1995.
Prix d’Amérique.
Ina Scot och Helen A Johansson.

Vi glömmer det såklart aldrig. Sagostoet med de långa benen. I den största, tuffaste av travlöpningar. Taktiken. Meter för meter när loppet väl var iväg. Millimeterprickningen som den – som det skulle visa – första vinnande kvinnliga kusken av världens största löpning utförde.

Eller för den delen orden i Sportspegelns inslag senare denna söndag, Kjell P Dahlströms när han från publikplats inser vad som är på väg att inträffa – ”Helen é mé!”.

Det börjar sakta men säkert närma sig årets upplaga av detta märkvärdiga travlopp. Av naturliga orsaker börjar vi därför alltmer prata upp det hela, spektaklet, och sammanfattar såklart också helgens Prix de Belgique.

Men det blir givetvis som vanligt en hel del annat också. Som språkråd, veckobrev, ett nytt poddsegment (?) och inte minst en liten utvikning om vad som i allra högsta grad är en symbol för ”alltid på en tisdag”.

Hoppas vi kan bidra till att lysa upp en aning i januaridiset!

Lyssning sker nedan.LP-och-Henrik-Ingvarsson
Acast:
https://aca.st/484e06

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

3 KOMMENTARER

 1. Här i Frankrike, där ett rättstavningsprogram är det populäraste TV-programmet, finns det väldig få nya ord som ni tar upp i er Pod. Lite slang och lite Banlieu-lingo(förort) är allt och absolut inte i en officiell lista. Många ord prövas i Sverige, en del hänger kvar, men vad säger ni om det för ungefär tio-femton år gamla ”Stjärtfluss”(urinvägsinfektion) som fanns med då på listan? Eller ”Ikea-monarki”(kungligheterna blir mer och mer som svennar)? Tror inte någon använder det nu för tiden… Tveksamt.

  Bästa PdA? Det är alltid personligt som ni säger. För mig Ourasi 1986. En stor katt gjorde sin entré. Och så Grandpré med den gamla skojaren PD Allaire i jollen. 1978. Han tryckte på Hadol du Vivier så länge att JR Gougeon såg sig tvingad att släppa. I uppförsbacken gick Hadol ut och tryckte tillbaks. Dom försvann från övriga. Dom hade långa metspön till pisk men slog aldrig hästarna. Visade dom bara. Hadol gjorde en makalös kraftansträngning i sista kurvan men kom inte om Grandpré som sedan odriven tuffade i mål helt överlägsen. Allaire hade även tvåan i mål, den fantastiska Fakir du Vivier, ägd av en av mina favoritskådisar Alain Delon, och brorsa till den krossade Hadol du Viver.

  Två spelbesvikelser. Kesaco Phedo som gav 1,40! trots att han mötte förra årets PdA vinnare, Abano As och Jaggen, som vann året efter. Och så Queen L som bara gav 5 gånger klirret när hon vann. Men vilken kväll på La Coupole det blev! Vi hade ju ändå lirat…

 2. Hehe, inte jätteofta man hör folk slänga sig med stjärtfluss…
  Men vänta bara till sågbacke kommer in!

  Vad heter rättstavningsprogrammet som går på tv? Blir man ju nyfiken på.

  Och tack för PdA-minnena!

  • Programmet heter ”Des Chiffres et des Lettres”. Det har morfat! ett antal gånger och dykt upp under olika namn och flyttats mellan kanalerna men är samma program som startade redan 1965. Folkbildning är oerhört populärt här i Frankrike. Ett program som nästan är lika populärt är ”Question pour un Champion”, en allmänbildningstävlan. Och, Nota Bene, programmen finns även för de mindre. Des Chiffres et des Lettres Junior!

   De ska böjas i tid, det som krokigt ska bli…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar