har tagit mig på sängen.

För nu är det alltså, hur ska vi uttrycka det, ”ute”. Hemligheten. Från med nu vet alla att det är det här som också officiellt gäller. Även om man i samma andetag också säger – efter att alltså först ha ljugit sig igenom ett (rätt stort)antal år – sig ”vilja dubbla antalet betalande besökare på travbanorna på fem år” (vilket en normal onsdag på Solvalla uppskattningsvis skulle handla om ett antal från kanske 100 till 200, och då tar jag ändå i!).

Nu uttalar man återigen alltså – samtidigt som man uttrycker just det man har hållit hemligt längs vägen – exakt precis samma mål och saker som sagts längs just denna hemliga väg. Krånglig mening, men ni fattar…

Ja, här är till exempel ett – av alla – citat från Svensk Travsports ordförande Hans Ljungqvist (bilden) genom åren. Ett några år gammalt (2013), ett av alla från en oas av gamla uttalanden som det finns att ösa ur:
Det kommer fler ändringar under första halvåret, konstaterar Hans Ljungkvist. Det är viktigt att behålla karaktären av folksport. Vi måste arbeta för att fortsatt få publik på banorna, och samtidigt måste vi ta itu med att underhållet på många banor är eftersatt”.

Nu, 2017, exakt samma ord, exakt samma hållning utåt som tidigare – nu ska det ske!

Och den här gången ska vi alltså kunna lita på det? När det – som nu alltså erkänts – har mörkats i alla dessa år.

Samma ord. Samma tankar. Samma strategi. Men den HÄR gången…
Under perioden som publiken medvetet valts bort har arenorna fortsatt fått stå tillbaka. Nu däremot – måste och ska vi satsa på dem. Fast inte direkt, nä nä, inte nu. ”Först måste vi tjäna ihop till det, tack vare bättre värdskap och bättre upplevelser för hästägarna och publiken”, säger ST.

Ungefär exakt som tidigare alltså. Inte nu, utan sedan. Vi måste bara ta det här först; och efter det att vi under ett flertal år medvetet valt bort publiken. Det som vi ljög om.

Under de år det alltså fullt medvetet ståtts vid sidan och tittats på medan till exempel Solvalla – som väl för övrigt ändå inte kan vara det som Lindberg jämför med en division 3-match? – smulats ner i småbitar och man totalvägrat att se andra lösningar än ett Xpresspektakel från helvetet. Och när den medvetet publikfientliga 16.20-tiden för V75 lördagar fått till och med våra Elitseriedagars siffror att rasa (och detta utan att vi på något vis egentligen kan konstatera att det är en starttid som bidragit till den spelmässiga eventuella ökningen).
När alla andra siffror dessutom under lång tid pekat nedåt; antal amatörer, hästägare, uppfödare, HÄSTAR!

Medvetet. Alltså. Och kanske det rent av finns ett samband…

Men kom in i matchen. Sluta vara en sån romantiker. En sån bakåtsträvare som tror att det ska kunna bli som förr igen … herre gud, det är nya tider nu. Världen ser HELT annorlunda ut jämfört med för 20-30 år sedan.

De synpunkterna inkommer i regel i de här sammanhangen.

Nämen tackar hjärtinnerligen för upplysningen vill man ju till att börja krypa ner och kyssa vederbörandes fötter av vällust och uppskattning av – för informationen. Som man har gått omkring och känt sig alldeles tossig alla dessa tusentals dagar, och undrat vad hela in i hundingen det är som försigår.

Det är klart att vi aldrig kan bli 10.000 personer en vanlig onsdagkväll på Solvalla igen. Inte ens jag – helt otroligt – kan drömma om det.
Men när vi till sist kommit dithän, så långt, att INGEN är där. Noll och ingen. Inte ens ägare. Tanken tänks inte ens. Herre gud.
Hur gör vi då?

Ja, titta på bilden. Bakgrunden. Solvallas själ; E-läktaren, hela denna för svensk travsport historiska plats, totala pulsåder och bultande hjärta. Där känslorna, kärleken i alla år flödat. E-läktaren med Valla Krog och med sina caféutrymmen och totohallar och diskussioner, glädje, ilska, gemenskap, allt under ledning av de hästar som man var där för. EgenÄGDA eller bara för att titta och spela på.

E-läktaren.
Sedan ett tag tillbaka nedsläckt. Död. Sönderstrimlad.

Och det tittades på.
Uttalat medvetet.

Går det att komma undan med detta utan att det innebär konsekvenser?

Henrik Ingvarsson

14 KOMMENTARER

 1. Det har funnits en hemlig agenda, i alla fall i min värld, som har (fortfarande) som mål följande:
  ATG bedriver vansinnesprogram med travbanorna. Kör på förmiddagar, kör på lördagskvällar, kör när vi (ATG) vill.
  Vad resulterar detta i?
  Jo vissa banor klara inte av att bedriva verksamhet under dessa förutsättningar.
  Banor som måste värma totohallar för ingen publik alls på lunchtravet. Banor som får svårt att sälja sponsorlopp till lunchtraven.
  Banor som måste betala extra till personal på lördagskvällar. mm mm mm.

  Snart kan ATG triumferat säga (STC tiger still): dessa banor går inte ihop sig. Ska ni andra överleva så måste ”rötäggen bort”!

  Hoppas jag inte blir sannspådd men jag är tyvärr helt övertygad om att denna agenda finns.
  ATG ser bara till sig själv. ATG har blivit den amöba som vi kunde varit utan.
  Jag har skrivit det förr och upprepar det igen:
  ”När ATG omsatte 6-7 miljarder blomstrade sporten, som arenasport, som hästägarmöjlighet, som tränare, som uppfödare
  Varenda stallbacke var full av liv o rörelse. Det fanns över 8000 fölsto. Idag finns det omkring 3000!!!!
  Så vad har hänt med en ökning från 6-7 miljarder till dagens 12-13 miljarder?
  Vad har sporten haft för glädje av det!
  Den frågan borde STC’s ledning ställa till ”sitt” spelbolag!

 2. Strålande skrivet och så fruktansvärt krasst !
  Sedan 2010 har således Johan Lindberg tillsammans med Hans Ljungkvist , skuldra vid skuldra arbetat för att få banorna publikfria och därmed gång efter annan ljugit och bedragit hela travsverige ! Vad har de mer ljugit om , vilka andra affärer har försegått , utlandsspelet med alla rejkbacks, alla incidenter som sopats under mattan? Pokalåret ???
  Kan verkligen STs styrelse sitta kvar efter detta ?
  Finns det något förtroende alls kvar ?
  Johan och Hans har tveklöst arbetat i mot STs eget uttalade och skrivna upodrag , likväl som basorganisationernas.

  Avsätt hela styrelsen omgående och ställ samtliga stolar till omval, tvinga fram en revision av utländsk revisor av såväl ST som ATG. Gå nu till grunden och bygg ny organisation.

  Kan man förövrigt lita på STs agenda inom dopingen? Oviljan att ta fram frysta prover? Existerar dom frysta?

  • Vore trist om ledningen skulle få komma undan så lättvindigt – då är det ju bara för dem att säga att ”vi var på rätt väg”. Nej, låt dem sitta till 2019 och ge oss sin nutida version av ”Mäster Skräddare” (Tödde och Mödde). Vad bidde det?

 3. Om man inte vill ha någon publik finns det då någon större anledning att behålla alla travbanorna? Kanske ska någon gammal bana göras om till rent träningsanläggning. Kanske hitta ett nytt o billigare sätt att transportera tävlingshästarna till de 10-15 banor som överlever. Kanske ska man bygga någon ny ultramodern bana som byggs utan publikplatser men med fina faciliteter för aktiva o ägare. Glöm det gamla o tänk helt nytt o tv-anpassat. Ska det gamla rivas o publiken inte räknas är det väl lika bra att ta steget fullt ut.

 4. En mycket bekymmersam grundinställning som herrar Lundkvist/Lindberg/Skarplöt haft/har.

  Rekrytering av intressenter/spelare/hästägare/aktiva är naturligtvis starkt handikappat av dessa herrars förehavande.

  Att banornas möjligheter till externa intäkter och lokal utveckling motarbetas från centralt håll inom ST och genom det av ST majoritetsägda ATG är minst sagt förvånande.

  Min första tanke är varför?
  Finns väl ingen som helst anledning att dessa herrar inte skulle vilja svensk travsports bästa.

  Är det ren kompetens som saknas?

  Ingen aning….

  Har de oklara uppdragsbeskrivnongar?

  Tja vilken uppdragsbeskrining skulle förorda att medvetet såga för fullt i grenen man sitter på?

  Min personliga förhoppning är att travsällskapen och hästägarföreningarna tar tillbaka makten om svenska travet. Det tjänstemannastyret vi nu haft i 10-15 år har kört totalt vilse och det har dessutom varit en rejält kostsamt irrande utan kartläsare. De som skall hålla i ratten framöver måste helt enkelt vara mer ansvariga för sina vägval och ha betydligt bättre lokalsinne än de som fn. styr.

  Solvalla’s totala kräftgång senaste åren efter att Tore slutat (ni vet Fyrland som kämpade hedervärt mot såväl ATG/ST/inre stridigheter) har väl förutom taskiga förutsättningar från ovan nämda trio även belastats med en egen handlingsförlamad ledning.

 5. Det är väl fullständigt solklart vad som gäller för dessa herrar, maximera spelet och anslut till glansen och pengarna bland de andra miljarddirektörerna som driver online spel.
  Hästar behövs inte, skrota banorna, hästägare och aktiva som bara kostar pengar. Jaga bort publiken så skrotas ju banorna också, inte ens den mest envetne hästägare vill sitta ensam och titta på sin häst tillsammans med bara närmast sörjande.
  Vad som är målet är mekaniska hästar och spel framför TVn, i Lotto takt. Eller på spelbutiken bara det går fort att kasta in pengarna. Sport har inget som helst värde i denna värld eller för dessa figurer, det som behövs är nåt att spela på men det kan vara vad som helst från bollar med nummer till plåthästar som slumpas runt en bana.

  Verkligt sorgligt med alla dessa försämringar, jag har nu definitivt ställt in också lördagsbesöken på Solvalla efter att ha dragit ner onsdagarna till närmast noll. Efter att i ur och skur gått på Solvalla regelbundet sedan 1975. Kan för mitt liv inte försvara att jag skulle lämna familjen åt sitt öde till långt in i lördagskvällen, så extremt är inte travintresset. Åka till andra banor för V75 är definitivt inte heller att tänka på.

  Det är svårt att förstå hur det kan gå denna väg, jag hör inget annat än negativa åsikter från publik, aktiva, restaurangfolk eller hästägare. Fungerar inte demokratin i travvärlden? Verkar ju som ridsporten kan organisera sig och göra sin röst hörd tydligt att döma av Jerringpriset iallafall.

 6. Oj har dom släckt ner e-läktaren, sjuk utveckling i travsporten där spelindustrin tagit över helt och kommer kväva sporten.
  Märkligt att ingen aktiv eller ST protesterar på riktigt. Johan Lindberg kan ingen ta på allvar längre efter oceaner av ljugande och tomma floskler.

 7. Johan Lindberg menar i sin beskrivning att travintresset aldrig har varit större än vad det är nu. Jag har väldigt svårt att ta mig till den tanken. Jag själv har varit intresserad från tidigt 90-tal och då vill jag påminna mig om att det pratades hästar på arbetsplatsen, bland grannar och till och med bland folk som aldrig åkte på trav. Idag är det helt tyst. Jag har några år kvar till jag fyller 40 och jag kan med gott samvete för att vara helt ärlig säga att jag känner bara en i min ålder som är intresserad av trav, och då räknar jag jag bland ca 100 människor.
  Jag tycker också att dem kraftiga nedgången vad gäller spel på V o P vittnar om detta. På 90-talet var omsättningen på Solvalla 3 ggr högre på V än idag, med tanke på inflation och befolkningsökning borde den siffran med ett konstant intresse ligga på ca 1 miljon per lopp, nu ca 200K. I detta grova överslag så inser man hur stort detta tapp är. Många kan vara med och spela ett andelspel, men V spelar oftast bara de som är riktigt intresserade på.
  Travsportens tid är snart till ända i Sverige. Jag har full förståelse för att Björn G inser att han måste in på nya jaktmarker. Att Hans Ljungqvist fått sitta kvar i alla år är ett skämt. Du kunde lika gärna skickat dit en apa i förhandlingarna med staten ( ingenting har han uträttat). Ändå så är kvar, sanslöst.

 8. Många klockrena inlägg i denna tråd och det är bara att hålla med.
  Troligen är den svenska travsportens viktigaste uppgift i ett historiskt perspektiv (om den ska ”leva vidare” överhuvud taget om 10-15 år) att sätta STOPP för denna mans pågående jobb/uppdrag i sitt CV:

  https://se.linkedin.com/in/hans-skarpl%C3%B6th-460b96a

  Vem (eller vilka) är kapabla att klara detta?…det börjar bli mer bråttom än man kan ana.
  För egen del märks det mest vid fikaborden. Ingen (absolut INGEN) pratar om trav numera. Det är totalt bortblåst!!!

  Självklart får knähunden Johan Lindberg mycket rättmätig kritik men jag tror att han vågat stå för sportens väl och ve om ATG haft en annan och framför allt travintresserad VD.
  Att HANS SKARPLÖTH är det sämsta som hänt svensk travsport kommer vi ALLA att inse (om inte nu)..så med 100% säkerhet i snar framtid och många kommer att undra ”Hur f-n kunde det ske?”

 9. Att travsällskapen ska gå in och visa handlingskraft i detta läge kan ni bara totalt glömma. Jag är helt övertygad om att styrelserna i de flesta sällskapen dels sitter i knät på ST/ATG när viktiga beslut skall tas, och dels är totalt inkompetenta att fatta beslut i avgörande frågor. Till stor del beror detta på att det i sällskapen sitter kvar gamla dinosaurier som inte ägt en häst på 15-20 år och inte bryr sig, utan bara nickar ja till allt som dessa inkompetenta styrelser lägger fram. P.g.a. detta kan ST/ATG styra precis som de behagar, de som skulle kunna ruska om de styrande är tandlösa och värdelösa.

 10. Engelsk galopp åter på 2a plats efter fotbollen som publiksport i England.

  BHA (The British Horseracing Authority) redovisade stigande publiksiffror för 2016 med 6 miljon besökare på galoppbanorna trots tjugo färre tävlingstillfällen 2015.

  Nytt rekord för perioden december 26 och den 1 januari med över 200 000 besökare, upp 13,8 procent jämfört med föregående år. Semestermånaden juli var det 1 miljon besökare en ökning med 9%.

  Flera mindre banor visade starka publiksiffror Warwick 28 procent tillväxt från 32.379 till 41.604, Cartmel 21 procent från 73.300 till 88.744, medan Fontwell registreras en 18-procentig ökning 52.462 till 61.876.

  BHA arbetar för öka publiksiffrorna och det är tråkigt att ST har valt en helt annan väg. Att ST dessutom dopar publiksiffrorna med aktiva samt personal som arbetar visar hur illa det är.

 11. Jag tror Lindberg är genuint intresserad av trav och att det skall gå bra för svensk travsport. Men tyvärr är han helt i händerna på Hans Skarplöth som har helt andra mål än travet.

  Den mannen är en stor pinsamheten och att ST anställde honom är den stora skandalen. Bara för att munlädret är väloljat ¨men det räcker inte. Aldrig har väl uttrycket ” tomma tunnor bullra mest” passat bättre.

  Och pokalåret 2018, där blev ju Lindberg och ST lurade upp läktaren och är kvar där. H. Skarplöths mantra var ” Om ni låter oss göra vad vi vill så skall det komma pengar till pokalåret 2018. Nu har ju ATG fått göra som de vill under flera par år. Mitt stora intresse för trav och att åka till Solvalla på lördagarna och onsdagarna har han lyckats släcka, trodde inte det var möjligt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar