Utan att ha funderat särskilt mycket på den nya spelformen som benämns Grand Slam V75 så finns det ändå anledning att förvånas över några detaljer.

Som att loppen i Gand Slam 75 enbart skall innehålla högst tio hästar. Det har nämligen ATG bestämt.

Det finns dom som länge har trott att det är Svensk Travsport som har ansvaret för travsporten; för loppen, för tävlingstider, för att regler följs och så vidare.

Glöm det. De som tror sig bestämma över sporten är i händerna på spelbolaget, på spelbolagets vd Hasse Skarplöth.

Krumryggade tvingas de svara ja och amen.

Att söndagstävlingarna i fortsättningen berövar landets hästägare på minst 14 starttillfällen varje gång bekymrar inte Skarplöth det minsta. Inte heller verkar det bekymra ST:s sportchef Petter Johansson som på sitt ängsliga sätt försöker försvara alla tokigheter.

 • Vill Skarplöth ha högst tio hästar i varje lopp blir det så.
 • Vill Skarplöth att den första V75-avdelningen på lördagar startar 16.20 blir det så.
 • Vill Skarplöth att den stora publikfavoriten On Track Piraten inte skall vara med i V75 blir det så.
 • Vill Skarplöth ha ett visst antal lopp vissa tävlingsdagar blir det så.
 • Vill Skarplöth montera ned Solvalla, bit för bit, blir det så.
 • Vill Skarplöth att distanseringsregeln inte skall gälla i Top7-loppen blir det så.

Varför då bara tio hästar (högst) i varje lopp som ingår i det nya spelet, när ATG alltid annars vill ha så många hästar som möjligt i loppen?

Svaret är nog ganska enkelt, det är som Jens Andersson skriver i ett mejl:

”Den absolut främsta orsaken, anser jag, är att spelbolaget på så sätt minimerar riskerna att behöva betala ut det garanterade beloppet vid en vinnare. Dubbelt radpris och en sannolikt mindre omsättning på söndagar gentemot lördagar måste bemötas med väsentligt färre möjligheter till att bli ensam vinnare. Från ATG:s håll är man ändå väldigt mån om att kunna marknadsföra spel med garantibelopp.”

Alltså, ATG vill gärna ha med just benämningen Grand Slam i sin marknadsföring, men vill minimera riskerna att behöva betala ut garantibeloppet till en ensam vinnare, 15 miljoner.

Till sist: Glädjande nog hade vi nytt lyssnarrekord på vår podd i förra veckan. I eftermiddag kommer en ny.

LP

 

12 KOMMENTARER

 1. En nog så stor orsak är naturligtvis ökade möjligheter för femrättsjackpot.
  Samt ökade möjligheter för jpots på topp7.
  Katastrof långsiktigt men det finns naturligtvis inget incitament för långsiktighet hos Skarplöth.

  • Är det klart att det går o spela top7 på söndagar? eller kommer det fortsättningsvis o bara vara lördagar som har top7?

 2. Frågan är om V75 också tål lopp med okända och sämre hästar ? Enligt Rickard Hanssons krönika i Travronden så skjuter man till lite prispengar men det är marginellt. Om vi får se V75-lopp med 30-40 000 i förstapris så lär knappast kvaliten på loppen bli i närheten av lördagstävlingarna. Men det långsiktigt intressanta är väl om man får in nya pengar i spelet eller om alla aktiviteter endast omfördelar samma pengar.

 3. Noterar att det i ATG:s marknadsföring av det nya spelet står ”Grand Slam 75” och inte ”Grand Slam V 75”. Förmodligen för att inte blandas ihop med V 75 på lördagarna. Rätt skall vara rätt!

 4. Visst är det som skrivs att det handlar om att inte behöva betala ut dom 15 millarna för ofta och att öka sannolikheten för jackar.

  Visst hade jag önskat att grand slam slopats och att det kunde bli fulla fält och färre jackar. Ja helst V76. Men i det klimat som råder, Skarplöths värld, ser jag ändå V64as ersättare som något positivt. Högre radpris och sju lopp. Man behöver inte ens spika i V75-7….

 5. Den 26/3 ska Halmstad köra en Extra-V75 (dvs en sån där lönehelg-omgång). Blir den av eller ersätts den av Grand Slam 75 med andra starttider ?
  Snacka om att ATG rör till det på ett sätt som dom knappast ens själva kan hantera…

  • Från reglementet 2017:

   ”ST avgör för vilka banor i Sverige som tiderna räknas som officiella.
   Hästar som inkommer på en totaltid mer än 20 sekunder efter vinnaren ska distanseras. Detta gäller dock inte i lopp som enligt propositionen är förbehållna enbart 2-åriga varm- blod eller 3-åriga kallblodiga hästar. Distanseringsreglerna gäller inte heller för häst som inkommer på plats i totalisator- spelet eller bland de sju första i Top 7.”

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar