Vintermeetinget rullar vidare, glider på i oförminskad vinterbalsamaktig takt. Med sina ljuvliga lopp, med en successiv, böljande uppladdning till crescendot, den stora dagen om lite mindre än tre veckor. Ja, vad skulle vi annars göra den här tiden på året, med våra travsportkostymer?

I den tid på året då spelfracken här hemma är den som mest sitter på. Ja, jag snor Bengt Adielssons gamla beskrivning av ‘vinterklädsel’ – den utmärkta – rakt av. Den när han en gång skildrade situationen med travsporten i Sverige under de mörka månaderna. Sportkostym av. Spelfrack på.

Det finns såklart undantag, ett flertal dessutom, och läget har också förbättrats sedan Bengt skrev de där orden en gång för rätt många år sedan nu. Visst finns det hästar och prestationer och löpningar som värmer här hemma också. Fast nog är det tur att vi har de franska loppen alltid. Tävlingarna på i synnerhet Vincennes i Paris.

Samtidigt – det finns såklart saker som skaver, det vill ju tyvärr på något vis alltid vara så också. Om man inte är blind eller väljer att medvetet titta bort, det går givetvis alltid. Om man bara vill.
Och extra mycket skaver det just denna vinter, efter denna kobolthöst och med sorgliga fall i dopingträsket … att Fabrice Souloy, i egenskap av målvakten/bulvanen tillika släktingen Philippe Billard trots avstängning – och då har domarna i de skandinaviska fallen inte ens kommit – tillåts fortsätta. Som om ingenting har hänt. Bara i travsporten, är det inte?

En hel del människor tog ställning i frågan när nordenfallen där i september briserade. Absolut. Flera svenska ägare flyttade sina hästar från den tränare som har flera dopningsfall bakåt i historien bakom sig, som genom åren har mordhotat en svensk journalist efter en artikel som berörde just dopning, och som varit inblandad i andra märkliga incidenter; som Commander Crowe-spektaklet i samband med ett Åby Stora Pris för att ta ett exempel.

Så med detta sagt måste jag säga; jag blir förfärad, ledsen och sorgsen kring det faktum att ett flertal svenska ägare efter de upprepade kobolt-fall som avslöjats under hösten fortfarande trots detta har sina hästar i denna tränares vård. Man har uppenbart dessutom inga bekymmer med att ett förfarande med målvakt existerar. Det står man helt sonika också bakom – ja, låt showen likväl fortsätta, för guds skull.

Var finns moralen, hur går resonemanget, hur känner ni att travsporten framstår i det här läget? Vilken bild ger den?

Hur tänker du Claes Svensson, som till exempel har din Moving On (bilden överst) kvar? Stall Pirat bakom Arazi Boko? Mattias Ludvigsson i Speed Delicious? Mikael Pilenberg med flera kring Shogun D.K.? Stall TJ Gamble bakom Cash Gamble?

Och för den som eventuellt tycker att vi jagar en och samma person, nämligen Fabrice Souloy.
Och inte skriver om Åke Svanstedt och hans dopningsfall i USA, som inkluderade såväl Resolve (bilden) som Blue Muse, och där i synnerhet den sistnämnde hade ett rejält värde över det tillåtna när det gällde ett kortisonpreparat.
Så – nu är det gjort.

Åke Svanstedt är just nu avstängd i en månad för dessa fall. Och det är illa om Svanstedt med berått mod har försökt tulla på gränserna med kortison-preparat (även om kortison inte är ett medel som nyttjas i givet förbättringssyfte). Så är det. Under min tid som bevakande travjournalist har jag nog för övrigt heller aldrig åkt på ”så mycket stryk” som när jag skrivit negativa texter om Åke Svanstedt, inte minst i samband med grisfösarfallet, ja om det är någon jag sägs ”ha jagat” genom åren är det Svanstedt.

Men … man måste ändå skilja på de grader som trots allt finns inom dessa just nu aktuella dopningsfall och inom detta – inte alldeles enkla (och trista) – område. Och här skiljer det mil, många, många, många dessutom.

För kortison är inte bloddoping. Systematisk sådan. Det är inte preparat som uppenbart är till för förbättra hästarnas prestationer eller/och som skadar hästar på det sätt som kobolt gör. Det Fabrice Souloy gjort måste sägas vara den största fusk- och substansskandalen som hittills kommit fram i den europeiska travsporten. Det måste vi väl ändå kunna vara överens om?

Så hur resonerar ni; Svensson, Ludvigsson, Pilenberg, Stall Pirat, ägarna bakom Cash Gamble med flera?

Kommentarsfältet är öppet, mejlen likaså (ingvarsson@trottosport.se), mobillinjen dessutom.

Hur går era tankar?

Henrik Ingvarsson

Foton: KANAL75

38 KOMMENTARER

 1. Bra att ni jagar dessa människor. Hur tänker dom ? Skulle aldrig sätta häst hos dessa med denna moral Hur tänker ex HV 71 som har sin SHL häst hos Claes ? Hur stämmer detta med deras värderingar ? Hur tänkte ST som utsåg Claes Svensson som en bra representant för travet genom att utse honom till Rix tränare ?

  • Är nog så att claes bara äger en mindre del i hästen moving on då gäller majoriteten bestämmer kan med glädje säga att jag har 2 andelar i hv hästen vet att dom hästarna får topp skötsel.

   • Detta spörsmål gällde väl inte vilken sorts daglig skötsel ”HV hästen” får i sin träning i Sverige? Detta handlar ju om tränarens Moral? Oavsett hur stor del CS äger i en Souloy tränad häst borde han som professionell tränare ta sitt ansvar för Sporten.

 2. Framförallt hoppas iaf jag att Sportcheferna för våra största lopp inte bjuder in dessa tränares hästar oavsett hur mkt eller lite dom fuskat.
  Vill alltså varken se Svanstedt eller Souloy´s svågers hästar i dessa lopp.
  Svensk travsport kan tydligt markera att allt fusk oavsett nivå tar dom en kraftig ställning emot.
  Nu lär ju detta inte hända då framförallt Åke har Bender bakom sig men om Åke hade hetat Nisse E o varit en liten tränare så hade det nog låtit annorlunda.

  Kort sagt så har det alldeles för länge daltats för mkt med fuskande tränare bland landets Sportchefer.
  Fabrice hästar borde sedan länge varit uteslutna från landets storlopp.

 3. CLAES är inte självbestämmande i den här frågan, har Maltesiska hästägare bakom ,med största delägarskapet.

  • CS skulle säkert med lite god vilja (moraltänk) kunna göra samma markering som många andra ägare gjort. Även om CS har en mindre ägarandel så är han ju säkert den person i ägargruppen ( i egenskap av proffstränare) vars ord väger tyngst. Tror i alla fall undertecknad.

 4. Först. Kobolt är inget gift som man vill göra gällande, lika lite som andra mediciner som hästarna får i sig är det. Kobolt ökar B12 produktionen som i sin tur ökar det kroppsegna Epot. Epo stimulerar benmärgen att producera mer röda blodkroppar. Det i sin tur ökar syreupptagningen och höjer prestationsförmågan. Syntetiskt Epo är förbjudet. Lance Armstrong kunde cykla, med den gula tröjan i de höga bergen, i sju år i världens hårdaste cykellopp Tour de France, med syntetiskt Epo i kroppen. I tre fruktansvärda veckor varje år. Upp och ner. Det förstörde inte hans kropp. Var inte hälsofarligt. Tvärt om. Trots att han hade haft cancer fungerade kroppen.
  Lionel var dopad upp över öronen och blev sjua i Oslo Grand Prix. Odopad kvalade han i till Prix d´Amerique. Jag förstår att man vill demonisera allt som har med doping att göra, men om vi inte håller oss till fakta är vi illa ute. Mellby Vikings plattmatcher får tillskrivas Timo Nurmos, Den hästen har aldrig varit dopad och nog ligger det på den nuvarande tränaren att bedöma om hästen är i form att starta.
  Frågan är vilka resurser som vi ska lägga på provtagningarna. Det är mycket dyrt. I mitt tycke värt det i längden. I Japan där man har världens största hästspel(22,5 miljarder dollar/år!) finns ett superlabb som tar prover innan hästarna startar i ex Japan Cup. Mycket tidigt på morgonen. Sedan med en enorm arbetsinsats får man fram svaren innan loppet. Rena hästar. Spelmonopolet i Japan tycker det är värt det höga priset. Spelarna ska vara trygga, det lönar sig, och sporten tävlar på lika villkor.
  Sen ska vi komma ihåg att en svensk häst har varit dopad hos Fabrice Souloy. Your Highness. Alla de andra som räknades upp har inte varit det. Inklusive många som flyttades, Sauveur b.la. Om detta föranleder att alla svenskar ska flytta sina hästar från denna tränare som straff är ett delikat moraliskt och ekonomiskt dilemma. Bon Chance… Och när det gäller så kallade målvakter har svenskvännen Pierre Levesque haft målvakt i omgångar när han varit dopingavstängd. Det hindrar inte att han kör kuskmatcher i Sverige och hoppar upp på svenska hästar efter fullföljt straff. Han är genomtrevlig och Souloy är Gossen Ruda. En otäck jäkel. Men moral är moral och då ska samma mall gälla. Eller?

  • Men Jack, om vi ska hålla oss till fakta så är du väl ändå ganska vårdslös med just den delen när du utan vidare mankemang påstår att Lance Armstrongs kropp inte blev förstörd av den syntetiska formen och att det inte var hälsofarligt? Det kan du ju omöjligt veta, inte ens Lance Armstrong kan veta det såvida han inte omedelbart kände av några negativa effekter och då hade han ju förmånen att kunna öppna käften och söka hjälp. Kanske hade han fått göra det om han tagit sådana överdoser som det varit fråga om i de aktuella hästarna (dock inte den syntetiska substansen)?
   Kobolt är ett grundämne ja, men precis som det mesta kan det orsaka förgiftning vid höga doser. Och i dessa fall handlade det om extrema halter. Det går f ö inte att begränsa ett ämnes påverkan i vare sig människors eller djurs kroppar OCH psyken, eftersom hela systemet hör ihop. Allting påverkas mer eller mindre, både beroende på vad det är för ämne och på individens fysik, motståndskraft och smärtkänslighet. En del effekter märks direkt och andra dyker upp senare.
   Håller däremot med dig om att varenda tränare som håller på med dylikt ska åka dit oavsett vilken framtoning de har och oavsett om hästarna är svenska, franska eller norska. Men nog har Souloy gjort sig förtjänt av den avsky många känner, redan innan kobolthistorien.

  • Man ser att han mellan 15/9 och 20/9 hade flertalet strukna hästar pga halsinfektion så möjligen är det förklaringen.

 5. Nya moraliska pekpinnar som det ska viftas med så fort tillfälle ges. Vad vet vi utomstående om vilka relationer, avtal etc som gäller mellan hästägare och tränare? Just när det gäller vänskapsrelationer har vi många exempel där hästägare av lojalitet och för gammal vänskaps skull inte byter tränare oavsett resultat och t o m när tränaren har torskat för doping. Det är inte bara en affärsrelation. Man är vänner på gott och ont, vilket är fullt tillåtet så länge det inte handlar om myndighetsutövare som missbrukar sin ställning. Är det okey att vända sina vänner ryggen så snart de hamnar i trubbel, självförvållat eller inte? Är du en sån där solskenskompis Ingvarsson? Svensson, Ludvigsson, Pilenberg, Stall Pirat, ägarna bakom Cash Gamble med flera behöver inte redogöra för någon hur de resonerar. Inte heller de som byter tränare behöver redogöra för sitt val. Det gäller också ägaren till Sauveur. De är inga folkvalda politiker. Hästägande är privat och så länge det är lagligt att välja tränare själv har ingen annan med det att göra.

  • Det verkar inte bättre än att det finns folk inom sporten som resonerar precis som du ewa s, som inte verkar hysa någon större respekt eller kärlek för hästarna utan lägger större vikt vid personliga relationer. Och pengar.
   För en del av oss handlar det om värderingar när det gäller hästarna och sporten, som travsporten måste bygga på. Att ha hästar som tävlar på lika villkor och att hästar som tävlar mår bra. Ganska många av oss skulle nog vända en ”vän” ryggen utan att blinka, om denne hade utsatt vårt djur för sådana risker, eventuellt lidande och att fråntas seger/placering pga doping. I synnerhet om denne ”vän” haft fingrarna i samma syltburk tidigare, sin oskyldiga uppsyn till trots. Javisst är det ok att vända en sådan ”vän” ryggen, det är ju ingen vän.
   Visst är de fria att välja tränare själva, men även ägarna har ett ansvar för svensk travsports anseende och ett intresse i dess möjligheter att rekrytera nya travsportintresserade och/eller ägare. Det går inte att komma ifrån.

   • För en del av er handlar det väldigt mycket om att framstå som moraliskt högre stående djurvänner än andra. Är djur inblandade i en diskussion är en del av er väldigt snabba att rycka ut med sina ogrundade beskyllningar om respektlösa och giriga hästägare som endast tänker på pengar. För din information, Sofia, hade en del av oss aldrig ägt en häst om det var pengar vi tänkte på. Tror att de flesta hästälskande människor kan säga det samma. Säkert även du.

    Nu handlade inte mitt inlägg om att doping skulle vara okey. Det handlade om att det inte är okey att hästägare skulle ha rapporteringsskyldighet till någon mobb på nätet om varför de byter eller inte byter tränare.

    • Kalla mig vad du vill, själv tycker jag det räcker med djurvän. Prova att istället betrakta mig som en kund till travsporten, som jag betalat pengar till och stöttat baserat på rätt mycket bullshit. Uppenbarligen. Trots det tror jag fortfarande att majoriteten av de aktiva är hyvens, men jag börjar onekligen vackla.
     Bortsett från just detta fall, men det finns ändå en koppling: Hur hästar behandlas, som tävlar om prispengar genererade från travspel, är inte enbart de aktivas egen angelägenhet. Svensk travsport (dvs alla aktiva) säljer via ATG produkter till allmänheten, som är en paketering av spelformer OCH regler samt värdegrunder som ska borga för spelsäkerhet, djurskydd etc. De senare marknadsförs ganska hårt , eftersom man vet att det har stor betydelse för folks syn på travsporten och därmed deras öppenhet för att spela på trav. Vem som spelar oavsett och vem som spelar förutsatt påstådd hög spelsäkerhet eller påstådd syn på djurskydd kan inte travsporten veta, men det är med dessa förutsättningar man säljer in travspel på svenska banor och därmed finns inget utrymme att genom undantag vårda interna vänskapsrelationer när det gäller den typen av frågor. Det är att lura folk som bryr sig om vad deras pengar går till.
     Antingen får man vara mer ärlig i sin marknadsföring, eller så får man ta itu med de fall som dyker upp.
     I detta fall är det självklart Souloy som felat, IGEN, inte ägarna. Som jag sa förut är de givetvis fria att välja vilken tränare de vill, och nej de behöver inte förklara sig. Däremot påverkar deras val att stanna kvar onekligen synen (hos en del av oss) på dem själva, på deras hästar och kanske framför allt på svensk travsport som de är en del av. Vi berörs också på så sätt att vi varje gång travsporten accepterar det oacceptabla själva måste ta ställning till vårt fortsatta deltagande.

 6. Exakt hur ägarskapet ser ut för ovan angivna hästar vet jag ej men exempelvis är det inte så att Claes Svensson med sambo äger 25% av Moving On och bestämmanderätten är därmed minimal. Sedan detta med moral, allt är lättare från läktarplats och utan ekonomiska intressen. En sak är att placera hästar hos tränare med dåligt rykte men förmodligen mycket svårare att hämta hem en häst som tjänar miljoner ( Moving On 7 miljoner, Cash Gamble där stora pengar rasar in i snabb takt osv).

  Som alltid handlar det om privatekonomi, en stor plånbok har lättare att ha hög moral. Är du alldeles säker på att du själv hämtat hem Cash Gamble Henrik där du kanske säkrat hela din framtid med en Ready Cash avkomma med förmodat stora intäkter i aveln ?

  • Du skriver om dilemmat om att ”hämta hem” en framgångsrik häst för ”privatekonomins” skull . Har du tänkt på att man kan lämna hästen till en annan tränare? Det finns faktiskt massor av tränare som har lika stora eller större framgångar än Fabrice Souloy. Som dessutom inte dopar sina hästar.

 7. Så du Eva S menar att det spelar ingen roll om hästarna är dopade? Om de är i träning hos en kompis? Då spelar det ingen roll med spelsäkerhet heller! Eller hur. Om vänskap beror på bra odds och säker vinst så pengar kan plockas in så är det affärsmässigt och direkt straffbart! Så klart man tycker en tränare är hyvens när man blir uppring och får spelklara på ngn häst, den typen av vänskap skyddas, skulle det komma ut blir tränaren tagen av daga inom travvärlden. Eller bättre språk bortlottad. Så länge vi inte tar avstånd från individer som dopar hästar och står i focus efter storlopp och tar åt sig äran, eller tar äran från den rättmätige vinnaren så är vi illa ute. Se på kannibalens ägare som var dopad i både prix damerique och elitloppet, där står ägaren och glänser i ljuset av segerns sötma medans den rättmätige ägaren kör av banan besviken. Sånna människor som tycker att det är bra ska bort från sporten. Dom själ inte bara äran utan också pengar från den rättmätige vinnaren vars tränare säkert fått in både en och två hästar extra i träning för storloppssegrarna han nu inte fick och heller ej fick njuta av. Utan där stog skithögarna som accepterar doping bara man får stå i glansen av segern. Hoppas människor tänker i flera steg och inte bara på sig själva/S-O

  • Sven-Oöov Hedberg, jag uppfattar inte den här diskussionen som en fråga om doping eller spelsäkerhet. Jag är emot doping och för spelsäkerhet så dra inga snabba, förhastade slutsatser som bara bor i din fantasi. Diskutera gärna doping och spelsäkerhet med dem som tycker annorlunda, men blanda inte in mig.

   Jag ser istället den här diskussionen som ett försök att skuldbelägga hästägare som av strikt privata och personliga skäl byter, alternativt inte byter tränare. Med andra ord tror jag att världen blir bättre om vi låter var och en sköta sina egna angelägenheter så länge de inte är olagliga.

 8. Som hästägare skulle jag hellre skjuta mig i benet än att ha häst i träning hos en fuskar, fullständigt otänkbart och riktigt motbjudande att ens tänka tanken på det. Dessutom skulle jag skämmas något så otroligt varje gång jag stötte på någon som vet vad trav är.

  Så undrar precis som Ingvarsson hur dessa hästägare tänker, vad är detta för människor egentligen?
  Då de uppenbarligen helt saknar ryggrad och diverse andra saker så lär man väll aldrig heller få något svar på detta.

  • Så vad skulle du gjort om du ägde 25% av Moving On som du kanske tycker mkt om och sprungit in en massa pengar och vunnit lopp för dig, varje hästägares dröm, och du inte har något att säga till om? Skjutit dig i benet, sålt din andel oavsett pri eller vad?

   Det är så otroligt lätt att ha hög moral då man inte själv behöver ta ansvar. Precis som det är lätt för socialister att spendera andras pengar. Är det några som är fega här är det ni som pekar ut och dömer ut Claes Svensson. Ynkligt.

   • Man har alltid något att säga till om, antingen köper ni ut mig eller så flyttar ni hästen. Problem i just Claes fall är väll att de hästägarna har fler hästar i hans stall, så han kanske helt enkelt får bita i sura äpplet i detta fallet, oavsett så är det inte Claes mest intressant av alla de nämnda. Då han redan har kommenterat detta.

    Och du ska inte hålla på att tvinga på andra människor ditt höga moral snack när något sådant grundläggande finns i ryggmärgen på 99% av oss andra. DET är ynkligt. Så lägg ner.

 9. Ska vi hacka på Claes Svensson nu?

  Tror att det finns, eller åtminstone har funnits många fula fiskar inom travet här hemma, när det gäller otillåtna substanser.
  Förordar att ST, precis som Persson/ingvarsson föreslagit, går igenom de frysta prov, som finns tillgängliga och testar för dessa nya substanser.
  Detta lär dock aldrig inträffa med nuvarande ledning inom ST och ATG.

  Föreställ er själva om någon av våra ikoner avslöjas. Då lär det behövas en rejäl ”damage control”.

 10. Ingenting förvånar mig längre när det gäller det som händer inom travet. Problemet är att alla som är aktiva inom travsporten är på ett eller annat sätt släkt/bekanta med varan. Programledare/journalister har också en koppling till de aktiva. Därav finns det inget som får störa ”familjelyckan”
  Ulf

 11. Ewa S: Herregud, människa, i din värld skulle inte jag vilja leva. Där inget vi människor gör som är inom lagens ram ska vare sig diskuteras, motiveras eller kritiseras i offentligheten? Den sortens samhällen brukar bli lite obehagliga…!
  Vi hajar allihop att de hästägare som ifrågasätts här har all rätt att knipa käft om sina bevekelsegrunder.
  Men jag tycker det är oerhört bra att frågan ställs och diskussionen förs. ( Och fortsätter de då knipa käft blir det ett slags svar i sig.)

  • Måns, sån tur att vi inte lever i samma värld för jag vill inte leva i din. Jag kan inte tänka mig något mer obehagligt än ett absurt rättssystem där rätten att hålla tyst tolkas som ett erkännande. Oklart dock vad som har erkänts. Vem vill leva i Kafkas värld?

   • Mm, Ewa, jag är ledsen men jag måste rekommendera dig att öva på att tolka vad du läser. När det gäller just detta kan jag hjälpa dig: jag säger inget om något erkännande, och det är oerhört oklart vad för slags brott jag menar att de då skulle erkänna?
    Jag menar att den som blir ifrågasatt offentligt och har goda invändningar eller starka argument för sitt agerande sällan väljer tystnad som svar.
    Jag ifrågasätter inte på minsta vis deras rätt ha sin häst i träning hos den tränare de önskar. Hör du? Inte på minsta vis.
    Jag anser däremot att ifrågasättandet av dessa val är jätteviktig. På sikt bidrar nämligen en bred diskussion kring hur djur och människor behandlas i travsporten till en sundare sport för båda kategorier.

 12. Cash Gamble i aveln? Nu för tiden så ska alla som tjänat över 1 miljon SEK tydligen användas att betäckas med. I och för sig finns det mycket mindre intressanta hingstar än så, men det har sannerligen gått inflation i fenomenet.

 13. Den som är utan synd kastar första stenen…
  Det är djur och inte människor det handlar om.
  Vänner måste få göra fel utan att man straffar dom.
  Det är väldigt ”politiskt korrekt” och ett mobbande av folk som försöker tänka kritiskt
  men ha egna ideer o tankar det är snart omöjligt i Sverige.
  Ewa S ditt första inlägg var mycket sympatiskt och rejält.

  • Ja det är klart man kan göra fel när man dopar hästar, felbedömning av tidskarenser mm! Men! Att göra drt om och om igen är inte normalt om man inte bara strävar efter att stå i segerns centrum ! Han är välkänd vår lille fransos, de va ju inte första gången och inte sista heller.

 14. Är man konspiratoriskt lagd om man spekulerar i att de hästägare som inte flyttar sina hästar från en fuskare är informerad om vad som pågår i stallet?

 15. Jag håller med om att alternativet med byte till annan duktig fransk tränare borde vara attraktivt, exempelvis verkar Guarato, Bazire, Leblanc vara minst lika bra tränare som FS. Dock har jag fortfarande inte klart för mig om dessa tar emot svenskägda hästar eller om väntelistorna för nya kunder är extremt långa. Allt kretsar nu kring FS men någon borde väl ha hygglig koll på fransk travsport generellt. Är det omöjligt att exempelvis få in en häst hos Guarato ?

 16. Man blir lite rädd hur det står till med folks moral när man läser här, men det är kanske därför världen ser ut som den gör…
  Har man sin häst hos en tränare som systematiskt dopat sina hästar eller hos dennes målvakt så finns det bara två alternativ: Flytta den till en annan tränare eller sälj din andel. Det finns inga förmildrande omständigheter! Inga!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar