Treasure Kronos, Propulsion och Lionel.

Tre svensktränade hästar som är klara för Prix d´Amerique. Dessutom kan vi räkna med Oasisi Bi (bilden), och hoppas på Nuncio.

I så fall kommer vi att ha fem svensktränade hästar i världens största travlopp i år. Däremot inte en enda svenskfödd häst. Det har inte hänt sedan 1989.

Den gången fanns bara en svensktränad häst i Prix d´Amerique, Stig H Johanssons USA-import Napoletano som blev femma när jätteskrällen Queila Gede vann. Men alltså ingen svenskfödd.

Det har gått 28 år sedan Prix d´Amerique avgjodes utan någon svenskfödd häst i loppet. I år är det alltså dags igen. Om nu inte Call Me Keeper kan sno åt sig en plats via Prix de Belgique förstås.

Visst har det funnits några hästar som vi hade hoppats på, Your Highness (bilden)och Saveaur är två av dom, kanske även Mellby Viking. Tyvärr försvann alla tre bakom rökridåerna från Fabrice Solouys kobolt-eld.

Lite skamset kan vi alltså konstatera att när detta gigantiska travlopp avgörs så finns troligen ingen svenskfödd häst med i röran vid startvolten.

Detta är egentligen anmärkningsvärt. Historiskt sett har det var flitigt med blågula hästar i loppet. Som 2004 när inte mindre än sex hästar med födelseland Sverige var med: Naglo, Gigant Neo, Malabar Circle Ås, Energetic, Hilda Zonett och Royal Gull. Låt vara att den senare då tränades av Hennie Grift och kördes av Pierre Levesque.

Även året innan, 2003, fanns sex svenskfödda hästar med: Gigant Neo, Energetic, Hilda Zonett, Com Hector, Revenue och Jackhammer. Den senare tränades då i Frankrike av Ulf Nordin.

2005 var det fem svenskfödda hästar med i loppet: Gigant Neo, Hilda Zonett, Super Light (bilden), Naglo och Malabair Cicle Ås.

På senare år har det vart lite tunnare med svenskhästar även om det fanns tre med 2012; Maharajah, Noras Bean och Iceland.

De två senaste åren har Mosaique Face varit ensam häst med blågula färger.

Och i år har vi alltså ingen. Vi får trösta oss med Lionel, som i varje fall är norskfödd.

Till sist: Denna gång kommer Philippe Billard att ha sin första häst med i Prix d´Amerique. Han tog idag över träningen av Princess Grif från sin svåger Fabrice Souloy.

LP

7 KOMMENTARER

 1. Queen L vann 1993.
  Hon var väl svenskfödd med tanke på de klassiska lopp hon vann.
  Derbyt, Stochampionatet.
  Hon borde alltså varit med för 24 år sedan.

 2. Det är nog något vi får vänja oss vid. Det är bara att läsa listan över de senaste årens derbyvinnare. Flera av dem harvar omkring i norrländska snabblopp. Svenska unghästar verkar knäckas snabbare än de amerikanska.

 3. Call me keeper kommer nog att kvala in nästa lopp,om nu inte delicius gör det 😉 men hon vill jag faktisk inte ska vara med iår med alla problem hon haft,och inte startat nåt,nää,låt hon starta i Sverige iår istället så rensar hon gott i storloppen. Snart är det vår och då jäklar blir det kul igen med trav,och RIKTIGA gulddivisioner! Nuncio,propulsion,delicius. Topp 3 i landet. Snart smäller det 😉

 4. Treasure Kronos är väl näst intill svenskfödd, tränad i Sverige från första början och har tävlat i Sverige hela sin karrriär.

 5. Treasure Kronos har ju även en svenskfödd pappa i Raja Mirchi. Hans första kull får väl anses ha haft häpnadsväckande resultat med både en grym topp (Treasure Kronos, Target Kronos), även Sahara One har visat liknande kapacitet, men även en otrolig bredd då minst 33 st av 35 st levande avkommor har kommit till start, 25st avd dessa 33 st har vunnit lopp, 16 st av dessa har t.o.m. sin 4-årssäsong tjänat minst 200,000kr Allt detta utan att ens varit i närheten av att betäcka samma högklassiga bok som t.ex. Muscle Hill/Ready Cash och ändå statistiskt mycket väl matcha båda dessa superhingstar med kullen född 2012. Och i år kostar Muscle Hill ca 285,000kr för att få ett föl fött 2018, motsvarande för Ready Cash är väl vad jag hört ca 200,000kr. Detta om man överhuvudtaget ens är i närheten av komma över en plats till dessa båda. För Raja Mirchi är motsvarande 53,000kr vilket måste ses som ett rent fynd i sammanhanget.

 6. Det finns en enkel lösning på detta, bättre prispengar och barfotaförbud för unghästar fram till våren de är 4år. Svenska unghästar knäcks tidigare o tidigare. Sedan är Timo Nurmos och Svante Båth renodlade unghästtränare, deras hästar klarar sig sällan som äldre.
  Ett exempel : vilken tränare i Sverige har framgångar med äldre hästar, Lutfi Kolgjini, en tränare som väntar med att maxa sina hästar tills de är redo för det. Förr hade han mycket mer framgångar med unghästar 2-3år gamla. Där hänger han inte med längre , men när kullkamraterna har fyllt 6 år så har de inte mycket att sätta emot längre. Mosaique Face Maharajah On track Piraten sebastian k gidde palema torvald palema har alla gemensamt att de inte maxades i unga år. Och sedan har historien visat hur det har gått för dem. Ganska bra o 120 millar in.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar