”Själva spelet är bättre än tävlan och priset – även om endast en kan lagerbekrönas, kan alla glädjas av att ta del av kampen”

Ungefär så lät det när biskopen Ethelbert Talbot höll sin predikan i Saint Pauls’ Cathedral under de olympiska spelen i London 1908.

Charles Pierre Frédy de Coubertin kompletterade senare detta med sitt kända ordstäv:

”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl.”

Coubertin var med och bildade den olympiska rörelsen. Han blev själv olympisk mästare i Stockholm 1912. I den numera nedlagda grenen litteratur.

Både biskopen och baron Pierre de Coubertin skulle förmodligen ha gillat det som hände på Jägersro igår. Det var då Anna Mix deltog, och möjligen kämpade väl, och visade att det viktigaste i livet inte är att vinna.

Jag kan tänka mig att många idrottsmän – och kvinnor – genom åren har åkt till de olympiska spelen utan att ha en tanke på att kunna vinna; de har åkt dit för att glädjas av tävlandet och möjligen att kämpa väl. Som Carl-Erik ”Jätten” Eriksson. Han var med i sex olympiska spel utan att ha en tanke på att vinna. Som bäst blev det en sjätteplats i fyrmansbob för ”Jätten”.

Det var aldrig meningen att Anna Mix igår skulle tävla på toppen av sin förmåga, därmed var det heller inte meningen att hon skulle vinna. Anna Mix skulle delta, i enlighet med de olympiska idealen, även om det kan tyckas vara gamla och mossiga.

Anna Mix anmäldes till loppet, hon fick ett nummer i programmet, en nummerbricka inför loppet. Mer än så var det inte. Jägersro var tänkt som ett vattenhål för Anna Mix, innan färden idag går vidare mot Paris. Då var det ju lämpligt att ge hästen en genomkörare, under tävlingsliknande former, inför Prix d´Amerique om två veckor.

Att Anna Mix inte skulle tävla på topp har tränaren Sofia Aronsson deklarerat under veckan. Även om hon kanske vävde in budskapet i icke svårgenomträngliga ord. Ändå spelades Anna Mix till favorit i vinnarspelet, och stor favorit i V75-spelet.

Hur det kan bli så?

Självklart fanns det massor av V75-spelare som inte visste vad Sofia Aronsson hade sagt, och minst lika många som inte riktigt förstod vad hon menade. Eller också så trodde de inte på henne.

Många spelare hamnade nu i kläm, de satsade pengar på en häst som deltog, men som inte deltog för att vinna. Hon skulle bara vara en del av kampen.

Anna Mix var igår tråkig som en gammal svensklärarinna; grinig, otrevlig och inte särskilt medgörlig. Som hon tidigare visat nere i Frankrike där hon upprepade gånger vägrat att vara med i loppen. Vad det berodde på igår vet nog bara de närmast inblandade.

För kusken Kim Eriksson var detta en hopplös uppgift, mission impossible. Vad skulle Kim göra mer än att delta? Förvisso körde han en fransk topphäst som normalt sett lägger ett sådana här motståndare på rygg. Men nu återstår bara två veckor till Prix d´Amerique. Därför var inget normalt.

Kim Eriksson förhördes efter loppet om sin passiva körning. Enligt domarnas protokoll var Erikssons förklaring ”att hästen hade svårt att följa med i snabba tempohöjningar men att hon fullföljde loppet på ett godkänt sätt men utan segerchans då hon hade alldeles för långt fram.”

Förklaringen godkändes.

Domarnas förhör skall nog betraktas som ett spel för galleriet. De kände sig helt enkelt tvungna att ingripa efter den debatt som pågått under hela veckan.

Till sist: Efter att ha surfat på en våg av framgångar de senaste veckorna blev det idag lite motvind för Daniel Redén. Hans största hopp inför Prix d´Amerique, Propulsion, är tjock i ett bakben och kan därför inte starta i eftermiddagens Prix de Belgique. Ett bakslag förstås även om Redén räknar med att Propulsion är redo för strid om två veckor. Nu missar hästen den viktiga genomköraren inför det stora loppet – även om det var meningen att Propulsion enbart skulle tävla enligt de olympiska idealen i eftermiddag.

LP

Bilder: Kanal 75.

 

24 KOMMENTARER

 1. Hur många system står Harry Boy för och hur upplyst var han angående Anna Mix balans och upplägg? Harry är nog en stor bidragande orsak till att Anna Mix trots allt blev spelad till favorit för jag tror inte Harry var programmerad att plocka bort henne. Sen är det ju trots allt så att Anna Mix var bästa hästen i fältet och egentligen borde kunnat vinna oavsett balans. Frågan är om man tagit med vinnaren i loppet om man lämnat Anna Mix utanför? Så, summan av kardemumman, även om man spikat en annan häst, eller hoppat över Anna Mix hade man inte vare sig spikat Obi Wan, eller haft den som första val att fylla på med. Vad man än hade gjort hade det varit onödiga streck. Så jag tycker inte det är mycket att grubbla över. Spelarna visste förutsättningarna. Harry däremot hade garanterat ingen koll. Nya lopp väntar.

 2. Sofia Aronsson har enligt min åsikt gjort bra ifrån sig som studioexpert i travsändningarna, även om förra gången Anna Mix startade var en plump. En expert som gick och gömde sig när den egentränade hästen startade – en omöjlig situation med t.ex. Stig H. Johansson. Kan man inte skilja på rollerna är det tveksamt om man skall vara i studion som fast expert, oavsett om man är tränare eller hästägare.
  Aronssons fortsatta medverkan i studion bör vara näst intill omöjlig efter Anna Mix gårdagsstart, oavsett förvarningarna och hästens eget agerande. För hur skall Sofia A, i fortsättningen kunna stå och bedöma andra hästar som presterar under pari och kan misstänkas ha körts preparé? Hon kan ju knappast kunna kritisera de som bara gör som hon själv har gjort.

  • Varför skall de som vill att sin häst får ett snällt lopp kritiseras? Händer ju 5-10 gånger i VARJE lopp som körs i Sverige.

   Skärpning nu.

   • I varje lopp? Undrar vem som behöver skärpa sig…
    Anna Mix var spelad till 28/10, och i de sammanhangen är det inte särskilt ofta man hör uttrycket ”snällt lopp”. (Sedan kan man ha åsikter om spelare som inte höll sig underrättade eller misstrodde förhandssnacket, men det är en annan femma.)

 3. Frågan är ju om detta är början på något vi aldrig sett tidigare inom Svenskt trav?
  Dvs att tränare anmäler häst till V75 men går tidigt ut o förklarar att det blir träningsbalans o passivt upplägg inför hästens viktigare uppgifter 14 dagar senare.
  Dessa hästar kommer uppta platser från andra ekipage som inte kommer med på V75 o kanske tom länge satsat på just detta lopp.

  ”Anna Mix gate” kan ge ringar på vattnet som nog inte ST räknat med o alla möjliga förklaringar godkändes ju så hur ska ST fortsättningsvis kunna straffa framtida ekipage som vill ge sina hästar genomkörare för viktigare uppgifter?
  O flera sk spelexperter tyckte ju Sofia gjort rätt så då lär väl även dom gilla framtida passiva styrningar i travets Elitserie för inte gör dom väl skillnad på ATG avlönade Sofia o andra tränare som står utanför ”bubblan”…

  • Hade det varit bättre om hon inte sagt något? Då hade Anna Mix varit lika hårt spelad sm Aron the Baron. Hur tror du då det hade låtit efteråt? Ärlighet varar längst, tycker i alla fall jag.

 4. Om folk litade på travtränarnas uttalande till 100% så skulle såklart ingen ha spelat på Anna Mix.
  Men det är inte så konstigt att Anna Mix blev favorit det är många som tror att preparékörning är förbjudet på riktigt i Sverige och så var ju Anna Mix ”Dagens vinnare” och Spik i Jägersro banprogram ”Även om det största fokuset är på ett annat lopp i slutet av månaden så tror vi att hon köres för vinst här” skrev trav professorn där.

  • Harry Boy skulle fortfarande ha spelat på Anna Mix… Och så har väl alla rätt att göra egna bedömningar utifrån den info man får. Vi matas med allehanda info om allehanda hästar och måste sålla och välja, finns väl massvis med hästar som tränaren skrivit ner och gett mer eller mindre avslag på och sen har den vunnit stenklart. Alla lopp ska köras. Grattis till alla som inte hade Anna Mix på raden, frågan är om de hade med Obi Wan…? Det hela känns som en storm i ett vattenglas.

 5. Chansen för Anna Mix som ej startar så snabbt var väl att gå fram i dödens och pressa från spår 8. I annat fall så skulle hon komma i stata kurvan om tempot varit högt hela tiden innan och ta sig förbi alla trötta hästar.
  Nu blev det inte det tempot och så blev det en helt omöjlig uppgift.
  Alla som kritiserar upplägget (inklusive blogg inlägget), hur skulle Anna Mix körts från spår 8 ? Stenhårt från dödens?

 6. Sofia Aronssons klara besked tidigt i veckan måste väl vara flera hundra % bättre än t ex Melanders ständiga dimridåer?

 7. Sport kommer aldrig vara 100% rättvist. Inte för utövaren, inte för de som vill vinna pengar på sporten/spelet.
  Motsatsen, om det är rätt definition, stod ju virrpannan Kolgjini Sr för i nåt lopp före riksspelet. Med en halt häst så drar han runt fältet över lång distans och eldar på som bara den. Hästkraken ledde väl med 30-40 meter som mest men skar ihop fullständigt och såg ut som en skadeskjuten kråka redan varvet kvar!!
  Är det det som vissa här vill se som ”sport”?
  Kommer aldrig bli rättvist för spelaren, utövaren men att ”döda” hästar som det som jag beskrivit ovan, det stör mig mer än att jag får info om att det blir ett ”snällt upplägg”!
  Det mest tragiska var kommentatorn på ATG live som sa:
  ”Inte lätt för Ludde med en sån häst”!!
  Kunskap på hög nivå där!

 8. Kim erikssons körsel mycket långt från det gamla olympiska idealet
  I min värld 30 dagars anmälningsförbud för Anna och tränaren får inställa sig hos de som utfärdar licensen
  (förekommer i många länder)
  Tränaren anmälde i ett av de anrikaste storloppen för äldre hästar som körs i södra Sverige för äldre hästar
  För att köra ett träningsjobb Hon tog därmed bort möjligheten från några som hade varit stolta över att ha inkommit på prispallen

  Code of Conduct talar man mycket om Skulle gälla från nyår Finns publiken med i bilden De som köper programmet och tror att det är någon form av sport som presenteras

 9. Det blir inte så litet äpplen och päron från vissa håll. Sofia berättade – alltså var det okej att inte köra för vinst. Men så står det inte i reglementet.
  Visst, det ÄR bättre att göra som Sofia gjorde än att inte säga nåt alls. Men i så fall ska förstås prepare tillåtas. Och troligen vore det också det bästa och rimligaste eftersom det är så svårt att ”bevisa” och viljan att beivra inte finns. Nu blir det ju bara löjeväckande att ha en regel som alla vet inte gäller i praktiken.

  Sen är det fullständigt obegripligt att hon trycktes ned till under tre ggr på toton. Hur tänkte dom där? Att Harry blev lurade, okej, men vinnarspelarna borde vetat bättre.

  • Menar du då att man MÅSTE köra framåt från spår 8? Förbjudet att backa….? Vad gäller från spår 7 och 6?
   Sofia berättade att hästen inte skulle offras i dödens ännu en gång, det var väl en väldigt bra information!? Det är inte förbjudet att köra på chans, det är tillåtet att köra på innerspår också fast knappast någon gjorde det i Guld igår

   • Det är ju precis det jag säger, att eftersom alla förklaringar/löpupplägg, godtages så blir ju prepareförbud helt meningslöst.

    • Det är väl olika saker att köra bakifrån eller att medvetet hålla igen en häst för att undvika vinst/placering. Kihlström har vunnit tusentals lopp efter att ha chansat invändigt, det måste alla ha rätten till. Alla kan inte sitta i ledningen/dödens.

 10. Preparelopp har funnits i Sverige länge.
  Finns någon som är riktig kung på det och är SÅÅ hyllad just nu. Har hållt på med det i många år nu
  utan kritik.. Har ni glömt vad en känd travtränare(Norrman) sa efter ett lopp om kusken…
  Han kör så ibland..hmm Men så var och är han ju förstakusk där med.
  Kan hålla med om att kusken i fråga är bäst i Sverige, men ärlig mot spelarna
  har han absolut inte varit eller är.
  Minnet är kort och man ser bara det man själv vill se.
  I detta fallet fick vi ju reda på det innan så ett fall framåt.
  Har följt travet i 35 år så jag har sett en del.
  Är inte upprörd ett skit. Finns andra storheter som skulle granskats mer
  angående löpkörningar och information till spelarna.

 11. Ja, ”prepare-lopp” har existerat länge i Sverige eller kanske mer korrekt ”passiva upplägg” för att inte ”gå ur klassen”.
  Själv när jag spelade frekvent på trav (för låt säga 10 år sedan) var det här bland det viktigaste att hålla stenkoll på….hästar som t.ex. endast tålde en fjärdeplats för att inte gå upp en klass var bara att ta bort och antalet tillfällen man sprack på just detta var i princip obefintligt. Det fanns (läs: finns) kuskar som var väldigt duktiga på detta och det var ofattbart att det inte ifrågasattes mera men det sköttes oftast snyggt av kusk/tränare. Som spelare var det ju en kraftig fördel att (oftast) ett par hästar kunde tas bort ur beräkningen i loppet….
  Det här är inget som varken ST eller Trav-media tar upp i särskild stor omfattning när det egentligen borde vara en HELTIDSTJÄNST på ST att hålla 100% uppsikt på detta och vid misstänkta fall direkt förhöra kusk/tränare. Det kräver dock en hel del och full koll på kommande propositioner etc.

 12. De som undrar över varför så många ändå spelade AM missade tydligen Kims kommentar efter värmningen. Kunde inte tolkas som något annat än en positiv signal som förstärktes av reportern.
  Anmälningsförbud hade väl varit ett lämpligt straff för en uppenbar ”försyndelse”. Måste ju bedömas som inte frisk. Hur är måttstocken där? Särskild måttstock för internationella stjärnor och innefolket?
  Charly

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar