Drömmarna vi hade. Vad vackra de var. Så storslagna de var. Och överilade och på tok för naivt nationalistiska tycker en och annan säkert och låt vara för det. Jag tycker trots allt, när allting kommer omkring, inte att det varit så.

Inte när det såg som allra mest lovande ut. När såväl en dansande Delicious (bilden) som en krossande, hela säsongen 2016 krossande Nuncio och obesegrad hela året igenom (låt vara efter ett och annat om och men) Nuncio stod på tå.
När båda var i full gång.

Jag tycker att de var fullt legitima. Förhoppningarna. Fullt motiverat vackra. Kring att vi hade det starkaste svenska lag inför ett Prix d’Amérique på mycket, mycket länge.
Dessutom stod vi inför det mest raffinerade kuskvalet på år och dar; i det kring vilken av de båda undantagstravarna Örjan Kihlström skulle välja att köra; Daniel Redéns Delcious eller Stefan Melanders Nuncio, vilka han ju båda varit förstekusk på.

Nu lär det – hastigt och lustigt – bli på det viset att Kihlström sitter upp bakom en annan Redén-häst när Prix d’Amérique-fältet så småningom presenteras: nämligen Propulsion.

Sannerligen inte det sämsta, inte alls det pjåkigaste, Propulsion är en alldeles enastående travare, med framtiden för sig och allt det där och redan på en ypperligt högt nivå.

Men en Nuncio eller Delicious i toppform är det ju ändå inte. Varken eller faktiskt.

Framförallt inte båda med i fältet på samma gång, båda i toppform, och mot den franske fantomen Bold Eagle (bilden).
Det var ju det vi hade hoppats på, suktat efter, längtat som barn efter. Den där jädrans holmgången.

Nu blir det inte så. Inte alls. Delicious är efter sina återkommande problem borta sedan länge, och nu tyder allting – även om man aldrig ska säga aldrig med en viss Melander – på att även Nuncio tvingas sträcka vapen. Enligt Travronden ska Stefan Melander efter uppgifter från franskt håll ha gett upp PdA-planerna, enligt de bulletinerna mycket på grund av den förkylning undantagstravaren sades ha ådragit sig i december. Enligt källor vi på trottosport tagit del av är det snarare en del andra (skade)bekymmer hästen haft som är den mest bidragande orsaken till att Stefan Melander inte anser att tiden och möjligheterna till att få Nuncio i toppform till sista söndagen i januari finnes.

Och därmed alltså knappast anmäls till Jägersro på lördag under söndagen, vilket det talats om, eller … Prix d’Amérique om tre veckor.

Förhoppningarna vi hade. Drömmarna vi närde. Vad fina de som sagt var.
Och värda allt kraft, jag måste trots allt tycka det.

Ibland blir det bara inte som man tänkt sig. Som man hoppats. Till slut – verkar det som – blev det riktig pyspunka av den där PdA-uppblåsningen.

Så kan livet ta vägen. Så kan ödet leda oss.

Men vi fick i alla drömma längs vägen.

Och det är inte det sämsta det heller.

Henrik Ingvarsson

5 KOMMENTARER

  1. så jäkla nöjd med förtidsspelet på Lionel, som han ser ut för dagen och nu inget motstånd kvar i PdA, say YES!

  2. Om nu inte ett annat ”om” inte varit i form av valackförbud i P d´A hade jag hellre föredragit att få se On Track Piraten före Nuncio i volten på stybben den där söndagen i slutet av den här månaden. Vad David mot Goliatperspektivet, den lille tränaren mot etablissemanget, slår an för strängar har vi ju sett tidigare i form av Ingemar Olofsson (som ju också höll till på de mångmilalånga sandvägarna utanför Rättvik) med Ego Boy och Kjell P. och Ina, eller för all del Melander och Scarlet i Hambon på sin tid. Älskar bra hästar varifrån de än kommer, men resursstarka ägare som köper sig till framgången engagerar åtminstone mig måttligt.

  3. Äsch,ni får njuta av kungen nuncio i vår och sommaren när storloppen ( och dom riktiga ) gulddivisionerna börjar ta form. Det kommer ett nytt lopp i januari om ett år igen och då kanske både nuncio och drottningen delicius startar. Nu får vi heja på propulsion som om han är i toppform kommer bli farlig 😉

  4. Piraten har som sagt ALDRIG vunnit ett stort lopp mot eliten på 100 Starter,vann i Tyskland som 4 åring med ett lopp i rygg på hårt dragande Brad du veluwe, det är det största. Det är annan sak att vinna gulddivisionen på vintern när eliten tränar eller startar i Frankrike. Det duger liksom inte. Det förstår nog dom flesta om dom vill.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar