650.000 kronor i förstapris.

Hur många sådana lopp har vi i Sverige – om vi räknar bort årgångsloppen där hästägarna bidrar med sina insatser?

Några miljonlopp finns ju, inte så många, och så de ännu större: Elitloppet, Åby Stora Pris.

Sen då? Ta välkända lopp som Årjängs Stora och Harper Hanovers. Några 650.000 kronor är det inte i förstapris.

Som det var i Prix de la Cote d’Azur i Cagnes-sur-Mer i eftermiddags. Ett lopp som hamnade lite i skymundan, som gick under radarn, eftersom ATG inte ville arrangera spel till den här tävlingsdagen trots att det inte tävlades på Vincennes.

Att låta oss spela på passgångare i Australien och galoppörer i Sydafrika gick bra, men inte på svenska travhästar i Frankrike.

Det var till Cagnes-sur-Mer som Jörgen Westholm transporterade sin franskfödde sjuåring Apollon de Kacy. Jörgen fick dessutom toppkusken Franck Nivard att ta hand om körningen – i loppet.

Då blev det succé. Nivard körde ett perfekt lopp och Apollon de Kacy spurtade till en ganska lätt seger. Nivard gjorde till och med en segergest.

650.000 kronor – i runda slängar – alltså. Till Westholms häst.

Även om det inte pratas om detta lopp dagligen i Sverige anses det var hyfsat stort i Frankrike. Vilket möjligen kan styrkas av att en sådan häst som Une de Mai vann de tre första upplagorna.

Det finns också några svenska hästar med i vinnarlistan; ifjol vann Quick Fix, 2006 vann Intoxicated, 1997 var det Krama Käll som vann och redan 1973 kom den första svenska segern när Olle Elfstrands Brest vann Prix de la Cote d’Azur med Roman Krüger i sulkyn.

Handbollsproffsen Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr är delägare i Apollon de Kacy. Sjöstrand, som är med sitt handbollslag Melsungen på Kanarieöarna, hade tänkt att se loppet därifrån. Men det därmed tidsskillnad kan ju vara krångligt ibland.

  • Jag hade väntat på loppet hela dagen, men glömde bort att det är en timmes tidsskillnad. Sen började det plinga i mobilen och jag fattade ingenting först, säger Sjöstrand till sla.se.

Segern idag innebär att Prince Gede-sonen tjänat cirka 3,2 miljoner kronor hittills,

Till sist: Robert Berghs Timbal galopperade i ledning på väg in i slutkurvan (såg slagen ut då) och Lutfi Kolgjinis Dante Boko räckte inte till från 25 meters tillägg. Bättre gick det för stallkamraten Radieux som blev trea och sprang in 200.000 kronor.

LP

Här kan du se loppet:

http://www.letrot.com/fr/replay-courses/2017-01-12/0601/2

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar