Charlotte Kalla sa efter elfteplatsen i Tour de Ski att ”det spritter inte i benen”.

Om Daniel Redéns travhäst Call Me Keeper kan man säga tvärtom, där spritter det verkligen i benen. Segern igår var imponerande, överlägsen och magnifik.

Nu återstår att se om Redén får möjligheten att gripa halmstrået och kvala in sin springare till Prix d´Amerique. Den plats som Jean Michel Bazire sannolikt slarvade bort för en dryg vecka sedan.

Efter förra vinterns och vårens imponerande segerrad med sex raka segrar i Frankrike, fem av dom på Vincennes, tillhörde jag dom som trodde att Call Me Keeper till och med skulle kunna komma hem till Sverige och vinna Elitloppet. Kanske lite fåfängt? Väl i Elitloppet gick allt snett men Call Me Keeper visade sin höga klass när han två veckor senare vann Jämtlands Stora Pris i Östersund.

Nu är Call Me Keeper tillbaka i Frankrike där han verkar trivas bäst. Vincennes har blivit hans bana. Efter debaclet i Prix de Bourgogne fick Pierre Vercruysse chansen igår. Fransmannen tog inga risker. Han forcerade Call Me Keeper till ledning – visst såg det tufft ut men Vercruysse hade ryggen fri, han lydde bara order från tränaren. När sen loppet skulle avgöras stack sjuåringen ifrån de övriga till en överlägsen seger, värd nästan 40.000 euro.

Som sagt:

”Det spritter i benen”.

Nu återstår en chans att kvala in till Prix de Amerique. Den chansen kan Call Me Keeper få i Prix de Belgique på söndag. I så fall måste han vara bland de tre bästa där – om han över huvud taget kommer med i loppet.

När anmälningstiden gick ut nu på morgonen såg det ljust ut, Call Me Keeper står som häst 19. Därmed krävs bara att en häst försvinner för att Call Me Keeper skall få sin plats.

Daniel Redén har några trumfkort att spela med. Han har tre hästar som redan är klara för loppet, Propulsion, Lionel och Wild Honey. Någon av dessa skulle ju kunna ge en plats till Call Me Keeper.

Samtidigt måste Daniel tänka på att de här tre hästarna behöver en rejäl genomkörare inför Prix d´Amerique.

Wild Honey har gått under radarn den senaste tiden. Om jag har förstått saken rätt så är Redén inne på att starta henne i Prix d´Amerique. Hon kommer troligen att få en plats utan att behöva bli bland de tre bästa i Prix de Belgique, hennes insprungna pengar räcker.

Om Call Me Keeper får vara med i Prix de Belgique kommer Pierre Vercruysse att ställas inför ett val; Call Me Keeper eller Oasis Bi (som Pierre blev trea med i PdA ifjol). Oasis Bi som dessutom sannolikt är garanterad en plats i Prix d´Amerqiue, oavsett hur det går på söndag.

Det pratas ofta om On Track Piraten som en dalahäst, med viss rätt. Men Call Me Keeper är också en dalahäst: uppfödd av Mats B Eriksson i Rättvik.

Tänk om stall Zet får tre hästar med i Prix d´Amerique?

Sauveur gjorde debut för Björn Goop i samma lopp som Call Me Keeper vann. Björn hade aviserat ett passivt upplägg, med skor på. Ett rent franskt preparélopp alltså. Så blev det också. Sauveur uppträdde som en anonym och försynt herre, på en söndagspromenad, under hela loppet och kom i mål som nia. Det märkliga är att många spelare brände sina fingrar rejält. Sauveur spelades ned till sju gånger i vinnarodds. Trots att han inte hade startat sen den 13 augusti, trots allt krångel med Fabrice Soulouy, och trots att Björn Goop låg lägre än sjunken ubåt.

Bättre gick det för Peter Untersteiners Carabinieri som Johan Untersteiner körde till seger lite senare på dagen. Lite tursamt skall sägas eftersom Be Bop Haufor galopperade bort vinsten kort före mål. Men Carabinieri var stark när han sprang in nästan 30.000 euro.

I det här loppet blev Daniel Redéns Scellino Louis tvåa med Matthieu Abrivard i sulkyn. Hästen som delägs av Erik Adielsson.

Till sist: Det var sorgligt att se Mellby Viking när han gjorde debut i monté. I början av slutkurvan avancerade Mellby Viking mot en fin placering. Ett par hundra meter tog han slut fullständigt och skrittade sedan i mål. Det är något som inte står rätt till med den här fina hästen.

LP

Översta bilden: Kanal 75.

4 KOMMENTARER

  1. Vad var det för krångel med Sauveur hos Soulouy kan man undra? Soulouy och Åke Lindblom är betydligt bättre tränare än Goop, det kommer visa sig.

    • Ja, gräset är inte alltid grönare på andra sidan stängslet. Minns när Lugdunum lämnade Åke Lindblom till förmån för Kari Lähdekorpi. Har för mig att det inte blev så många kronor insprunget i den nya regin.
      Störst är inte alltid bäst.

    • Ja ,Björn Goop kom ju bara på andra plats i Svenska tränarligan 2016. Han får väl närmast betecknas som en medelmåtta då Peter….

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar