Under gårdagens V86-tävlingar slogs nya rekord. Ännu en gång.
Nya bottenrekord.

Vadå, säger ni?
Det var ju jättejättehög och jättejättefin omsättning. Tredje högsta någonsin eller nåt i den stilen hävdade någon och jag har inte riktigt kollat. Men hög var den.

Njae, givetvis handlade ”botten” om publiksiffrorna. Det där mossiga och ”det var på den tiden det” och orka dra upp den lansen en gång till, verkligen … orka.

Och det är en klar poäng. Orka. Det gör jag egentligen inte.

Det var bara det; rätt slående, ja smått symboliskt, att dessa bottensiffror blinkade upp samma dag som Svensk Travsport i en artikel/krönika på travsport.se … publicerade ännu en uppvisning i flosklande och tomma ord, tomma som alla vallöften i världen … att nu kommer det minsann hända grejer. På publikfronten.

För vilken gång i ordningen vi läst ungefär exakt samma ord kan ingen levande människa hålla reda på. Möjligen är de än mer odistinkta nu än tidigare, de tenderar liksom att bli det för varje ytterligare gång det sker. Och vem kan klandra?

”Koncept”. ”Staplar”. ”Svarat på frågor”. ”Läst”. ”Lägger stort fokus”.

Ord som poppar upp i krönikan, ett par av dem flera gånger; allt detta inför ett år där man just bestämt att ännu en gång gå emot precis det som publiken ”sagt sitt om”. Som Xpressdagar och V75-starttid. Där man med buller och bång fullständigt kört över det deras trognaste supportrar vill. Där man med all önskvärd tydlighet visat att hårda värden alltid vinner över de mjuka.

För samtidigt som det är populärt att på minsta signal när det gäller spelet fastlå att ”nu har spelarna sagt sitt” (som att de nu senast ”älskar Winter Burst” och herre gud, det har jag inga problem med), så gör man precis tvärt emot kring det banbesökarna tycker till om.

Och i min värld är det här farliga grejer. I det långa loppet och perspektivet. Det är jag fortsatt övertygad om (och rätt mycket tjatat klart om).
Men helt uppenbart tycker de styrande i den svenska travsporten inte detsamma.

Publiksiffrorna på Sveriges TVÅ STÖRSTA travbanor var i går 533 (Åby) och 683 (Solvalla). Med de sedvanliga avdragen är det faktiskt inte för mycket att säga att vi kommit ner till en nivå där vi med rätt mycket fog kan uttrycka och fastslå att ”ingen är där”.
När det gäller antalet BETALANDE per bana går det faktiskt inte att utesluta att vi i går var nere på ensiffriga nivåer.

Alltså att:
Ingen. Är. Där.

Och det är väl okej. Om målet med travet är någonting annat.

Om man som förbund och sport står bakom att det är så här det ser ut.

Men då får man faktiskt också just – stå för det.

Inte konstant och jämt säga det ena – för att när kameralampan är släckt göra det omvända. Ja vilka är det man tror att man inte redan har lurat klart? För ett oräkningsbart likadana krönikor, dokument eller visioner sedan.

Att härda och stå ut med besluten som tas är en sak.
Att göra detsamma med tomma ord och låtsas-beteenden en helt annan.

Då får jag åtminstone jag spader, oavsett om det handlar om publikpolitiska utspel eller tjusiga värderingsdokument om allas lika värde och att ”alla ska kunna känna sig trygga”; inklädda i blanka, uppsminkade omslagspapper men bleka i hyn som oss nordbor på vintern och fjäderlätta som ett frö över sommarängen i dess bris när saker verkligen ställs mot sin spets.

Gör det ni tror på. Inga konstigheter.

Men stå för det, för guds skull.

Henrik Ingvarsson

33 KOMMENTARER

 1. Sanna mina ord, men det är långtifrån en omöjlighet att Galoppen springer om Travet under kommande år, för på Bro Park bryr man sig om publiken, det är massor med människor, det är rent, snyggt, (relativt) vettiga priser, BRA MAT, ( t o m hund-bar) trevlig personal.
  Det är inte minst också MYCKET bättre villkor för hästägarna, där travets hästägare har 22% täckningsbidrag i bästa fall från prismedel, erhålls över 40% till galoppens hästägare .

  Svenskuppfödda hästar ges 40% i premier , genomsnittspriset på åringsauktionen översteg för första gången 100 000. osv.
  Får vi in en Linn Andersson inom galoppen, som tar tag i andelsägandet, styr upp tydlighet och juridiskt enkla och klara regler så kommer galoppen genom sin långt större spelsäkerhet, trevligare bemötande och omhändertagande av såväl hästägare, uppfödare, aktiva att ta allt större andelar från travets kaka.
  Detta beroende på just det du skriver, ST med samtliga organisationers tysta medhåll till rovdriften och det fullständiga ointresset av spelets leverantörer, uppfödare, hästägare, spelare och banupplevelsen.
  PS: Jag VILL och kommer att verka för att BÅDA ska leva i högönsklig välmåga, och helst i symbios, där en kärvänlig konkurrens måhända sker, men som inte nödvändigtvis innebär diskrepans och motsättningar. Utan långt hellre samarbete skuldra mot skuldra mot oförstående spelbolag, myndigheter och kommuner.

 2. Vi har väl för länge sedan passerat den gräns där publiken skapar intäkter under trav på vardagar, till att vi behöver subventionera publiken indirekt med stora dyra lokaler som värms upp och belyses, skärmar och ekande tomma totohallar med några sysslolösa spelmottagare i ett par öppna luckor.

  Program produceras, som ingen köper. Segerdefileringar som ingen ser eller applåderar. Om det hade varit på någon avlägsen bana ändå, som Boden eller Åmål eller så. Men det här är på Silvergrisens egen bakgård. Där ALLA ser vad som händer, men låter det vara…

  • Vi i Åmål satsar stenhårt på att få publik i vardags travet och ligger på ca 1000 pers på både lunch och bredd, detta är dock inte värt ett dugg från centralt håll så inget allvar utan bara tomt prat om publikens betydelse, detta måste vara mycket farligt för sporten på sikt, kan inte vara omöjligt med 5000 på Solvallas vardagstrav bara man satsar på detta framöver

   • Jag förstår att ni jobbar hårt, och det finns ingen annan väg att gå. De banor som inte drar in vettiga pengar på sin anläggning vid sidan av spelet kommer att vara nedlagda redan om fem år. Jag kan väl i någon mån förstå om man från förbundets sida inte har absolut koll på vad som händer överallt. Men utanför sina egna kontorsfönster kanske de kan ha lite koll och inse vad som har skett. För det är väl så att de själva inte längre besöker banan när det är tävlingar…

 3. Bara en tidsfråga innan ST kläcker den ”geniala” idén om att räkna in även hästarna i publiksiffrorna.
  O förresten finns väl ibland en o annan vovve o andra djur på plats…

  • Och varför inte haren som alltid sprang på innerplan på Valla förut?
   Men även han kanske tröttnat på Xpress-travet och inte längre finns bland publiken…

 4. Jag var på Mantorp i lördags.
  Relativt mycket folk i totohallen.
  Trevligt!
  Men så började ju också V75 kl.14.30……

 5. Vilka sporter tävlar inför tomma läktare på elitnivå (solvalla)? Curling, bowling, dart har fler åskådare. Mycket snart är travet i Sverige nere i källaren när antalet aktiva, hästägare och hästar blir allt färre pga att sporten och livepubliken körts över totalt av spelet. Färre hästar, tränare och kuskar ger minskad omsättning sen är bollen utför i hastig rullning, ser vi starten för det inom fem år?

 6. ”Publikupplevelse i fokus ” så tomma ord att de knappt kan skrivas
  Bedrövligt , har frågat JL om han bara kunde bjuda på en liten battericell, av hela kanonaden av batterier, för publika åtgärder. Kommer inget och det beror förmodligen på att det inte finns några

 7. Ja nu verkar som skraplotten och co har kommit i ett flow men skit i dom små amatörerna som faktiskt har byggt upp denna sport.Det verkar som att andelsägande ska frälsa travsporten i mina ögon är det som har förstört allting ta så mycket betalt för den lilla andelsägaren bara betalar och ifrågarsätter ingenting.runt 25000 har dom SK SHL tränarna i månaden det betyder att en häst i träning kostar 300000 per år plus inköp om inte st subventionerar.

 8. Vill försöka komma med en i mitt tycke mer nyanserad kommentar. För de flesta som är intresserade av fenomenet trav på något sätt så är det inte en sport utan i första hand utan ett spel. Även om det ena såklart inte utesluter det andra. Därför måste sluta med att hela tiden jämföra travet med andra sporter som fotboll osv. De flesta som går på trav gör det i första hand för att spela. Så gott som alla som går på fotboll gör det för att se fotboll.

  Det här är en oerhört stor och viktig skillnad när det här ska analyseras. Då spelinformationen idag är oerhört mkt bättre online än på plats så är det inte konstigt att publiken flyttar online eller till TV:n. Så länge man inte ändrar det här drastiskt är det då rimligt att tro att publiken kan komma tillbaka? Oavsett vilka andra åtgärder man tar till? Jag tror det inte. Kanske får vi ge upp travet som en vardagssport, särskilt på vintern, och i stället satsa på sommaren och de största dagarna, med några få undantag. Får inte med allt jag vill säga här då det här är en oerhört stor fråga men jag tycker många missar det här. Man måste ha rätt problemformulering för att kunna lösa ett problem.

  Förutsättningarna har ändrats de senaste åren. Bättre mat och event mm kan göra skillnad på marginalen. Men kommer inte lösa problemet i stort då det finns så väldigt många banor och tävlingsdagar i travet, ex jämfört med galoppen.

  • Det är fantastiskt att vi kan följa travet via både TV och ATG-live, eftersom det är stört omöjligt att åka land och rike runt för att se det live. Men att det inte lockar folk att besöka travbanan när V75 går av stapeln på hemmabanan är en katastrof. Då har man misslyckats kapitalt. Vi har alltid besökt hemmabanan på V75 och andra stordagar, men har slutat med det, spiken i kistan var när de ändrade så tävlingarna är slut vid 19-tiden. Vi gav det ett par chanser, men gav upp. Det är för sent.

   Men bortsett från start- och sluttid haltar hela travupplevelsen så mycket att man skulle kunna säga att den hoppar fram på ett ben – utan kryckor. ALLT, precis allt, är anpassat för TV. Banorna har glömts bort. De eventuellt nytillkomna travspelare som möjligtvis blir nyfikna på att uppleva travet live får en chock när de kommer ut till en sunkig travbana som ser ut som en relik från forna Sovjet och går aldrig mer tillbaka dit. Ingenting är bättre än dess svagaste länk.

   Det krävs stora kraftansträngningar för att få tillbaka besökarna till banorna, inte bara fri entré och en halv hamburgare. Det hade varit bättre om de lagt alla miljonerna på att fräscha upp på publikplats på banorna, för att ge besökarna en lika häftig upplevelse där som på TV, istället för att satsa på att ta fram idiotspel som VR, Boost och Top7 – för att inte tala om sponsringen av SHL. Snacka om felinvesteringar!

 9. Ser egentligen inget speciellt med travets situation. Det är väl så här det ser ut i Sverige. Rikspolitiker, kommunditos, höga chefer, småditos. Överallt läggs det ut floskelridåer, storljugs, halvljugs, sätts munkavlar. Och folket…? Ja dom gör ingenting. Jo dom röstar på ett parti som ingen officiellt röstar på. Skriver på forum…och knyter näven i fickan. Vi är inga franska bönder direkt.
  Nä vi står inte för nånting. Inte makten. Inte folket. Samhällsklimatet är skrämmande. Travet passar väl in.

 10. Senaste bidraget från ATG för att få publik till banorna är att avskaffa ATG korten för sina trogna ATG ombud.
  Fy fan vad dumsnålt man kan bli!!

 11. Apropå ”spelarna har sagt sitt” och andra fina uttryck – bombningen av Top7-marknadsföring, flera minuter i ”alla” travsändningar – är det vad man får fram om man slår upp ”elda för kråkorna” i en ordlista?

  Gör om – gör rätt, eller lägg ner travlotteriet.

  Det hela tär dessutom väldeliga på trovärdigheten hos de s.k. Top7-experter som i lojalitetens namn tvingas ”hylla” felsatsningen och lämna speltankar i ett hästspel där man som spelare är mer eller mindre bakbunden.

  • Ja herregud, hur måste det inte kännas att stå där som en prostituerad och säga till kunden som stinker av svett och väger x antal kilo för mycket ”Jag gillar dig på riktigt, du är nog den bästa partner jag nånsin haft.”

   Förnedrande är väl svaret. Och förnedras vi inte alla när VR, Boost, Top 7 och vad som som nu blir nästa produkt introduceras inför för våra ögon? Hasse regerar och vi resignerar.

   • Att Per Skoglund är ”förstörd” är väl en sak, men att Anders Malmrot står där och spelar dålig teater är bara för sorgligt.

     • Håller med….Så j-a pinsamt att se Malmrot i denna roll.
      Snacka om att gå från TOPP till BOTTEN i anseende på ett kick…

      Oavsett hur många tusenlappar han får extra i plånboken för att ”pusha dunderfiaskot TOP7” så är det verkligen ett SORGLIGT kapitel!

 12. Förr sa man i reklamen, Solvalla är bäst på plats. Tyvärr stämmer inte längre, tips sprids nu via Tv/ATG.se i betydligt större omfattning. Visserligen intervjuas några tränare men du får ju mångdubbelt fler via ”soffan”, så tyvärr. Har själv gett upp då jag blivit besviken när jag åkt ner till ödebanan. Det enda positiva är att numer finns inga köer, inte ens till parkeringen eller vid spelluckorna. Jag säger som jag sagt, sälj hela Valla och bygg nåt nytt utan massa dyra läktarbyggnader och liknande, nära pendeln och Arlanda.

 13. Har någon någonsin hört eller sett någon högt uppsatt på ST, som står för trendutvecklingen inom sporten?
  Lindbergs ”plocka ner månen” är väl symtomatiskt för den feghet, rädsla och, följa John-princip som ST arbetar efter.

  Dessutom verkar styrelsen i Svensk Travsport förblindats av Johan Lindbergs rosaskimrande filter om
  verkligheten. Och ST:s mantra ”Vi ska bli fler” blir alltmer patetiskt – det är bara att inse att ST misslyckats
  med sitt dokument Horizont 2017 – som skulle varit i mål nu i år.

  För mig är det en gåta hur landets Travsällskap kan acceptera att ST nu duckar undan från planen som lades
  fram i Fullmäktige 2012. Men det säger en hel del om landets styrelser och intresseorganisationer och hur skev
  maktstrukturen är inom travet. Det tragikomiska är att de Sällskap som stöttat nuvarande styrelse i ST, är de som kommer att ryka först vid en eventuell nydaning för sporten 2019. ”Som man bäddar får man ligga”, heter det – lite sorgligt, då jag anser att landets alla amatörer, B-tränare och entusiaster är livsviktiga för sporten. De får absolut inte styra sporten och travets utveckling, men de ska givetvis ha sin plats, för de är som sagt livsviktiga – precis som alla mindre banor ute i landet.

 14. Travet kan liknas med Pavels hundar.
  Pavel = Skarplöth.
  Hundarna = ST, Basorganisationer, lokala styrelser medier med få undantag samt några få sportchefer.
  Pavels favorithund är Johan Lindberg som lär sig snabbast och är 100% lydig, vilket är största hindret för
  travsportens framtid.
  Ett exempel på ST:s inkompetens är svaret ang. en händelse som rör misshandel på en ”travgård”.
  -Vi kan inte agera eftersom händelsen inte inträffat på en travbana-.
  Solvalla och Åby, Sveriges två största travbanor har inga hästar stationerade på banorna.
  De flesta tränare med omkr 100 hästar på träningslistan har hästar placerade på ”hästgårdar”.
  ST:s svar ger sig självt= KORKAT, ogenomtänkt och inkompetent.

 15. Jag har en skräckvision: tänk om det är så illa att Skarplöth med sitt utanförskapsbakgrund har insett travet som sport är död? Det är inte bara här som travet är i kris, färska rapporter talar om ”fritt fall” i Italien och travdepression i Tyskland. Jag inbillar mig att dessa länder inte har fullt samma virtuella travbackup som vi, ändå väljer publiken bort banorna. Är det så att travet är en slaggprodukt från jordbrukssamhället som inte platsar annat än som spelobjekt i nutiden?

  Hur mycket sport är det egentligen med en svensk elit inhandlad i USA och Italien, till stora delar av en ekonomisk överklass som köper sig framgångar, kanske delvis i skatteplaneringssyfte? Nuncio kan man avföra från den senare omgivningen, men amerikan är han förvisso liksom andra hästar som plötsligt ses som kärnsvenska. Som alla andra travvänner ser jag givetvis fram emot en eventuell match mellan Nuncio och Bon Eagle, men den där blågula landskampskänslan känns konstlad.

  Kanske är inte ATG revet som orsakat det sjunkande skeppet, utan den öde ö som travet måste rädda sig upp på? Och vad händer när licensmarknaden öppnas – hur många trygga hamnar kommer det att erbjuda travet i seglatsen på stormigt hav?

 16. Hmm..travbanorna började sin strukturomvandling redan för 30 år sedan när totomaterna kom. Vips så kunde Gubbarna träffas i städernas tobaksaffärer istället för att åka ut till geografiskt perifera banor. internet, Bill Gates, Steve Jobs och några till eldade sen på den där omvandlingen…

  För precis som för videouthyrning, fotografi och musikbranschen har digitaliseringen varit brutal mot travbanorna. När var och varannan svensk fick datorer hemma så gynnade det inte direkt de omoderna travbanorna.

  Vardagstravet som publiksport är rökt. Lika bra att sluta tro att allt varit mycket bättre utan V86 i expressfart.

  När släpper man en dröm?

  • Helt rätt Henrik
   Digitaliseringen har varit brutal emot alla som ej anpassar sig.
   Det var ej bättre förr ,,,jag har kvar träsmaken i röven efter Åby läktaren 87 -95.
   Ett nytt Solvalla och få hem Kung Åke ,,,ge oss Valla lirare hopp

 17. Desperationen från banorna för att locka kunder är tydlig. Fick mail från Jägersro i veckan, inför årets första V75:a. De bjuder på fri entré för två personer, värde 200 kr, mot uppvisande av mailet. (Normalt är det halva priset med ATG-kort) Dessutom får man två värdekuponger á 50 kr att använda hos något av matställena (ej för spel). Sorry säger jag, det hjälper inte. Jag hade gärna gått dit även utan detta erbjudande om tiden varit den rätta, det har jag gjort alla andra år. Men jag står inte där i mörkret till klockan 19 en lördagskväll i januari. Sen ska man ju hem också… Ju längre tiden går desto svårare får banorna att locka tillbaka sina besökare. Det räcker inte med några enstaka ”konceptdagar”. Snart kan de stänga publikplats och friställa sin personal. Men det kanske var Skarplöths mål. Nu är det ju lotterier som gäller för hela slanten och till det behövs ingen publik.

 18. Angående gårdagens trav på Solvalla kan jag som stamgäst på Kongressen ( Solvallas ”fina” restaurang”) vad gäller kris informera om ett ”absolut bottenrekord” under mina alla år på plats ( ända sedan den invigdes 1984). Klockan 18.15 strax innan första start var det TOTALT 14 personer på restaurangen(inklusive mig) !!!!! Klockan 19.18 anlände ett gäng på 8 personer vilket innebar att det TOTALT var 44 personer på restaurangen!!!!! Att sedan Solvalla kräver att man skall betala 12.000 kronor för ett stambord/år gör ju inte det hela lättare. En restaurang som är fullsatt 4 dagar av 91 per år. I övrigt ”värre än i kyrkan”. Att sedan banans VD kom för att ”proväta” på den sedan en tid tillbaka i egen regi drivna restaurangen blev närmast komiskt. Att han stannade 2 lopp för att sedan gå får en ju att fundera en del.

 19. Hade varit kul med ett reportage från valla en vanlig onsdag, var 20 år sedan jag själv var där, höll till på e läktaren o dess totohall. Var 4-5000 riktiga människor på plats på den tiden. Är det igenbommat på många delar, hur lite folk är det på hela publikplats? 50 pers?

 20. Solvalla har ingen framtid att attrahera publiken så länge delade omgångar skall fortsätta. Onsdagar och lördagar har varit de dagar som har attraherat publiken att komma och se ”bäst på plats”. Det är endast elitloppstävlingarna som ännu samlar publik på plats. De sena starttiderna på vinterhalvåret är helt oacceptabelt, på sommaren kan de kanske accepteras. Johan Lindberg har ju visat sig vara väldigt flat gentemot ATG s dominans. Hans uttalande om att nu skall vi arbeta hårt för att få tillbaks publiken till banorna är ju bara floskler. Travets man borde nu vara Erik Adielsson som varande representant i både ST och ATG. Är Erik bara en galionfigur som har satts dit. Nej låt Erik bevisa var han står i de frågor som är angelägna för tillfället. Solvallas spöklika publikplatser, onsdagarnas expresstrav ( troligen en betalande publik mellan 25- 50 personer på Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker), sen v75 start. Låt Erik vara med i er utmärkta podd så att vi får veta vad han står för i alla angelägna och viktiga frågor om travets framtid.

 21. Det går utmärkt att få besökare även på trav, för SÅ stor skillnad är det inte mot Galoppen, som faktist med än fördubblat sin vardagspublik och mer ändå gällande V64 dagarna.
  Sälj Solvalla helt och köp in er på Bro ! 1600m bana med dubbla open stretch. !Bara lägga på innerplan:-)

  • Solvalla fick en förfrågan från Svensk Galopp om att dela publikanläggning på Bro – gemensam läktar/totobyggnad med banor åt vardera hållet. De tackade nej. Nu har Bro-tåget gått, men en försäljning av Solvalla borde kunna inbringa tillräckligt med pengar för ett eget nybygge ute på landet. Det är nog vägen att gå.

 22. Fast varför måste man åka till en travbana för att älska sporten trav? Åk till vilken hopp- eller dressyrtävling som helst på hög nivå. Publiken består av de närmast sörjande och typ tre till. Samtidigt är ridsporten som sådan en av Sveriges absolut största sporter med över 500 000 utövare och närmare 1000 klubbar.
  Jag tror alla ”gamlingar” måste inse att dagens publik hellre är ute hos sina egna hästar, än står och fryser vid upploppet. Människor har mycket att göra i dag, och den gamla eskadern gubbar som besökte Solvalla sju dagar i veckan – de finns inte längre.
  Saker förändras, inse det i stället för att gnälla!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar