Det är svårt det här med vad man ska tycka, tycka tycka tycka, om och kring Souloy-fallet … och kring alla de övriga fyra tränarna – de som man glömmer namnet på sekunden efter att man har uttalat dom – också förresten. För det är Fabrice Souloy alla vill prata om, och pratar om.

Som sagt, att straffet efter kobolt-fallen i Frankrike i sig och på papperet av det franska förbundet blev hårdare än åtminstone jag förväntade mig är en sak.
Vad det betyder i praktiken en annan. En som vanligt helt helt annan. Innan ens bläcket på domen torkat var hästar som på en given signal överflyttade på en annan tränare, som av en slump och ren tillfällighet en släkting till Souloy. Inget unikt förfarande, inget unikt i något travland.unknown

Och verksamheten kommer att kunna (bulvan)rulla på som vanligt. Ju.

Så hur ska vi göra då? Det hela verkar vara olösligt. Totalt hopplöst deprimerande olösligt.

Ja.
Jag. Vet. Inte.

Och – vem vet?

Helt uppenbart har historien visat – även om en hel del tog ställning när fallen i Oslo och Elitloppet uppdagades – att det stora hoppet, folkdomstolen, inte vill fungera. Så länge ägarna inte drabbas, så länge hästar – i synnerhet kortsiktigt – presterar, pengar fiffigt rullar in, så händer ingenting. Åtminstone väldigt lite. Det är ett facit vi har, ett faktum ingen kan snacka bort.

Den ena hästägaren är såklart inte den andra lik, vi kan inte dra alla över en kam och allt det där, men återigen – historien har tveklöst visat att det ska väldigt mycket till för att en stor massa ska ta ställning. Så länge pengar är inblandade. Dessa förbaskade pengar.

Så, kanske är det enda sättet? Att den enskilde hästägaren måste drabbas.

Jag vet inte. Men möjligen är det så. Olyckligt när den specifikt enskilda ‘åker dit’, men kanske på sikt enda lösningen. Att det visas: så HÄR kan det gå när en tränare tummar på sanningar och regler. Som blir till en signal, som blir till konsekvens. Även för tränaren, i förlängningen.

Konstigt och jättefel att det är ägarna som tvingas ta smällen, har flera hävdat efter Lover Face-domen (Lover Face, på bilden hos Veijo Heiskanen). Jo, så kan man som sagt såklart tycka och känna, spontant. 680
Men dels, det är inte första gången Fabrice Souloy är involverad ”i saker”. Ingen travinsatt kan till exempel ha missat Napoelon Bar-anabolahistorien med tillhörande efterspel eller Commander Crowe-spektaklet på Åby. Alla människor kommer hela tiden i livet till tillfällen då beslut ska tas, då man står inför ett val. ”Nu ska jag GÖRA det här”, ”nu ska jag INTE göra det här”. Ingen har någonsin tvingat någon att av alla tränare som i världen finns lämna den just till Fabrice Souloy.
Dels, så är det här regler som länge praktiserats i Frankrike, och att lämna häst i träning i Frankrike är också … ett val.

Regler som i just denna ytterst knepiga situation kanske trots allt är enda alternativet.

Och om inte ens det är enda alternativet.

Varför håller vi ens på?

Henrik Ingvarsson

15 KOMMENTARER

 1. Kan verkligen fransmännen lägga startförbud på en svensk häst till svenska travbanor. Låter mycket märkligt i mina öron. Det borde vara ST som bestämmer vilka som får tävla på deras banor.

 2. Heder åt franska förbundet som dömer straff även på hästen. Begriper inte att folk applåderar detta mer? Fattar inte människor att även bestraffa hästen fungerar på lång sikt för då kommer inte folk våga sätta häst i träning hos Souloy framöver. Fransmännen har verkligen förstått hur de ska rensa ut på lång sikt. BRA JOBBAT FRANKRIKE….!!!!

 3. För Lover Face ägare så innebär detta i praktiken att han blivit av med sin häst, ett års uppehåll för en 9-årig valack och sedan försöka komma igång och möta nära nog elithästar är knappast möjligt. Hans ”brott” är att han skickat hästen till en av Frankrikes största tränare och litat på honom. Om vi backar tiden drygt 6 månader så såg vi en lysande Your Highness rensa rent i storloppen och tystnaden var total bortsett från att ingen gillade FS som person ( stryker hästar som fått dåliga startspår etc). Livet är lätt med facit.

  Det är lätt att ha åsikter om en mindre hästägare som råkat illa ut, men faktum är att både Björn Nordstrand och Rune Andersson under senaste året satt hästar i träning hos FS men jag har inte läst något om deras girighet/moral. Likaså har vi Cash Gamble som tjänar stora pengar och dessutom håller ihop travet bättre än någonsin. Jag har svårt att hacka på hästägare och begära att dom har järnkoll på hur stallen fungerar på insidan. Jämför debatten kring tränaren med grisfösare ( som för övrigt nu är avstängd för doping), inte en negativ artikel någonstans.

 4. Utan att säga det rakt ut sätter du ju fingret på kärnfrågan. Ingen ska dömas utan bevis men det finns en gräns…
  Har man gång efter gång hamnat i klister för kanske inte enligt reglerna straffbara gärningar men uppenbart för en tänkande människa omoraliskt agerande och oförklarliga prestationer måste det få konsekvenser ändå.
  Att fler och fler har velat sätta riktigt, riktigt bra hästar med stor potential hos nämnd tränare kan inte avfärdas med att man varit okunnig om vad som kanske är orsaken.
  Straffet från Sverige och Norge hoppas jag blir än hårdare. Man kan inte förklara alla förvandlingsnummer med att han skulle vara så mycket bättre tränare än alla andra…eller?
  De hästägare som sätter sina hästar i träning och de kuskar (givetvis helt ovetande och oskyldiga) kommer till slut att få göra en pudel med ett leende på väg till banken. Så ser den bittra verkligheten ut. Allt medan vi klagar på att travet är på väg utför. Förtjänar den ett bättre öde när inte ens de aktiva kan släppa hela ”armen” från syltburken??

 5. P.S. Vill vi ha något positivt. Enligt min begränsade vetskap och öra finns det de som inte skulle ta i nämnde tränare med världens längsta tång. Släpp fram de åsikterna

 6. När jag ändå är igång. Kanske fel ämne men vi kan lägga det under den låååånga rubriken ”Så mycket TV sändningar och väldigt mycket fokus på avstängda tränaren och väldigt lite på meningslösa V:75 omgångar med fantastiska Top7 i ett desperat försök att få upp omsättningen”. 27 mille i omsättning igår….ett steg på vägen. Snälla gör en kraftansträngning mot speltarmen i morgon och avstå Uleborg. Kan vi få en markering och under 10 mille? Nu har vi chansen. Sikta på lördag, det kommer de flesta göra

 7. Tvärvägra Uleåborg. Och den vidriga omgång som gick igår med totalt okända kallblod överallt. Det är så fullständigt värdelöst så det inte finns ord.

 8. Alle taler kun om at det er Souloy som doper sine heste.
  Hvad med om I snart kigger indad og dømmer jeres egne folk. Hvad med Åke Svanstedt spørger jeg bare

 9. Lösningen för att få bort förekomsten av bulvantränare är väl att ”ge sig på” den som ställer upp som en sådan, d v s att göra det straffbart både att anlita bulvan och att vara en sådan. Om det innebär tillräckligt höga risker att ställa upp som bulvan så borde få vilja göra det.
  Men hur ska någon kunna bevisa att en person fungerar som bulvan, kanske vän av ordning undrar.
  Ja, kanske är svårt men säkert inte omöjligt – och hur många vågar chansa om insatserna är tillräckligt höga?

 10. ST skryter om sin ”antidopingagenda” och påför 2miljoner extra inför 2017 i kostnader, det jag inte förstår är hur man räknar, för det kan aldrig tillhöra kostnader som ST ska ta, enär detta naturligtvis ska tillhöra ”spelets kostnader” och ATG ska betala som en del av sina 1280 miljoner under 2015. Det innebär således att knappt två promille av spelets kostnader tillåts öka för att förbättra dopingåtgärder. Borde det inte åtminstone vara 1%? dvs 12 miljoner LÄGST. Hästsporten har inte råd att få samma stämpel som skidåkning, tyngdlyftning, friidrott, boxning, vem kommer då vilja investera? spela?
  Milkshakeprover tas endast undantagsvis, enär de anses för dyra, likväl den troligtvis vanligaste formen worldwide av doping.
  Varför tas inte tex 25% av misstänkta fall upp från frysboxarna i Sverige?
  Av den enkla anledning som ST ständigt gör fel i alla bedömningsfrågor, de saknar fullständigt kompass, vilket inte är förunderligt, ty de saknar ju såväl nord som sydpol och ännu mindre en pil. Blinda höns skulle pejla läget långt bättre och i varje fall hitta utgångshålet var 10e gång.

 11. När man ser hästar från vissa stall i Sverige som inte stannar när de borde blir jag misstänksam. Hästar som helt plötsligt är 100 meter bättre än veckan innan. Förmodligen är de ”rena” men så länge ingen rejäl satsning görs mot dopingen så finns misstankarna där. Jag tappade allt förtroende när jag hörde att man inte sparade prover pga att frysen var för liten…

 12. Är man så dum och omoralisk och sätter en häst i träning hos Fabrice Souloy så ska man inte komma och gråta om något går snett, pinsamt vilka människor det finns. Framgång och stålar till varje pris slår alltid tillbaka förr eller senare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar