I veckans podd pratade vi om de tio mäktigaste personerna i den svenska travsporten. För er som eventuellt inte har lyssnat på podden kommer här en sammanfattning.

 1. Hasse Skarplöth

Står i särklass. Inte bara för att han sitter på hela kassakistan, han har också tagit travsporten som gisslan med sitt löfte om det så kallade pokalåret. Vilket inte minst visas av hans diktatoriska beslut om V75-startiden 16.20 och att ST tvingats göra undantag i sitt regelverk för det nya Top7-loppen.

 

 1. Margareta Wallenius-Kleberg

Travsportens Grand Old Lady som äger fler travhästar än någon annan, föder upp fler hästar än någon annan och har många av de mest eftertraktade avelshingstarna på sitt stuteri. Dessutom har Margareta skänkt stora pengar för en treåringsserie på Solvalla och investerat i den nya travtidning som snart ser dagens ljus.

 

 1. Stig H Johansson

Även om Stig H tappar placeringar i toppen bland travtränarna är han fortfarande ett högt aktat namn. Han har en egen kolumn i Aftonbladet och när Stig H säger något brukar folket lyssna. Stig H sitter dessutom i ST:s disciplinnämnd.

 

 1. Marcus Myron

Har hamnat lite i skymundan eftersom Solvalla inte längre är den nationalarena som den borde vara. Det kompenseras av att Myron har ensamrätten att bjuda in hästarna till ett av världens mest berömda travlopp, Solvallas Internationella Elitlopp.

 

 1. Björn Goop

Vår just nu mest internationella travkusk som börjar bli lika aktad i Frankrike som i Sverige. Har egen spalt i en kvällstidning och styr även till viss del spelet via sitt populära program Björnkollen som visas på atg.se. Har dessutom gett sitt namn till en ungdomssatsning i ST:s regi.

 

 1. Marjana Aliviuhkola

Syns inte särskilt ofta i debatten men har en bred maktbas att stå på. Hon sitter både i ST och ATG:s styrelser och är ordförande för en av våra mest betydande travbanor, den i Halmstad. Dessutom är Marjaana ägare till flera hästkliniker som har många av landets hästägare, tränare och uppfödare som kunder.

 

 1. Johan Lindberg 

Som högste tjänsteman i ST har naturligtvis Johan stor makt. Tyvärr har han lånat ut lite för mycket av den makten till ATG. Om Johan stått upp mer för travsporten hade han förstås hamnat högre upp på denna lista.

 

8.Lutfi Kolgjini

Frispråkig, debattglad och utan rädsla för konflikter. Lutfi skriker ofta högt om ditt och datt inom travet – och många lyssnar. Är en av landets mest framgångsrika travtränare. Har en stor och omfattande uppfödning och är ägare till flera avelshingstar. Har skapat Kolgjini Sales som samlar spekulanter från hela Europa.

 

9. Rune Andersson

En av näringslivets golden boys. Äger tävlingshästar, fölston och avelshingstar i Mellby Gård. Rune är en av landets hårdaste spelare och har kammat hem många storvinster. Står på barrikaderna för att få ett lättat skattetryck för travsporten. Därför startar han i början av det här året ett nytt spelbolag, namngivet efter den gamla hjälten Legolas. Återstår att se om ST tar emot Runes utsträckta hand?

 

10. Erik Adielsson

En skicklig kusk som är respekterad över hela travvärlden. Sitter numera i både ST:s och ATG:s styrelser. Har nära band med Stig H Johansson och använder gärna twitter som redskap för att framföra sina åsikter och för att lyssna av vad travfolket tycker.

LP

5 KOMMENTARER

 1. Du ser bara pianisterna. Du glömmer kompositörerna Mats Denninger, Leif Zetterberg och Finansdepartementet. Om Finansen säger ifrån kan Skarplöth åka ut över en natt. Det vet Skarplöth. Han vet också att allt hänger på att de båda gamla LRF-tjänstemännen tillika C-statssekreterarna har S-regeringens förtroende.

 2. Hade det inte varit läge o gett Solvalla en V75 omgång idag?
  Helgdag o inte mycket annat som det skulle krocka med.
  ST hade kunnat göra något bra av detta men väljer istället att köra en ointressant V65 omgång.

 3. Antar att jag läste rätt i Johan Lindbergs veckobrev?!….. men det är häpnadsväckande att han föreslår att ett begånget brott skulle följts av ett annat. Jag tolikar i alla fall detta så och att en person i hans position kan skriva något sådant är obegripligt!

  ”Däremot undrar jag om inte rånarna hade tjänat mer på att avstå rånet och istället hade sålt den stulna flyktbilen som de brände upp”

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar