Våra spelvanor har genom åren förändrats. Det är lika självklart som att vi har bytt cyklar mot bilar, båtresor mot flygresor, Cognac mot Calvados.

Förr handlade det, för min del, mest om vinnarspel, som när Lill Mavil och Svenning Eriksson vann första heatet av Färjestads Jubileumslopp 1967 till drygt 25 gånger pengarna, och kanske lite platsspel. Så V5 förstås, även om insatserna på den tiden var ganska blygsamma.

Numera handlar det mer om de stora streckspelen, där mycket pengar finns att vinna. De flesta av oss kraftsamlar mot lördagens V75-omgångar.

Är den tiden förbi då det spelades 40.000 kronor vinnare på en häst, som Grönsakshandlarn (bilden) gjorde på sin tid?

Sannolikt är svaret ja, även om det fortfarande kanske händer någon enstaka gång.

Är den tiden förbi när det gick att gör en ”poff” på toton. När någon initierad kunde kliva in med 7.000 kr vinnare, eller så, på en elvaoddsare?

Sannolikt är svaret på den frågan nej. Idag går det knappast att ”gömma undan” en häst på samma sätt som förr.

Apropå spel kommer debatten kring Anna Mix att fortgå under resten av veckan, och troligen även efter lördagens lopp. Kim Erikssons uppdrag blir sannerligen inte lätt. Även om Kim gör allt rätt kommer det finnas dom som tycker att han gjorde fel.

Och vad är det mest jobbiga man kan råka ut för som spelare?

Hur ser det ut för Prix d´Amerique? Efter uppvisningen i söndags vill vi gärna se Daniel Redéns Call Me Keeper i loppet. Nu gäller det att han kvala in genom att bli etta, tvåa eller trea i Prix de Belgique på söndag.

Varför har stona inte en egen klass i varje årgång när det gäller Årets hästar?

Vad var bäst – och sämst?

Och så en vinnare på V75 (eller två).

Det här är en del av innehållet i veckans podd. Förra veckans podd hade fler lyssnare än någon gång tidigare.

Lyssna gärna, du också.

Till sist: Någon som minns David Ceda?

LP

Acast:
http://aca.st/f57b48

Itunes:

ingvarssonoperssonloggan liten

4 KOMMENTARER

  1. Hade förmånen att ta hand om David en fantastisk sommar 1998 på Grosbois🙂 Anders Lindqvist var på toppen av sin karriär och jag var nere i Frankrike via ett stipendium. En häst som var minst lika bra i monte som framför sulkyn. Jag hade bara honom som passhäst vilket var otroligt lyxigt. Född på Gotland om jag minns rätt. Anders förvandlade honom till en häst som startade i Prix d’Amérique

  2. Tyvärr är det väldigt svårt att vara storspelare på vinnarspel idag då omsättningen hos ATG är för låg de flesta dagar. Bortsett från Elitloppshelgen och en del lördagar/stordagar. Detsamma gäller hos de utländska spelbolagen där omsättning/limits är för låga så möjligheterna att spela hårt på vinnare eller plats eller väldigt begränsade. Kliver man in med 7000 kr på en elvaoddsare i ett vanligt odds idag sjunker oddset till 3.00.

  3. Man kan tycka det är en struntsak och att det drabbar ett fåtal att man inte längre kan spela tyngre vinnarspel, men faktumet att man tappar en viktig spelarkategori är allvarligt. Orsaken är ju lätt att finna, triospel i varje lopp, top7, V4, V5,V3 osv gör ju att potterna blir ganska ointressanta och det behöver man inte vara storspelare för att tycka.
    Vem efterfrågar egentligen alla nya spelformer, i min spelkrets så är det ingen.

  4. Man får vara försiktig med dom där preparé-loppen. Jag minns när Ready Cash stod 25 meter efter i Prix du Bourbonnais 2011. Klassiskt preparé. Han stod i 4,6. Frank Nivard hade stallorder att ”ta det lugnt” vilket oddset visade. Ready Cash hade varit överlägsen hela året, vunnit PdA och var nu på väg att förberedas för nästa års PdA. Därav det osannolika oddset. Men Frank ville annat och åkte ikapp fältet, rundande dom och körde som om han stulit hästen och vann! På rekordtiden 12,5 2875 meter. Philippe Allaire, ägaren. och antagligen hans farsa som ju var storspelare gick miste om en riktig godbit. I alla fall såg han inte så förtjust ut.

    Och att få en ”klaring” och göra en ”poff” har jag aldrig lyckats med. Ingen av mina tränare genom åren och dom är många har givit mig någon.
    -Känns okej i jobben, men jag kan ju inte motståndet…. och så vinner den! Så när någon säger att den fått en ”klaring” från stallet ler jag uppgivet och håller hårt i plånkan. Det finns lika lite säkra vinnare som det finns säkra perioder.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar