Jag läser från Sydsvenskans Anders Engmans blogg idag.


Ja, det är ju frågan det.

Eller är det kanske för att:

Gubbslemmet bestämmer över gubbslemmet som bestämmer äver gubbslemmet som har hållhakar på gubbslemmet som bestämmer över gubbslem. Höga gubbslem vs icke höga stallarbetande som inte är gubbslem.

I en struktur som sitter benhård. Där uppenbara fall – som anmäls! – besvisligen inte leder till några konsekvenser, där saker sopas under mattan så länge det går, och när det inte går längre pekas det lite bakåtlutat på tjusiga dokument – som man sedan likväl inte följer.

Och – på grund av att till exempel också ingen journalist, journalister som snarare fördömer de som grävt och publicerat, hakar på helt uppenbara fall.

Och bara för att ingen anmäler, i synnerhet inte nu i och med Code of Conduct, finns det ju inga hinder för att gräva i saker. Gräva fram egna berättelser, få fram egna historier, skildra hur saker och ting ser ut.

Varför anmäler ingen?

Ja, det kan man verkligen fråga, kan man inte?

Eller?

Henrik Ingvarsson

11 KOMMENTARER

 1. Henrik Ingvarsson, vet du varför inga åtgärder har tagits mot varken sjunnesson eller ärling nu efter årskiftet när båda erkänt och CoC har införskaffats? Nyfiken på det!

 2. Det är väl som i övriga samhället, många som inte anmäler där heller. Troligtvis dels för att det är förknippat med skam och dels för att tjejerna inte blir trodda ändå. Det är alltid tjejens eget fel, är ju det resonemang som alltid förs fram. Hon var utmanande, hon klädde sig fel och så vidare. Det är ett samhällsproblem, inte enbart ett problem inom travets värld. Ett mycket sorgligt problem. Tillgången till Internet, sociala medier, sms verkar bara öka problemet och mörkertalet är enormt.

 3. Min gissning är nog att fallen av sexuella övergrepp och maktmissbruk t o m var ännu högre förr, men tack vare sociala medier där censcur av andra makthavare inte lika enkelt kan utföras medför att alltmer alltoftare omtalas och avslöjas. ATG och ST ständiga försök att begrava allsköns skumrask stöter tex på allt effektivare hinder för var dag som nu lider.

  • Jovisst var det annorlunda förr! Jag hade själv en häst hos en fortfarande inom travet verksam tränare som brukade ta med sina stallkillar på porrklubb som uppmuntran. Inget straffbart i det, men det var säkerligen ingen trivsam arbetsmiljö för stalltjejerna att återkomma till nästa arbetsdag. Men så var tidsandan då – jag tror det är skillnad idag med stallpersonal med bättre utbildning och större yrkesstolthet och, förhoppningsvis, en tränarkår med bättre omdöme. Idag skulle jag själv, om jag fortfarande varit hästägare, förmodligen ha flyttat hästen från en sådan tränare, men då flinade man bara och ryckte på axlarna.

 4. …enkelt att svara på. I ”travsporten” håller man ihop och röstar bara in de som gör som man säger, inte som man gör. Har mina kollegor anmält något i år, vi med presskort har ju förmånen att få rätt underlag och fakta, i ofriserad form…är inte precis känd för att vara feg, vilket motparten ofta är, vilket också leder till fega konsekvenser. Snart Travgalan, röd matta och med nytt år och uppförandekoden ska allt bli bättre, eller hur? Stalltips: börja med att anmäla senaste syrebrist med två döda hästar från Finland…

 5. Det är nog inte så ”bara” att polisanmäla någon, det tycker nog alla som ställs inför det. Gäller det dessutom någon man känner, alternativt någon som känner folk man själv jobbar nära, är det nog ännu svårare.
  Ovanpå det läggs sedan vetskapen om STs ”hantering” av de fall som dyker upp. ST statuerar exempel, men inte mot den som gjort sig skyldig till brottet (såvida det inte är en kvinna) utan mot den som blev utsatt och anmälde det till ST. Signalen från deras håll kan knappast bli tydligare. Det är otroligt trist att travsporten erbjuder en så gynnsam miljö för ohederliga och kriminella män.
  Undrar över de omtalade hållhakarna – är de av typen ”anmäler du så ser jag till att du aldrig mer får jobb inom travet” eller är de av typen ”anmäler du så berättar jag vad jag vet om dig/din familj”? Gissar på det förstnämnda.

 6. Självklart vore det vällovligt om övergrepp och maktmissbruk kunde tvingas upp till ytan, men risken är att det övergår i drev där andra surdegar får sexuella förtecken, och där ord kommer att stå mot ord. Finns kompetensen och beredskapen inom travsporten att hantera saker som inte ens psykologer går i land med? Vi vet ju sedan larmlinjen om grisfösare, som ändå rörde travsportsförhållanden, hur rörigt det kan bli när travet försöker att skapa sanningskommissioner.
  Nej, rör det sig om övergrepp så är det ju till polisen man skall vända sig, sedan är det travsporten som måste agera om och när det gått till rättsfall och dom. Och de där grävande travsportjournalisterna finns väl ärligt talat nästan bara på den här sidan? Varför skulle travskribenter som i åratal gått med de ATG-sponsrade skygglapparna på plats plötsligt drabbas av klarsyn och grävlust?

 7. Ingen anmäler något efter det att grisfösarevittnena blev kallade för olika fula saker, fick yrkesförbud, rättsväsendet visade att gubbväldet med stjärnadvokater bestämmer vad som är det riktiga. ST gjorde ingenting, det var bara att köra på som vanligt efter den fällande domen i tingsrätten. Hur kunde lärlingen senare Årjängstränare som erkände att han hjälpt till att strömma, betalade böter och blev avstängd, inte bli frikänd när gubbslemmet beslutat att ingen grisfösning hade skett trots, var det 9 vittnen?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar