Foto: PEO PLOFF

Travet vill gärna, ideligen och väldigt väldigt gärna hävda att det är en sport. En sport som alla andra. Precis som alla andra.

Människorna i de högsta positionerna har i diverse sammanhang och jämförelser när sådant kommer på tal inga bekymmer att göra paralleller till stora idrotter, som till exempel fotboll och ishockey, och när det bråkas om tevetider och plats i tablåer tycker travsupportrarna att det är rasande illa varje gång ett ”av våra” evenemang hasas bort för just ett hockey- eller fotbollsdito.

Bara för att ta två exempel.

Travet vill i alla sammanhang, av oss själva, framstå som och anses vara en sport.

Som alla andra.

Jag har också hävdat det, i alla år. Vill hävda det. Vill känna det. Starkt, starkt.
Men nu, ja nu vet i tusan.
Har vi fortfarande mandat för att uttrycka det? Går det att rakryggat stå upp och hävda det?

I måndags presenterades som bekant ett nytt spel av ATG. För andra gången på kort tid visade det sig då att en spelform tillåts styra hur de sportsliga fundamenten ska se ut i loppen. Och nu också vilka förutsättningar hästägarna får. Grand Slam 75-loppen, spelformen som har premiär i mars, får bara innehålla tio hästar/lopp mot det normala på åtminstone tolv, och innebär alltså att hästägarna på de banor där loppen ska avgöras får färre starttillfällen än som annars hade varit fallet.

Att vi sedan länge också har en spelform – V86 Xpress – som smulat en huvudstadsarena sönder och samman kan väl knappast någon hyggligt klok travintresserad ha undgått, ja var Grand Slam 75 inte ytterligare en – såvida det nu går att trycka in fler av dem – nagel i ögat på Solvalla så säg. Att forma en spelform för att passa Solvallas onsdagar i första rummet har tydligtvis aldrig varit ett alternativ; för hade inte Grand Slam 75 (eller varför inte vanlig V75, om ni ursäktar att jag tänker lite väl simpelt…) på två timmar varit ett alldeles utmärkt förslag för just Vallas onsdagar? Sporten, arenan först, med spelet som tvåa (och med fet chans att bli alldeles fullgott) – för en gångs skull. Söndagar däremot, går det uppenbart att bolla med hur mycket som helst.

Journalistiken då? I travet. Hur ser det ut där? Ja, den är ju till att börja med till största del styrd av … spelbolaget. Vi har en journalistik som måste anses ytterligt – i de flesta fall väldigt kompetent – spelinriktad och/eller via aktörer som har kopplingar till … ATG. Vi har också en journalistik där utövarna, de aktiva, i stor utsträckning styr. Och vi har en journalistik i en mängd tevetid som i olika kanaler och plattformar strömmar ut;  där andelen där det någon gång skaver, där svåra, tunga ämnen tas upp torde ligga på promillenivå, om ens det.

Ja detta med att aktiva alltså också sitter – åtminstone symboliskt – med pennan i handen. Stora tränare, kuskar som redan utan dessa krönikor sitter på stor makt. Vi kan ta Björn Goop som exempel, som i en – välbetald – krönika varje vecka mellan alla andra uppdrag ska få ur sig något, och detta på bekostnad av att en duktig journalist istället får bevaka det hela på det vis en sport ska granskas/bevakas är – galet. Det är faktiskt det. Om man samtidigt vill tycka man ska vara en sport att ta på allvar.

Att Björn får en minst lika välbetald slant för sin ”Björnkoll” (som han har åt ATG och där han lämnar redig, väldigt bra och ärlig spelinformation!), är väl inga konstigheter, men att han ska krönikera vecka ut och vecka in i Sveriges största tidning och som denna vecka dels ha synpunkter på hur andra i sporten beter sig, samtidigt som han själv kanske inte alltid har tagit ställning i lägen när han haft all chans i världen, dels dessutom troligen inte särskilt genomanalyserat ohämmat hylla ett nytt spel hos den aktör han i nästa andetag skickar en fet faktura till.

Det här är inte i första hand Björns ansvar. Det är bara något alldeles enastående elementärt jättefel.
Åtminstone om man VILL anses vara en verksamhet som ska kallas sport.

* ATG kör över sin ägare, sportförbundet ST, i fråga efter fråga. I grundbult efter grundbult.

* Vi blir alltmer en verksamhet där spelformer är på väg att ta över ruljansen.

* Och vi har en (sportslig)journalistik som snudd på inte existerar.

Där istället aktiva mångt om mycket styr agendan, där aktiva sitter på makten att skildra den aktivitet de själva deltar i.

Så länge vi fortsatt går åt det här hållet. Och så länge det är just så här, kan vi då verkligen kalla oss för en sport?

Värdig namnet och som alla andra.

Henrik Ingvarsson

Foto överst: PEO PLOFF

9 KOMMENTARER

 1. Du har helt rätt i allt du skriver och man blir så ledsen över utvecklingen. Det är mycket svårt att ta travet på allvar som sport så länge allt handlar om ATG och spel – tillika marknadsfört av en fånig ponny i miniformat som åker buss, trycker på knappar och andra dumheter. Hur ska någon kunna ta travet på allvar med de förutsättningarna? ATG styr allt, istället för att de arrangerar spel på befintlig sport, så ska sporten anpassa sig till de spel som ATG lägger dyra pengar på att utveckla. Oftast med flopp som resultat. Tyvärr är de styrande på ATG fullständigt ointresserade av travet som sport. Att ATG ägs av Svensk travsport är inget som märks, tvärtom, man kan lätt tro att Svensk travsport ägs av ATG.

 2. Jag har till och med läst en stor sportprofil som tyckte att Anna Mix inte skulle ”anmälts till V75” om man inte tänkte köra som om det var märrens sista start.
  Man anmäler väl för f-n inte hästar till spelformer, utan till lopp.
  Kör hårt HI och försök att artikulera lite mer i podden om ni inte kan förbättra ljudet generellt.
  Bra bra, som BGoop skulle säga.

 3. ATG gör sitt bästa för att vattna ur det bästa av spel V75! Grand Slam, Boost, ”lottospelet” Top7 – är det vad som lockar travspelare? Och nu Grand Slam 75! V64 med Grand slams 10 milj. löste ut i Årjäng när en storspelare satsat 15000 kr – bra reklam för spelet???? Dagens Dubbel är ju också ett toppenspel, när gjorde ATG reklam för det spelet senast? Tack för denna sida som vågar vara kritiskt till ATG.

 4. När ska svensk travsports styrelse ta sitt ansvar och avgå? De måste ha världsrekord i att missköta sitt uppdrag under så lång tid. In med nytt folk som värnar och sätter sporten trav i förarsätet, det ända sättet att långsiktigt även öka spelet, som det är nu att atg och spelet våldtar sporten är en snabb väg mot travets död.

 5. Den journalistiska bevakningen av travet utarmades redan 2007/2008 när ATG/Kanal 75 köpte över sport och spelsidona på kvällstidningarna, och därefter på samtliga andra stora medier, undan för undan.
  Detta är ju grundbulten för att Utlandsaffärena har kunnat fortgå, att sporten utarmats i allt högre grad, samt att allt färre människor har besökt tävlingarna . Det är frapperande hur t o m travronden numera ställer sig i kön av propagandajournalism, där Hansson börjar yra om twittergate samtidigt som Nybrink börjar yra om exakt samma händelse, och ingen av dom har ids kontrollera debatten som försiggått .
  En debatt där Anna Mix eventuella taktik inte kritiserats i nämnvärd grad, dock har ATG/ST fått stå vid skampålen för såväl avsaknad av fingertoppskänsla, men framförallt för att inte följa sina sina paragrafer, och är paragraferna för luddigt skrivna( det är dom) så ska de naturligtvis skyndsamt förbättras. Likväl har inte tränaren SOM förövrigt också tillhör de av ATG avlönade ( och förmodligen därför fått bandhundarna att börja skälla) gjort helt rätt, rakryggat och berättat sina intentioner och avsikter.
  Därefter är det naturligtvis upp till ATG/ST att agera i ärendet.

  När det gäller GransSlam75 så är byte av nöden tvunget, såtillvida bra, men det finns därefter minst 6 olika sätt att ha gjort det långt bättre ur såväl speloptimeringsynpunkt, som för hästägare, uppfödare och publik. Således ytterligare en misslyckande av ATG/ST. Vem minns inte V86 som startade med 8 hästar i första loppet under lång tid, eller V64 sen starttid? Varför får ATG gång efter annan bevisa sin totala brist på kunskap utan att något förändras, att ägarna inte ifrågasätter ATGs skötsel?

 6. Henrik Ingvarsson. Detta var det bästa jag läst om trav på mycket länge! Kanske för att detta är precis de tankar jag har i skallen när jag skottar snö, kör häst eller klipper gräsmattan..Du satte ord på mina tankar. Värst i mina ögon är nedmonteringen av Solvalla. Hur man skall kunna bygga tillbaka denna pärla till att bli som när jag växte upp med travet (från 1959) har jag ingen aning om, kanske det redan är försent. Och detta skriver jag inte enbart av nostalgiska skäl, utan för att jag unnar dagens travintresserade ungdomar att få ha en arena, en pärla där man alltid vet och kan lita på att få endast Elitsport serverad både vad beträffar hästar, tränare och kuskar. Vad skulle Nordinarna, Fisk Olle, Sven Ludde Karlsson, Osten, Håkan Wallner, Bosse Weber, Uffe Reslow m.fl. sagt om att Solvalla inte ens har en egen cementerad tävlingsdag? Jag är säker på att dom skulle snurra många varv i gravarna om dom visste.. Själva Sporten får också allt mindre utrymme i media. Travronden och Guiden är i princip speltidningar. ”Hemma hos reportage” på travgårdar hos både amatörer och proffstränare blir allt färre, profilerna bland hästar, tränare och ägare slätas ut. Nu gäller bara Spel. Exempelvis när man gör ett nedslag på en travcamp så är det för att någon ”vunnit en häst” som kan springa in pengar till nån som svarat på nån enkel fråga i TV. Inte för att man vill visa hur det går till på en travcamp, hur duktiga skötarna är som jobbar och sliter med sina kära hästar i ur och skur eller vad det innebär för en banskötare att harva träningsbanorna i 20 graders kyla mitt i nätterna för att man skall ha sommarbana att träna på kl. 8.00. För en amatör att komma hem från en bana kl 02 och skall fodra hästarna kl. 05 för att sedan åka till jobbet, komma hem 17 och sedan köra 2 hästar innan man får ”göra kväller”. Jag kan skriva hur mycket som helst om detta, men man kunde ju börja med att tvinga alla banor att göra som Örebro alltid gör dvs. berätta härstamningen på varje segrare. Tar ingen tid alls. Bra för Sporten, dvs. man lyfter fram uppfödaren, ägaren och framför allt skänker Sporten en tanke. ”Segraren Julienne är ett 4 årigt sto efter Rollo och Lilian Harvey, ägs av stall Rör, tränas och kördes av Sören Nordin”..Istället för endast Spelinformation som Odds o plats och hur många kvarvarande system. Är detta för mycket begärt i denna spelhysterins tider? För mycket Trav-Sport?

 7. Artikeln sammanfaller väl med min bild av dagsläget inom travet. Den Stora Förljugenheten blir väl som mest tydlig den där sista helgen i maj, när folk för kanske enda gången på hela året överger tangentbords- och mobilspelandet för levande sport, vilket skickligt utnyttjas av ST/ATG som ett bevis på att travet kan mäta sig med de ”andra” stora arenaidrotterna i publikt intresse. Amerikaner som kommer hit blir till sig i trasorna, och Vinnares intervjustab frågar dem gång på gång med glittrande blick om vad de tycker om publiken och arrangemangen och får de a-svar de och deras uppdragsgivare vill ha: ”awesome”, ”astounding”, ”amazing”. Dröjer sig amerikanen kvar och åker på trav någon vecka senare lär han känna igen sig från de tomma banorna därhemma, för då är det arrangemang på kvällskvisten och publiken har dragit sig tillbaka till sina virtuella utposter igen.

  Och vad gäller ATG-uppknutna journalisterna så är det väl som den där gamle travfilosofen konstaterade för ett bra tag sedan nu – ”förr var travskribenterna spelande journalister, idag är de skrivande spelare”.

 8. När natt blir till dag i djurparken, vart går då gränsen för hederligheten?

  För
  Skalman som med precision kan beräkna alla sannolikheter, har körkonstens alla knep i bakfickan och är den som genast anar oråd i vassen om något är lurt, han fångar alla fula fiskarna på en och samma gång med någon fiffig uppfinning.
  Bamse som metar med sina pin och kanske blir lurad en gång men inte två. Han kan minsann också luras tillbaka
  Lille Skutt som har hört av sina vänner att det är något fuffens på gång, han tror att gammelgäddan lurar bakom varje krusning och satsar nästan aldrig sina morötter.
  Vargen som ibland hör ifrån någon kumpan att något lopp är uppgjort och tänker hehehe nu ska jag sno åt mig några laxar.
  Vad om ärkeskurkarna Fixarfrasse och Krösus Sork som är de litterära grisarna, de som gör upp loppen på förhand, saboterar och kör på andra ekipage med flit, har taggade morötter och tjuvfiskar hela ankdammen?

  Tungan på vågen är om den halvblinda massan av grävlingar till slut misstänksamt höjer på ögonbrynet.

  Allt det där är bara följdproblem av att travet inte verkligen balanserar sin ekonomi.
  För få hästar går runt, för många tränare och kuskar lever på marginalen

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar