Sällan eller aldrig har ett tränarbyte debatterats så mycket, upprört så många, som när Sauveur flyttades från Åke Lindblom till Fabrice Souloy i augusti ifjol.

Trots att Sauveur vunnit storlopp i Norge, blivit tvåa i Norrbottens Stora Pris (Propulsion vann), tvåa i Harper Hanovers (Bird Parker) och tvåa i Olympiatravet (Your Highness) ville ägaren Christer Hammarström ha mer. Det räckte inte med drygt två miljoner kronor på de sju starterna under året.

Det är ju i Frankrike de stora pengarna finns, det är ju i Frankrike som Prix d´Amerique avgörs.

Att det blev Fabrice Souloy som tog över gnagde förstås lite extra hos alla Sauveur-supportrar. Souloys skamfilade rykte har väl inte undgått någon?

Nu gick det inte riktigt som Hammarström hade tänkt sig. Soulouy hamnade i en koboltorkan och Hammarström flyttade (klokt nog) snabbt sin häst från Haras de Ginai till Björn Goop. Där har hästen varit sedan i mitten av december.

På söndag är det äntligen dags för come back för Sauveur som inte har startat sen han blev fyra i Lyons lopp på Åby den 13 augusti.

I ett lopp över 2.100 meter skall Sauveur (spår 14) bland annat möta Call Me Keeper (9) som den här gången får Pierre Vercruysse i sulkyn. I loppet finns ytterligare två svenskägda hästar, Quick Fix (17) och Arazi Boko (6). Den senare är kvar på Haras de Ginai även om det är Philippe Billard som är ansvarig tränare sedan några dagar tillbaka.

Oavsett alla turer skall det bli spännande att se Sauveur på söndag.

En annan intressant start gör då Mellby Viking – i monté. Rapporterna från Frankrike skvallrar om att Mellby Viking sett fin ut under sadel för Camille Levesque (bilden). Det är också hon som skall rida hästen på söndag.

Kan det vara så att tränaren Timo Nurmos har siktet inställt på det allra största montéloppet med sin Viking? Hästen finns i varje med i anmälningslistan till Prix de Cornulier den 22 januari.

Till sist: Är det rätt eller fel att placera On Track Piraten utanför V75-spelet i morgon? Den livliga debatten pågår för fullt.

LP

Bilder Sauveur: Kanal 75.

15 KOMMENTARER

 1. Det är självfallet helt fel att flytta Gulddivisionen eftersom V75 marknadsförs som travets elitserie och Gulddvisionen naturligtvis består av de allra bästa hästarna. Det står till och med tydligt utskrivet på travsport.se. Då kan man inte bara flytta ett lopp för att fel eller för få hästar är anmälda.

  Citat från https://www.travsport.se/artikel/v75 :
  V75 är travets elitserie. Det är serien där Sveriges bästa travhästar och kuskar möts.
  […]
  Serien är indelad i fem divisioner och det är hästens startprissumma som avgör i vilken division den kan anmälas.
  • Klass II: För hästar som tjänat högst 200 000 kronor.
  • Klass I: För hästar som tjänat högst 400 000 kronor.
  • Bronsdivisionen: För hästar som tjänat högst 800 000 kronor.
  • Silverdivisionen: För hästar som tjänat högst 1 500 000 kronor.
  • Gulddivisionen: För de allra bästa hästarna.
  Slut citat.

  Sen kan man personligen tycka vad som helst, men man ska man gå efter regelverket, direkt från travsport.se, så ska ovanstående fem divisioner ingå i V75.

  • Tycker inte det står exakt så som du påstår Lunkan. Det står att Gulddivisionen är för de allra bästa hästarna. En annan sak än att Gulddivisionen måste ingå på V75. Var hittar du det? Man har ju nu lagt till Lördagsloppet som ett alternativ och backup om det blir så här. Det finns åtta lopp att välja bland och bara sju ingår på V75.

   Med max sju hästar till start och en i alla fall i teorin jättefavorit så är det ju inget lopp som direkt marknadsför travet eller är intressant spelmässigt så jag tycker ST gör rätt. Hade loppet varit fullt med 12 hästar hade jag kunnat köpa att man inkluderat det på V75 även med en jättefavorit. Nu får man köra ett nästan halvfullt lopp, kanske ännu värre om några strykningar, i högsta klassen.

   Jag tycker ST och ATG gör rätt här men smaken är som baken.

   • Som sagt, jag hittar det den länk jag lade in https://www.travsport.se/artikel/v75 där titeln på sidan är ”V75”. Svensk Travsport beskriver där vad V75 är för något. Jag har klippt och klistrat rakt av. Bara att läsa innantill och om du inte tror mig så klicka på länken.

    Det är inte en smakfråga, det handlar inte om personligt tyckande. Det är en fråga om att följa de regler man satt upp och de beskrivningar man gör av vad V75 är för något. Det finns två ytterligare lopp i V75 som kan användas att byta ut mot lördagsloppet, men enligt deras egna reglemente om vad V75 är för något ska V75 bestå av, jag upprepar: Klass II, Klass I, Bronsdivisionen, Silverdivisionen samt Gulddivisionen. Det är V75 enligt Svensk Travsport. Då kan man inte ta bort högsta klassen bara för att det är för få hästar eller ”fel” hästar. Då får man gilla läget.

    ALLT kan hända i ett travlopp – alla lopp ska köras! Kallar man V75 för travets elitserie och sätter upp punkter för vad V75 ska innehålla så är det det som gäller, oavsett personligt tyckande och egna intressen i att vinna mycket pengar.

    • Åh herregud. Vad ska hända med de personer som ansvarade för V75 under mellandagarna där helt nya proppar skrevs. Giljotinen?

     Slappna av lite och ta en whiskey, det är fredag. Inte VM i paragrafrytteri.

     • Angående V75 i mellandagarna är det ju just därför många av oss säger att man utarmar varumärket V75. Ingen har snart koll på vad V75 representerar, du är ett levande exempel på det.

 2. Kul att se sauveur igen! Hoppas att han eller Call me Keeper tar hem årets äldre,sauveur som blivit tvåa tre gånger bakom elithästar som your highness,bird parker och den omöjlige krigaren Propulsion,och call me keeper som rensat Frankrike och sen kom till svergie och tog hem Jämtlands stora pris utan att vara bra för dagen! Sen tycker jag att det är rätt att flytte en kass gulddivision ( kan vara den sämsta jag har sett )med knappt några hästar startande,nä stäng gulddivisionen på vintern och starta den igen på våren när alla kanoner kommer fram,då blir det riktiga race och inga sömnpillerlopp!

 3. Jag vet inte om Goop är så värst mycket sämre än Lindblom, men frågan är vad månaderna hos Souloy har gjort med Sauveur, och om eventuella gifter har skadat hästen för livet. Efter att ha följt hästar som varit hos ”kobolttränare” i Kanada och USA kan jag konstatera att de sällan eller aldrig blir sig själva efter att ha flyttats till rena tränare.

  • Aterstar att se da nar Sauveur startat och mojligen vinner ?!
   B.G samre tranare an Linblom,det ar ej fragan om detta utan det var ju helt enkelt tragiskt att flytta Sauvuer fran Ake,han hade ju Sauvuer pa topp men se 2 ” millar” pa 7 starter racke ej for denne agare,hur manga hastagare far in 2 ”millar” pa 7 starter?
   Samt da att stalla On Track Piraten utanfor V 75 ar ju ett HAN mot LIRARNA,en bra spik att luta sig emot da V 75 andock ar ett valdigt svart spel.lyckan ler ej mot alla !!!!

 4. Lycka till Hammarström att få tillbaka Sauveur i samma skick igen som han var hos Åke. Det är så man blir lite skadeglad efter att ha sett helgens lopp 🙂 Dagen då han flyttades till den där Fabrice dog lite av min travsjäl, och endast skadeglädjen att ingen annan tränare lär lyckas så bra som Åke gjorde med den hästen som brukade vara min och mångas favoritekipage inom travet, kommer att ge mig lite glädje tillbaka.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar